начало

Хакери атакуват с имейли от името на реални адвокатски дружества Хакери атакуват с имейли от името на реални адвокатски дружества

ПРОМЯНА НА ЕГН

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Мнениеот neznaiko » 08 Фев 2006, 16:13

Koga sam izpolzval tazi duma? Pak i ne misla i4e triaba vda se sramuvam ot sebe si.Ne sam prestapnik. A i ne sam niakoi izvesten 4ovek(svetovno neizvesten sam) taka 4e nai-veroiatno se barkate.
neznaiko

Мнениеот Гост » 08 Фев 2006, 16:18

Не, не се бъркам.
Гост

Мнениеот neznaiko » 08 Фев 2006, 16:30

Izviniavam se za pravopisnata greshka. Iskah da napisha Shtukotliv no bez da iska msam napisal shuhotliv.
priemam kritikata
neznaiko

Мнениеот Гост » 08 Фев 2006, 16:39

Не става въпрос за правописна грешка. Няма значение, мисля че ме разбрахте! Този форум започва да ми прилича на чат - започва да ми харесва...
Гост

Мнениеот neznaiko » 08 Фев 2006, 16:55

Ne foruma ne e 4at.Prosto mi stana interesno koia e tazi li4nost deto tvardi 4e se seshta koi sam pri polojenie 4e sam s nik. Spored men ili blafirash ili ... se barkash. Bi li kazal parvata bukva na grada ot koito sam?
neznaiko

Мнениеот Гост » 08 Фев 2006, 17:10

Плевен
Гост

Мнениеот neznaiko » 08 Фев 2006, 17:17

Ne .Pripoznavashse.Niamam nishto obshto s Pleven.
neznaiko

Мнениеот Гост » 08 Фев 2006, 17:23

Не "припознавам се", а "препознавам се", но нека да не намесваме пак семейното право. А аз как да съм сигурна, че казваш истината, като казваш, че не си от Плевен и че ти също не блъфираш.........
Гост

Мнениеот neznaiko » 08 Фев 2006, 17:36

Ti da ne si u4itelka po BG ezik(fiolojka)?:):)
Ako e taka kaji mi kak spored teb e pravilno "Sila na PrIsadeno neshto" ili "Sila na PrEsadeno neshto"
A kak da si sigurna.Mi mnogo prosto.Edva li 4oveka za koito me mislish dopuska tolkova mnogo pravopisni greshki kato men. Apropo tova e taka zashtoto uma mi e po barz ot prastite:)
neznaiko

зДРАВЕЙТЕ!

Мнениеот СИЛВИЯ » 14 Фев 2006, 16:56

МОЖЕТЕ ЛИ ДА МИ ПОМОГНЕТЕ ПО ? ЗА ПРОМЯНАТА НА ИМЕ,ПО КОЙ ЧЛЕН И ГОРЕ-ДОЛУ КАКВО СЕ ПИШЕ В ИСК.МОЛБА?
СИЛВИЯ

Мнениеот Гост » 14 Фев 2006, 17:56

Според мен се пише "сила на пресъдено нещо", особено защото го пише в учебника на проф. Живко Сталев. А това за правописните грешки, не ми звучи сериозно. Малко ме обиди, Незнайко, като ми каза, че съм филоложка. Защо не пишеш на кирилица? А пропо, Честит Свети Валентин!
Гост

Мнениеот kontrol » 14 Фев 2006, 21:15

Според чл. 36, ал. 1 КРБ Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани. Освен това не виждам нищо обидно в професията на филолозите, мен лингвистичната част особено ме вълнува.

Съществува глагол от св. в. "присъдя", причастието от което е "присъден". "Пресъждане" няма.
Говорено е и друг път в този форум, че ЕДИНСТВЕНО Сталев говори за "сила на прЕсъдено нещо". Правилно е изписването с "и".

Според тълковния речник:
- "припознавам" означава "признавам някого или нещо"
- "препознавам" би трябвало да е рефлексивен и да назовава объркването на някого с другиго.

Това може да се извлече и с тълкуване на значението, което придават суфиксите "пре-" и "при-".

Що се отнася до neznaiko, единствено неговите мнения на латиница чета, защото съм забелязал, че са качествени, въпреки че не мога да си обясня, защо не използва вградения във форума кирилизатор.
kontrol
Активен потребител

Re: зДРАВЕЙТЕ!

Мнениеот maycheto » 14 Фев 2006, 23:03

СИЛВИЯ написа:МОЖЕТЕ ЛИ ДА МИ ПОМОГНЕТЕ ПО ? ЗА ПРОМЯНАТА НА ИМЕ,ПО КОЙ ЧЛЕН И ГОРЕ-ДОЛУ КАКВО СЕ ПИШЕ В ИСК.МОЛБА?

Молбата не е искова, защото самото производство не е такова. А що се отнася до съдържанието й - обърнете се към адвокат, в крайна сметка това ни е работата.
maycheto
Младши потребител

Мнениеот neznaiko » 16 Фев 2006, 13:47

Извинявам се за това, че едва сега успях да намеря време за да вляза в интернет - но наистина затънах в работа.
Пиша на латинеца обикновенно по простата причина, че кирилизацията на персоналния компютър не е на ниво и често ми създава проблеми (понякога в Интернет буквите изписани на кирилица ми излизат на маймуняци).
Относно силата на пресъдено нещо не само проф. Сталев го изписва по този начин. Любен Корнезов го изписва също "пресъдено". Има и други специалисти в областа на гражданския процес на същото мнение. Тяхната логика е, че корена на думата не е присъда, а е съдя и от там пре-съждам. Нещо като глагола "цедя" - прецеждам.Мисля че имат известни основания, но лично аз не се наемам да бъда арбитар в този лингвистичен спор.
По въпроса за характера на производството само мога да кажа, че се очаква ВКС да излезе с Тълкователно Решение по въпроса дали производството е исково или охранително. Боя се, че и на тях ще им бъде трудно. Най малкото защото съм срещал в едно решение на ВКС да пише "Молителя", а малко по-надолу бе записано "ищеца". Ако във ВКС в един състав пишат и едното и другото какво да напиша, аз обикновения юрист?
neznaiko

Мнениеот neznaiko » 16 Фев 2006, 13:51

Извинявам се, ако съм обидил някой. Не е с умисъл и не съм целял това. Аз самия не бих имал нищо против да бъда фиолог - но не съм.
neznaiko

Мнениеот neznaiko » 16 Фев 2006, 13:56

Zabravih da pomogna na Silvia. Pravnoto osnovanie e 4l.19, al.1 ot zakona za grajdanska registratsia.NA osnovanie 126a, b "L" ot GPK mojete da poiskate da bade razgledano kato barzo proizvodstvo
neznaiko

Мнениеот Гост » 16 Фев 2006, 14:31

Коя е Силвия? Защо не ми отговори на честитката за Свети Валентин?
Гост

Мнениеот neznaiko » 16 Фев 2006, 14:38

Извинявам се и казвам честито на 2 патерици:)
А Силвия е участничка във форума и на страница 2 попита за правното основание на молбата/исковата молба за промяна на име
neznaiko

Мнениеот Гост » 16 Фев 2006, 14:46

Благодаря - винаги сте много изчерпателен! Само да допълня, че логиката за "пресъдено нещо", което идва от глагола "пресъждам" е излагана на лекциите по граждански процес от доц. Мингова.
Гост

Мнениеот neznaiko » 16 Фев 2006, 16:57

Който е имал късмет да се обучава при доц. Мингова си е добре. Аз нямах това щастие и ми преподаваше Любен Корнезов, който наистина е добар като юрист но отношението му към студентите беше като към низши същества(позволяваше си да идва пиян и да се държи отвратително). Иначе признавам, че разбира от право.
neznaiko

ПредишнаСледваща

Назад към Взаимопомощ