начало

Георги Георгиев обсъди със съдии в Пловдив преодоляването на бавното правосъдие Георги Георгиев обсъди със съдии в Пловдив преодоляването на бавното правосъдие

Каква отговорност се носи?

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Каква отговорност се носи?

Мнениеот Лора » 08 Яну 2006, 12:29

Здравейте, за първи път участвам във този форуми и искам да попитам нещо.Може да Ви прозвучи смешно, но не съм с юридическо образование и моля за Вашето компетентно мнение по следния въпрос:
По професия съм счетоводител на свободна практика,работя с граждански договор за извършване на счетоводни услуги.Вземайки предвид обстоятелството ,че все повече се затяга финансовата дисциплина в държавата все повече започвам да се замислям върху въпроса какви последствия може да има за мен евентуални злоупотреби на мои клиенти напр. с така актуалното ДДС или други такива.В договорът ми за счетоводно обслужване има изрично включена клауза, че не нося отговорност за верността на предоставените счетоводни документи за осчетоводяване, но все пак искам да чуя компетентно мнение на юрист.Още повече, че Справките декларации и дневниците ,на някои клиенти ги подавам и подписвам аз с пълномощно, а вече и с електронен подпис?Предварително благодаря !Успешен ден!
Лора

Мнениеот dv2006 » 08 Яну 2006, 15:56

Чл. 256. (Нов - ДВ, бр. 62 от 1997 г.) Който с цел да осуети установяването на данъчни задължения в големи размери води счетоводна отчетност или ползва счетоводни документи с невярно съдържание, се наказва с лишаване от свобода от една до пет години и глоба от хиляда до пет хиляди лева.

Чл. 257. (Нов - ДВ, бр. 62 от 1997 г., в сила от 06.11.1997 г.) (1) Когато с деянията по чл. 255 и 256 са укрити данъчни задължения в особено големи размери или когато те са извършени с участието на служител от данъчната администрация или на дипломиран експерт-счетоводител, наказанието е лишаване от свобода от две до десет години и глоба от пет хиляди до двадесет хиляди лева.
(2) В маловажни случаи по чл. 255 и 256 наказанието е глоба в двоен размер на укритите данъчни задължения, налагана по административен ред.
(3) Ако до приключване на съдебното следствие в първоинстанционния съд необявеното и неплатеното данъчно задължение заедно с дължимите лихви се внесе в бюджета, наказанието е лишаване от свобода до три години и глоба до десет хиляди лева.

Чл. 314. (Изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) Който умишлено стане причина да се внесат неверни обстоятелства или изявления в официален документ, съставен съгласно установения ред въз основа на заявление на частно лице, се наказва с лишаване от свобода до две години или с пробация.
dv2006
Нов потребител

Мнениеот Лора » 08 Яну 2006, 16:12

Звучи ми абсурдно, как бих могла да знам какво прави собственикът на фирмата, при положение ,че работя поне с 10 фирми и в някои техни обекти дори не съм ходила, при мен идват само куп документи накрая на всеки месец?
Лора

Мнениеот dv2006 » 08 Яну 2006, 16:50

Вие като си получавате заслужените възнаграждения, не следите ли с какви банкноти ви плащат - по същия начин сте длъжна да следите и за редовноста на постъпващите първични сч. документи.
Относно наказателната отговорност - деянието ще е съставомерно, ако се докаже че сте действала с пряк или косвен умисъл.
dv2006
Нов потребител

Мнениеот не юрист » 08 Яну 2006, 22:03

Г-це Лора

Въпреки че въпроса Ви е "невинно" зададен ме очудва и далеч не създава в мен чувството да сте наивна и невинна.
Вие като счетоводител, водейки счетовододните дела на многобройните си клиенти, сте ДЛЪЖНА да се подписвате САМО под достоверна и правосъобразна информация. Или може би искате да кажете, че това не Ви е ясно?!? Ако имате повече клиенти отколкото можете съвестно да обработвате, ами намалете ги. Да, ама тогава и доходите Ви ще намалеят, ще отговорите може би... Ами то не може всичко... А да не говорим, че подписвайки се под неверна информация, което явно Ви е ясно задавайки този въпрос, не разбирам на какво се надявате ако нещата излязат на яве! На някаква клауза - доста глупаво! Освен това на всеки що годе интелигентен човек му е ясно, че подписвайки се под неверна информация има два варианта: Вие или си замълчавате по за мен необясними причини (което на мен лично не ми се вярва...) или сте също в "кюпа". И съответно трябва да си носите отговорноста, когато му дойде времето!

Та добре е, че както казвате "финансовата дисциплина в държавата все повече се затяга", от това няма да загуби никой, освен МОШЕНИЦИТЕ!
не юрист

Мнениеот Лора » 09 Яну 2006, 10:06

Г-не/жо "Не юрист",
незнам защо така лесно и бързо ме поставихте в категорията на мошениците в държавата, но това е Ваше мнение.Ако бях такъв изпечен мошеник мислите ли, че въобще щях да се замисля върху тези въпроси и да търся професионално мнение във форуми, изпечените мощеници си имат по трима платени адвокати, най малко!Какво значи, че трябва да проверявам документите, ами проверявам ги -имат подписи на лицата отговорни за сделката,имат всички необходими реквизити, проверявам доставчиците и в Интернет в страницата на ГДД ,дали фирмите са данъчно регистрирани или не,но съгласете се,че не мога да тръгна след всеки собственик и да следя, дали реално се извършва сделка, и въобще какво прави.Все пак аз съм счетоводител, а не следовател.Вече наистина съжалявам ,че въобще поставих темата за обсъждане, мислех че ще намеря добронамерени хора, които ще ми дадат професионален съвет какво превантивно бих могла да направя в работата си, за съжаление това не се случи!
Все пак благодаря и успешен ден!
Лора

Мнениеот Гост » 09 Яну 2006, 12:53

както нотариусите не носят никаква /не само наказателни, а никаква/ отговорност, ако изповядат сделка въз основа на фалшив нотариален акт, така и вие: оформяте счетоводството въз основа на представените ви документи.

Друг е въпросът, ако сте наясно с някакви схеми - но вашето знанение също трябва да се докаже /доста трудно/, за да има някакви последствия за вас
Гост

Мнениеот Гост » 09 Яну 2006, 13:04

Da be ne nosiat.... A kakvo besche tova minalata godina s Notarius (kak mu besche imeto), tam sluchaia s kolata ?!?!?!
Гост

Мнениеот не юрист » 09 Яну 2006, 13:09

А, не сте ме разбрали напълно правилно. Аз не Ви поставям в категорията на мошениците, как да го сторя след като не Ви познавам... Но съгласете се, че въпроса Ви е малко "двусмислен" да не кажем говори явно за това, че Вие имате (най-малкото) СЕРИОЗНИ ОСНОВАНИЯ ДА ВЯРВАТЕ, че книжата на Вашите клиенти не са съвсем чисти. Иначе няма да питате подобно нещо, или? Незавсимо как проверявате, факт е че Вие се правите "съучастник" в момента в който се подписвате (вижте още веднъж отговора на юриста!). Ако действително премълчавате, защото (само) се съмнявате, но нямате доказателства или например Ви е страх да тематизирате тези си съмнения при клиента Ви, това не Ви освобождава от отговорност. Това исках да кажа.

А мошеници има много в България, това го знаем всички! Дали Вие съзнателно и доброволно принадлежите към тази категория, това си знаете само Вие. Факт е също така, че в фин. престъпления ВИНАГИ са инволвирани и финасови органи. А също всички знаем, че поне както беше досега, накрая НЕ НАЙ-ВИНОВНИТЕ "ОБИРАТ ПЕШКИРА". Помислете все пак върху това преди (евентуално) да стане късно. И не ми се сърдете на мен. Аз не съм нито специалист, нито следовател. нито доносник, нито какъвто и да било, който би Ви навредил. Така че не виждам и защо "съжалявате" че сте задали въпроса? Може би това е една правилна стъпка, която ще Ви помогне да преосмислите някой неща...
не юрист

Мнениеот Гост » 09 Яну 2006, 13:10

това е нещо друго с нотариуса Златев - заверка на документи, подписи и т.н. без нито лицата да са присъствали, нито оригиналните документи да са предствени.
Гост

Назад към Взаимопомощ