Колеги, знаете ли дали има договор за правна помощ между България и САЩ?
Интересува ме кой е компетентния съд и реда за развод по исков ред между български гражданин и американска гражданка?
Според българския КМЧП компетентен е българския съд, щом един от съпрузите е български гражданин.
Въпросът е може ли развода да стане и в САЩ?
- Дата и час: 09 Фев 2025, 23:27 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Развод между българин и американка
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
Няма проблем колега. Може да се разведат както в България така и в САЩ, ако е последният вариант трябва да се отрази след това разводът им и в България.
- gery
- Потребител
Благодаря! Другият проблем е, че единият съпруг е в България, другият е в САЩ и никой не желае да пътува до съответната друга държава за бракоразводното дело... Въобще патова ситация
Според ГПК неявяването на ответника не е пречка да се разгледа делото, но съдът може да го задължи да се яви лично.
Нямам никакъв опит с бракоразводни дела,дори не работя като адвокат, случаят ме инересува само, защото единия съпруг ми е близък. Затова ще си позволя още два въпроса:
1)Смятате ли,че е възможно да се постанови решение, допускащо развод, ако ответника не се яви въобще за нито едно заседание?
2) Ако съдът постанови лично явяване на ответника и последният не се яви, делото прекратява ли се?
![Rolling Eyes :roll:](./images/smilies/icon_rolleyes.gif)
Според ГПК неявяването на ответника не е пречка да се разгледа делото, но съдът може да го задължи да се яви лично.
Нямам никакъв опит с бракоразводни дела,дори не работя като адвокат, случаят ме инересува само, защото единия съпруг ми е близък. Затова ще си позволя още два въпроса:
1)Смятате ли,че е възможно да се постанови решение, допускащо развод, ако ответника не се яви въобще за нито едно заседание?
2) Ако съдът постанови лично явяване на ответника и последният не се яви, делото прекратява ли се?
- Затруднена
Няма проблем колега, тъй като ще призовете ответника, който е в чужбина с Държавен вестник! Малко по-бавно става, но пък като тръгне веднъж няма проблем, съдът ще назначи служебен адвокат на ответника и развода ще си тръгне... не виждам кой съдия ще задължи такъв ответник (призован чрез ДВ) лично да се яви...
Така че спокойно, всичко ще мине добре!
Така че спокойно, всичко ще мине добре!
- gery
- Потребител
Anonymous написа:Ако американката желае развода, в САЩ май става по-лесно - подава молба до съда, че съпругът и е забегнал и за месец-два и дават развод. Практикъват го и за забягване в друг щат, но закона зависи и от самия щат.
Не е точно така, моя доверителка в САЩ се развежда 2-ра година... мисля, че разводът в БеГе ще приключи по-бързо от колкото един евентуален в САЩ.
- gery
- Потребител
Ако си на страната на мъжа замисли се по кой закон и в какъв размер ще плаща издръжка на децата (ако има такива) или евентуално на съпругата. По-добре за него е да се разведе в България, където максимума на дете е 80 лв., а на жената не се дължи издръжка, освен ако е нетрудоспособна и няма доходи и имущество.
- Гост
9 мнения
• Страница 1 от 1
|
|