начало

Хакери атакуват с имейли от името на реални адвокатски дружества Хакери атакуват с имейли от името на реални адвокатски дружества

Мошеници в интернет

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Мошеници в интернет

Мнениеот измамена » 23 Дек 2005, 11:29

Не зная дали ще мога да ви опиша добре моята ситуация (нямам юредичаско образование), но много ви моля питайте ме ако има нужда от допълнителна информация).
Всичко започна през 2003 година, по това време аз организирах участието на фирмата в едно Миланско изложение. Почти през няколго дни получавахме пакети с папки документи, които попълвах и връщах обратно. Един ден получих писмо - бланка в горния ъгъл на което беше адреса на изложението. В него бяха изредени фирмените данни: телефони, адрес, дейност на фирмата. По-долу имаше същите графи и молба да актуализирам информацията и да им върна бланката. Всичко това е АБСОЛЮТНО БЕЗПЛАТНО (точно така пишеше с големи букви). Скоро бяхми променили адреса на офиса и аз щателно попълних актуалните данни, написах си името, подписах и подпечатах документа. Най-отдолу със супер ситен шрифт обясняваха че могат да изградят фирмен сайт на цена (около хиляда евро годишно), като договора е за три години и се самоподновява с изтичане на предходната. За изработка на сайта мога да им изпратя снимки, фирмено лого, и подробности ..... Естествено аз не съм си и помисляла да поръчвам сайт и то на тази цена. Върнах документите по поща и какво беше изумлението ми когато след месец получихме фактура за 981 (или нещо такова) ЕВро.Написах кратко съобщение, че вероятно има някаква грешка и да анулират инвойса. Подписах и подпечатах върху самата бланка и върнах по факс. Тогава разбрах че документите които съм попълнила преди и не са от изложението, а са друга фирма. След десетина дни получих напомняне и малко лихва върху сумата. След месец се получи последното напомняне и сумата отново беше завишена. През това време бях шантажирана и от други факсове, мейлове и телефонни обаждания. От тревога бях станала половин човек, направих спонтанен аборт, нямах кураж да призная пред шефовете си и тази криеница още повече ме натовари емоционално, просто се сринах. После настъпи затишие почти година и ......... започна се на ново като към старата фактура пристигна и нова. Всичко се повтори (отново бях бремена и си помислих че ако сега си призная пред шефовете от стрес вероятно пак ще помента и се опитвах да подтисна всичко в себе си. ВЪОБЩЕ НЕ МИСЛЯ ЧЕ ПОВЕДЕНИЕТО МИ ПО ТОВА ВРЕМЕ ТРЯБВА ДА СЕ ТОЛЕРИРА, зная че не баша правилно но така рухнах че дори си мислех за самоубийство. Втората атака отново отшумя след месец и отново затишие. Докато обучавах новата колежка (преди да изляза в майчинство) се получи нов факс в който ни уведомяваха че задълженията ни към фирмата са прехвърлени на друга фирма "събирач на дългове". Повече нищо за това не чух, но съм обедена че тормоза продължава. Помолих новата колежка да каже на шефа в какво съм се забъркала без да ме щади, защото аз нямам сили да призная (но незнайно за мен защо тя май все още ме прикрива). Моля ви, кажета какво могат да направят на фирмата ми тези мошеници :( , аз вероятно ще си загубя работота след като ми изтече майчинството, но честно казано това най-малко ме тревожи. Как да се защитим от изнудвачите. Имат ли основание да искат парите (аз не съм оторизирана да подписвам договори от имато на фирмата).
Много други български (европейски и американски) фирми също са "изгорели" от измамниците. В мрежата има много информация за тях и на всякъде съветват да не даваш и стотинка.
Ако някой желае да прочете повече (пфуууу, то не че аз малко съм писала) и то точно по същество давам ви няколко линка:
http://www.stopecg.org/construct_data_fairguide.htm - на английски
http://64.233.183.104/search?q=cache:Ke ... lr=lang_bg
http://www.dnevnik.bg/show/Default.asp? ... &rubrid=10
http://64.233.183.104/search?q=cache:rU ... lr=lang_bg
измамена

Мнениеот измамена » 23 Дек 2005, 11:59

скапа ми се нета точно като пусках темата и се е изпратила три пъти, моля пишете в първата http://www.lex.bg/phorum/viewtopic.php? ... 698197963d
моля модератора да изтрие излишните две
измамена

Мнениеот help » 23 Дек 2005, 12:17

Моля изяснети ни, преди да обмисля отговора си, следните въпроси:
1.Имате ли право да представлявате Вашата фирма пред трети лица и ако- в какви случаи и на какво основание /пълномощно, договор или друго/.
2.Пазите ли офертата, на която пише, че е безплатна или копие от същата.
3.Има ли извършена услуга от издателя на фактуата, претендиращ, че е Ваш кредитор и ако да- каква, приета ли е от лице, имащо право да представлява и управлява Вашата фирма.
help

Мнениеот Гост » 23 Дек 2005, 12:25

За съжаление такива "фирми" има много по света и не сте единственната която по невнимание си "вкарва таралеж в гащите". Според мен (не съм юрист) грешката Ви не е толкова в небрежното попълване и подписване на първата бланка, колкото в дългото "покриване" на това деяние. Ако аз съм Вашият началник, това повече ще ме ядоса отколкото факта, че в тогавашният прилив на поща, сте извършили това. Но както е казано "като се счупи колата, пътища много".
Мое мнение е, че това че нямата ауторизиран подпис, не означава, че Вие не можете да поръчвате в името на фирмата различни услуги. Прочетох обаче, че тази сума е за изграждането на интернет-страница, а Вие пишете, че от това не сте се възползвали. Дали това не е "решението" :?: . Също така, според мен факта, че почти 3 години са изминали, в които Ви се изпраща "предупредителна поща", но общо всето нищо конктретно не се случва, говори за това, че и тази "фирма" е наясно с "правата си" и се надява да спечели от хора, които се плашат от подобни писания и плащат. Това е между другото тактиката на почти всички подобни фирми. Та моя съвет е еднага да разкриете картите си пред шефа си, да му обясните случая и страховете си. Най-вероятно той/тя знае как да се справи с подобни мошеници.
Успехи
Гост

Мнениеот Гост » 23 Дек 2005, 13:26

Една приятелка се беше притеснила, заради същото нещо. Не посочвате фирма, за да Ви кажа дали случаят е същият. Последното което знам е, че й изпратиха писмо от адвокатска кантора със заплаха, че ще започнат съдебни действия- преди около 2 години и след това престанаха да я притесняват. Явно разчитат повече на заплахите...
Гост

Мнениеот Гост » 23 Дек 2005, 13:33

А бе след като нито сте подписвали нещо, нито сте давали пари от какво се тревожите. И ще сте самоубивате? От глупост? Дайте тука е-мейла им да ги напсувам 2 пати и да им кажа, че ми дължат по 1000 евро на псувня. Тези "фирми" циркулират по цял свят, в САЩ, човек може да се оплаче на FTC при което им забраняват функционирането в определен щат, за Италия не знам. Може да ги осъдите много трудно ако получите психическо разстройство и това се докаже, но за това, че някой ви иска пари по Интернет, нищо не може да му направите.
Гост

Мнениеот rethera » 23 Дек 2005, 13:35

Ами те повечето мошеници не се отличават със смелост и затова разчитат най-много на страха и мълчанието на жертвата си.
rethera

Мнениеот Гост » 23 Дек 2005, 13:35

help написа:Моля изяснети ни, преди да обмисля отговора си, следните въпроси:
1.Имате ли право да представлявате Вашата фирма пред трети лица и ако- в какви случаи и на какво основание /пълномощно, договор или друго/.
2.Пазите ли офертата, на която пише, че е безплатна или копие от същата.
3.Има ли извършена услуга от издателя на фактуата, претендиращ, че е Ваш кредитор и ако да- каква, приета ли е от лице, имащо право да представлява и управлява Вашата фирма.

1. опълномощена съм в някой отношения, но не и да подписвам договори (подаване и получаване на информация и документи от и името на шефа ми без неговото присъствие и пред различни инстанции, но парафирани с неговия подпис)
2. Всичкиата кореспонденция е във фирмата в която работих, съхранила съм всеки един документ. Всъщност в самия документ горе с големи букви пише, моля актуализирайте информацията за вашата фирма безплатно, а най-долу с миниатюрни букви има абзац в който ти обясняват че подписвайки и подпечатвайки този документ ти сключваш договор за изработка на интегриран фирмен сайт, който се поддържа 3 години на стойност около 1000 евро на година. За изработката на сайта е необходимо да им изпратиш фирмени боршури, описание с дейноста на фирмата.... дъра-бъра неща които не съм направила.
3. Има изработено каренце прикачено към сайта на фирмата мошеник. Там има още двест - триста големи бг фирми. " приета ли е от лице, имащо право да представлява и управлява Вашата фирма" - съжалявам, но това не зная как да го разбирам, всъщност както казах шефа ми не е запознат.
Отговор на госта: съгласна съм че нищо не оправдава поведението ми, но все още нямам сили да се изправя срещу кошмара си. Разчитах че друг ще го стори (новата колежка), а аз с облекчение ще посрещна ударите стоварили се върху главата ми. Прав сте че не сме потвърдили и желали изграждането, но факт е също че те са "изработили" някакво гротескно фирмено каре. От прочетеното от мен в интернет, всички сайтове за борба с и-нет изнудвачите съветват в никакъв случай да не плащаш. Имало е много заплахи от съдебно преследване и нито едно повдигнато дело с/у "длъжник". В Германски съд дори осъжда порочнат практика на тази фирма с аргумента, че бланките им са с подвеждащ текст. В Испания пък правят промени в търговския :roll: закон за да зъщитят "ожилините".
.............
Гост

Мнениеот измамена » 23 Дек 2005, 13:38

е то ясно че последното е писано от мен де ..........
а фирмата е Construct Data или Fair Guide
измамена

Мнениеот Гост » 23 Дек 2005, 14:01

Оставете тук мейл адресите им или очаквате някой тук да направи разследване и намери мейла им по "фирмата се казва така или така"
Гост

Мнениеот измамена » 23 Дек 2005, 14:11

Anonymous написа:Оставете тук мейл адресите им или очаквате някой тук да направи разследване и намери мейла им по "фирмата се казва така или така"

в първото си мнение посочих няколко линка. В първия (на английски) ими всичката информация за изтнудвачите:
Construct Data Verlag AG
Ortsstraße 54
A-2331 Vösendorf
Austria

Tel: +43-1/6994077
Fax: +43-1/6994077-40
Email (Enquiries): info@cdnet.at | info@fairguide.com | info@fair-guide.com
Emai (Accounts): accounts@cdnet.at
Email (Editorial): editorial@cdnet.at

Basic Company Info | See Also Research and background
VAT / UST-ID : ATU 36891707
Register No: FN 113218 y
DVR: 0685097

bank account: BANK AUSTRIA
bank-code: 12000
number: 692 032 501
Swift: BKAUATWW

postal account: P.S.K.
bank-code: 60 000
number: 92 015 766

WEB: (Original Domains) http://www.fairguide.com/ | http://www.fair-guide.com/

Debt Collection is by Premium Recovery AG and possibly also Gravis Inkasso Gmbh - а тези са събирачите на дълга (как всъщност се наричат на български)

сега видях колко печатни грешки съм направила и ме е срааааааааааааам :oops: . А относно самоубийството не си мислете, че съм луда. Не зная колко от вас са наясно, колко лабилна може да е психиката на една бременна жена :cry:
измамена

Мнениеот Гост » 23 Дек 2005, 18:50

Вижте, има закони за международно право и търговия по които този "договор" едва ли става за нещо. Ако беше на хартия, щях да използвам стара българска приказка. Ако кажете на шефа си, той би могъл да ви купи само кутия бонбони - нито е платил нещо, нито ви е назначил за експерт по международно право, толкова сте му вярна и ако уважава себе си като шеф трябва да помага при нужда на една бременна жена. Това, че говорите за самоубийство при такава глупост го споделете с гинеколога или психолог - има болест "следродилна депресия", отиват си майки и деца ей така.
Ще им пиша на тия животни, но след празниците, даже няма да ги псувам а ще им дам малко "hard time". Може и австрийския посланик да попитам дали така си представя "fair trade". Нали все ни учат на "fair trade" като някакви туземци. Ако двете страни бяха в една държава, може да се търси компенсация и за нематериални щети, но сега едва ли. Ако фирмата беше в БГ, могат да се гледат 3 закона - ЗЗД, Търговския и този за Потребителя. И трите предполагат всеки договор да е "честен и неподвеждащ". Подобна е ситуацията и в Германия и САЩ, сигурно и в Австрия. Тя една фирма в US, въртеше психо номера на един американец, не знам знаеха ли, че е адвокат, като ги одруса 105 хиляди за нематериални щети го разбраха. Трябва да видя още ли я има фирмата. А в Германия, личен познат осъди воените за 2 милиона евро пак за психологически дискомфорт, което не е същото но е подобно.
Тия фирми са добре познати на съдийте по света отдавна. Още преди 20 години Reader's Digest пращаше даже часовници по за 2 долара на разни пенсионери и после не им даваше да спят докато не им купят някой боклук за 200, така че не са нужни много обяснения за какво става дума.
Гост

Мнениеот Imperator » 23 Дек 2005, 21:29

Има всякакви мошеници. Преди два месеца ми писаха, че съм спечелил 3,7 милиона долара от игра по Интернет-фирма от Тайланд, Банкок. Печалбата ми била внесена в банка, но домейна на тази банка не кореспондираше с домейна на същинската банка от САЩ. Оттам ме известиха, че не познават такава банка в Банкок.дадох им лични данни, като не подадох информация за международния ми паспорт, като се мотивирах, че съм юрист, и че мога да упълномощя всеки, когото си пожелая та да получи парите ми. Казаха ми, че не съм можел да упълномощавам никого. Преди седмица получих ново известие от друга фирма, от холандия, че съм спечелил 500 000 долара в тяхна промционална игра. Днес им изпратих попълнена Декларация, която трябвало да се завери във Върховния съд на Холандия. Само запитах, а защо в този съд, като намекнах, че открай време това го правят регионалните сидилища по римското право. като направих провека на домейните, се оказа, че това са истински домейни, заявени от конкретно лице.Едната фирма е от Израел, другата е от Холандия а третата от Англия. За сведение: имам продукт, който открива на кого принадлбежи даден домейн.Може да се види веднага онлайн или като внесеш питане в продукта онлайн.
Imperator
Потребител

Мнениеот rethera » 23 Дек 2005, 22:07

Аз пък нямам такава програма, но ако си по-наблюдателен пак можеш да разбереш от къде изхожда даден домейн. На мен когато ми се зарежда началната страница т.е. homepage , долу в лентата точно над бутона Старт, винаги ми се изписва: Connecting to IP............ Само, че се появява за много кратко и трябва няколко пъти да заредиш сайта, за да видиш добре и да снемеш въпросното ІР. После отиваш в сайта http://www.all-nettools.com/toolbox, там пишеш ІР-адреса и то веднага ти проследява откъде изхожда. И между другото не е задължително да пишеш непременно ІР адреса. Може да напишеш и името на домейна /сайта/ и то веднага ще ти изведе и ІР-то + откъде изхожда.
rethera

Мнениеот rethera » 23 Дек 2005, 22:07

Аз пък нямам такава програма, но ако си по-наблюдателен пак можеш да разбереш от къде изхожда даден домейн. На мен когато ми се зарежда началната страница т.е. homepage , долу в лентата точно над бутона Старт, винаги ми се изписва: Connecting to IP............ Само, че се появява за много кратко и трябва няколко пъти да заредиш сайта, за да видиш добре и да снемеш въпросното ІР. После отиваш в сайта http://www.all-nettools.com/toolbox, там пишеш ІР-адреса и то веднага ти проследява откъде изхожда. И между другото не е задължително да пишеш непременно ІР адреса. Може да напишеш и името на домейна /сайта/ и то веднага ще ти изведе и ІР-то + откъде изхожда.
rethera

Назад към Взаимопомощ