начало

Ясни са делегатите за Общото събрание на адвокатите от страната Ясни са делегатите за Общото събрание на адвокатите от страната

Информация за запазена марка или име

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Информация за запазена марка или име

Мнениеот Димктър Колешев » 14 Ное 2005, 00:36

Какъв е проблемът в случая. Аз съм собственик на уеб сайт с името "Вертикален свят". Сайтът е създаден в края на 2001 година. Около 2 години след това в гр. София се появи клуб със същото име и съответно още един сайт с име "Вертикален свят". Междувременно преди една година в Севлиево се появи още един спортен клуб с подобно име - предполагам че ще се появи и сайт с такова име.

Това което ме интересува в случая е, ако аз регистрирам запазена марка "Вертикален свят" това ще ми даде ли правото само аз да ползвам това име, защото в случая и трите страни се явяват взаимна конкуренция и се занимават с една и съща дейност. Това предполагам се третира в закона за защита на конкуренцията, но не зная какви прави ми дава той. Не зная също дали в случая аз мога да запазя такава марка и дали това име може да бъде запазена марка. Ако да за колко време става регистрацията и колко пари струва. Или ако не, как мога да се справя с тази нелоялна конкуренция.
Димктър Колешев

Мнениеот Димитър Колешев » 14 Ное 2005, 20:52

Добре виждам, че съвет едва ли ще получа безплатно. Към кого да се обърна тогава за консултация и колко ще ми струва. Предполагам че трябва да се обърна към специалисти в тази област, но къде да ги намеря.
Димитър Колешев

Мнениеот Гост » 14 Ное 2005, 21:02

Гост

Re: Информация за запазена марка или име

Мнениеот поли » 16 Ное 2005, 14:22

Първо проверете дали вече не съществува такава. Тук ви е посочена уеб страницата на Патентното ведомство. Там можете да направите справка по отношение на вече регистрирани марки, но не и по отношение на вече заявени. Доколкото разбирам по дейността Ви ще трябва да търсите наименование за услуга, не за стока. Има различни класове. Под закрила са заявените и вече регистрирани класове, което означава, че за другите няма пречка да носят същото име. Ако искате приоритетно да си ползвате вашето наименование, заявете го в повече и сходни класове. Процедурата по регистрация е много бавна. От заявяването до същинската регистрация (естествено ако името е свободно) ще мине близо година и половина. Това което можете да направите е да подадете заявление за регистрация в Патентното ведомство и да отправите нотариална покана до лицето, което използва същото име, като се позовете на чл. 33, ал. 2 вр. чл. 30, ал. 1 от ЗЗКонкуренцията и приложите копие от заявлението с вх.номер. Успех.
поли

Назад към Взаимопомощ