начало

Хакери атакуват с имейли от името на реални адвокатски дружества Хакери атакуват с имейли от името на реални адвокатски дружества

Имам покана, нямам връчено НП!

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Имам покана, нямам връчено НП!

Мнениеот Любопитна » 31 Окт 2005, 22:00

Здравейте!

В началото на месец май 2003 г. при проверка от органи на МВР- София не представих документ за самоличност. Беше ми съставен акт, който подписах с възражение. Забравих за случилото се.
На 21.10.2005 г. получавам на настоящия си адрес покана от БП за получаване на писмо. Седмица по-късно на 28.10.2005 г. се сдобих с него и установявам, че ми е издадено НП с дата 30.05.2005 г. и глоба в размер на 50 лв, която следва да платя доброволно по сметка на РБ в 7 дневен срок или в касата на ДП - Средец.
Питам се, как да платя нещо, което никога не ми е връчено?! Не разбирам от кога започва да тече невръчено НП. Означава ли това, че още не е започнал да тече срок на давност или срока е 30.05.2003 плюс 7 дневен срок за обжалване, т.е. 08.06.2003 г. и вече е изтекъл двугодишния срок по чл.82 ал.1 т.а от ЗАНН.
Любопитна

Мнениеот Гост » 31 Окт 2005, 22:17

нарушението е административно,неиздаването на НП в 6месечен срок/преклузивен/от извършване/в случая установаване на нарушението най-общо казано ви освобождава от отговорност.не се притеснявайте и не плащайте нищо на държавата и без това такава няма...???
Гост

Мнениеот Любопитна » 01 Ное 2005, 10:11

А има ли някакви последствия от неплащането на глобата, като например запор на сметка?
Благодаря!
Любопитна

Мнениеот Гост » 01 Ное 2005, 11:21

Последната ако се събира по реда на ДПК/чл.79 ЗАНН/ е необходимо, ако не се заплати така наложената глоба, постановлението да се изпрати на Агенция за държавните вземания за образуване на изпълнително дело, но се съмнявам за размер от 50 лв. да се предприемат такива мерки. Трай си докато изтече преклузивният срок по чл.82, ал.1ЗАНН. Само, че имай на педвид, че тази сума може да бъде засечена от данъчните, ако предприемаш действия, при които се изисква удостверение за липса на задължения към държавата.
Гост

Мнениеот Любопитна » 01 Ное 2005, 11:36

Аз си трая, но се притеснявам след като има излязло НП с номер и дата 30.05.2003 г. дали е минал давностия срок още юни 2005 г. или има друга начална дата за това. Ако е така вече не дължа нищо....или се бъркам?!
Любопитна

Мнениеот Гост » 01 Ное 2005, 12:14

прочети малко практика към чл.82 ЗАНН. Нямаш ли АПИС или СИЕЛА?
Гост

Мнениеот Любопитна » 01 Ное 2005, 12:53

Изчетох всичко свързано с НП в Апис и интернет и така и не разбрах от кога започва да тече давностния срок точно в моя случай, когато нямам връчено и подписано от мен такова! Поручих съобщение от ДП покана да заплатя глоба по НП/30.05.2003 г., с изх.№ на поканата 11.10.2005 г. и аз подписах, че съм я получила с обратна разписка на 28.10.2005 г. Вече не знам кога изтича давността?! Или тепърва започва ?!?!
Любопитна

Мнениеот Гост » 01 Ное 2005, 17:12

Аз мисля, че изобщо не текат срокове. Щом не е връчено-нищо не поражда. Аз имах подобен случай с НП на КАТ. Получих писмо от агенциата за държавни вземания и тръгнах по обратния ред. Т.е. отидох в КАТ и там една госпожа подскача от стола, като ми пише, че не било в срок и незнам си какво и че нямала съм да видя дело и куп глупости. Не искаше да ми приема молбата за обжалване. Поисках писменно да ми откаже и като видя,че няма на къде и прие молбата. Така и дело видях, и НП се отмени. мотивите на съда за приемане на молбата за редовни бяха именно-че щом не ми е връчено лично, както е в закона, то за мен няма и не текат никакви срокове.......
Гост

Мнениеот Любопитна » 01 Ное 2005, 17:52

Май ми отпада проблема. Днес ми казаха "данъчни органи", че давностния срок е 2 години и 2 месеца от датата на НП, т.е. вече е изтекла и няма глоба. Просто трябва с молба да поискам удостоверение за архивиране като "погасено по давност".
Така, че сега имам нужда от късмет при работата ми с данъчната администрация!
Любопитна

Назад към Взаимопомощ