начало

Прокуратурата обмисля дали да поиска отново Европейска заповед за арест за Петьо Еврото Прокуратурата обмисля дали да поиска отново Европейска заповед за арест за Петьо Еврото

Разваляне договор за покупко-продажба на МПС

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Разваляне договор за покупко-продажба на МПС

Мнениеот bshopov » 03 Ное 2023, 19:35

Здравейте,
Бих искал да попитам, как може да се развали договор за покупко- продажба на МПС? Накратко: МПС- то е продадено през 2013 с договор за покупко- продажба. Стария собственик го е отчислил в данъчното. Новия собственик, не го е прехвърлил в КАТ и по талон се води стария собственик. Новия собственик заминава в чужбина остава ключовете и двата талона на стария собственик и му казва, да се оправя. Въпроса ми е: как стария собственик, който е документалния собственик на автомобила, може да го продаде и да го прехвърли?
bshopov
Младши потребител

Re: Разваляне договор за покупко-продажба на МПС

Мнениеот hristev » 03 Ное 2023, 20:29

Ох, мамо. Вероятно няма да може.

Ако искате да знаете отговора със сигурност трябва:

ВАРИАНТ № 1:
1. Собственикът по талон, или негов пълномощник с нотариално заверено пълномощно, да подаде писмено искане в КАТ, като попита дали МПС с рег. № ...., марка ... и модел.... се води негово в информационните масиви на КАТ.;
2. Да си чака чинно две седмици за отговор, макар такава справка да се прави за 15 секунди;
3. Да получи отговор и да го прочете;

-Ако в КАТ собственикът по талон фигурира и като собственик по техните партиди - собственикът по талон може да продаде колата (стига да представи документ, че си е платил данъците де);
- Ако ли не е горното, не може собственикът по талон да продаде колата.

ВАРИАНТ № 2 - ако питащия е собственик по талон:
Да отидете при нотариус с вашата лична карта в ръка и с двата талона (задължително да е следобед, но не ив петък) и да помолите Нотариусът да направи СПАВКА В КАТ, защото не сте сигурни дали колата е ваша. Нотариусът ако е разбран, доста по-бързо ще Ви отговори дали МПС-то е ваше или не, респективно дали можете да го продадете или не (ако си платите данъците де - тоест първо трябва да ги декларирате, ако не ви се начисляват, след това да ги платите за 5 години назад и чак тогава да продавате).

ВАРИАНТ № 3 - Намерете български гражданин от ромска етнокултурна принадлежност на когото да дадете ключовете, пък той да Ви даде парички.

ВАРИАНТ № 4 - ????

ВАРИАНТ № 5 - Нека собственикът който е отишъл в чужбина да прати пълномощно и комплект декларации, че ако случайно колата е негова, да може този с ключовете да я продаде. Пълномощното и декларациите е редно да се заверят в българска дипломатическа служба. Може и от чуждестранен нотариус, ама преводи, апостили - скъпо много става за кола, която е на 10 години. Няма да Ви излезе сметката.

ВАРИАНТ № 6 - Наемете адвокат. Адвокат е мръсна дума, знам, знам... Някой път обаче се налага помощ от специалист. Знаете, например... Ако имате здравословен проблем - отивате при специалист по здравеопазването. Или пък - ако имате правен проблем - отивате при специалист по правото.... аааа, то това е адвокат. Мръсна дума. Пууууу пуууу...

Аз лично не мога да повярвам, че МПС се шофира без да са сменени талоните в пордължение на 10 години. Наистина озадачаващо. Това ме кара да мисля, че може би действително договорът за покупко-продажба не е регистриран в КАТ, респективно, че може действително собственикът по талон да се води и собственик в масивите на КАТ.

От друга страна пък собственикът по талон толкова много години да не е получил дори и една глоба по пощата за (не) неговата кола ?

Странна работа.

Успех.
hristev
Потребител

Мнениеот bshopov » 03 Ное 2023, 20:41

Относно, вариант 2, излезе че собственикът по талон, все още се води в регистрите на КАТ, означава, че може да го прехвърли, но как да го прехвърли, като нотариуса ще иска платени данъци, собственика няма как да ги плати, защото го е отчислил. Има ли вариант, след като го е отчислил пак да плати данъците назад за 5 години и да може да се изповяда сделка пред нотариус?
bshopov
Младши потребител

Мнениеот hristev » 03 Ное 2023, 22:12

Точно така, има такъв вариант. Декларирате МПСто с декларация пред данъчните, платете данъците за пет години назад и воала - вече може да продадете.

Декларацията е по образец. Ще ви я дадат в данъчното.
Последна промяна hristev на 04 Ное 2023, 00:12, променена общо 1 път
hristev
Потребител

Мнениеот guest1 » 03 Ное 2023, 23:05

А как го е отчислил - щом в КАТ още е на негово име?
Не съм продавал автомобил - само съм купувал и бракувал. Когато го дерегистрирах в КАТ, чак тогава в Дирекция „Местни данъци и такси” закриха партидата.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот bshopov » 04 Ное 2023, 08:48

Новия собственик, който е заминал в чужбина, не е сменил талоните и в КАТ докато не смениш талоните, собственика се води стария собственик, ако е имало глоби е трябвало да идват на стария собственик, т.е собственика по талон, но тя колата не се е карала, стояла е в двор.
bshopov
Младши потребител

Мнениеот guest1 » 04 Ное 2023, 09:39

bshopov написа:Има ли вариант, след като го е отчислил пак да плати данъците назад за 5 години и да може да се изповяда сделка пред нотариус?

Има, разбира се!
Във всеки работен ден, мога да взема една хачка пари, да отида на гишето и да пращам данъци и други задължения ... на непознати, на случаен принцип. Никой няма да ме върне - ще ви вземат парите. Но плащането ще бъде от името на титуляра, и "Квитанция за внесен местен данък по чл. 44 от ЗМДТ" ще е на негово име.
Затова попитах - "как е отчислен автомобилът"?

bshopov написа:Новия собственик, който е заминал в чужбина, не е сменил талоните и в КАТ докато не смениш талоните, собственика се води стария собственик, ако е имало глоби е трябвало да идват на стария собственик, т.е собственика по талон, но тя колата не се е карала, стояла е в двор.

Схоред мен - "новия собственик" ... изобщо не,е собственик, а само владелец/държател.
Основния документ за собственост на МПС е регистрационния талон. Другият (при смяна на собственост) е нотариално заверен договор, но не при всички случаи!

guest1
Активен потребител

Мнениеот bshopov » 04 Ное 2023, 09:54

guest1 написа:
bshopov написа:Има ли вариант, след като го е отчислил пак да плати данъците назад за 5 години и да може да се изповяда сделка пред нотариус?

Има, разбира се!
Във всеки работен ден, мога да взема една хачка пари, да отида на гишето и да пращам данъци и други задължения ... на непознати, на случаен принцип. Никой няма да ме върне - ще ви вземат парите. Но плащането ще бъде от името на титуляра, и "Квитанция за внесен местен данък по чл. 44 от ЗМДТ" ще е на негово име.

[youtube][/youtube]Затова попитах - "как е отчислен автомобилът"?

Автомобила е отчислен в данъчното с договор за покупко-продажба, за да не се начисляват данъци на собственика по талон, но не е прехвърлен в КАТ, имаме двата талона, значи новините са добри, плащам данъците за 5 години и отиваме да го прехвърляме. Благодаря за инфото.

bshopov написа:Новия собственик, който е заминал в чужбина, не е сменил талоните и в КАТ докато не смениш талоните, собственика се води стария собственик, ако е имало глоби е трябвало да идват на стария собственик, т.е собственика по талон, но тя колата не се е карала, стояла е в двор.

Схоред мен - "новия собственик" ... изобщо не,е собственик, а само владелец/държател.
Основния документ за собственост на МПС е регистрационния талон. Другият (при смяна на собственост) е нотариално заверен договор, но не при всички случаи!
bshopov
Младши потребител

Мнениеот bshopov » 04 Ное 2023, 09:59

Значи квитанцията за платен данък по чл. 44 ще бъде на името на собственика по талон, независимо, че го е отчислил с договора за покупко-продажба на автомобила, така ли?
bshopov
Младши потребител

Мнениеот guest1 » 04 Ное 2023, 10:47

bshopov написа:Значи квитанцията за платен данък по чл. 44 ще бъде на името на собственика по талон, независимо, че го е отчислил с договора за покупко-продажба на автомобила, така ли?

Доцро утро! Събудихте ли се?

Тази квитанция ще бъде издадена от служба "Местни данъци и такси" и ще бъде на името, което е записано при тях.
Но отново не казвате - как, без пререгистрация в КАТ - е станало отписването в ДМД?
МПС се отписва по две причини - продажба и дерегистрация, т хоследващо бракувате и разглобяване.
На много места вече не се ходи в ДМДТ защото ивлнформацията се предава по служебен път. Системите на Пътна полиция и "Местни данъци и такси" са свързани

guest1
Активен потребител

Мнениеот doondie » 04 Ное 2023, 12:54

Любопитно как една и съща движима вещ може да бъде продадена два пъти последователно от едно и също лице. Разбирам КАТ да не знаят за покупко-продажбата, понеже новият собственик не е пререгистрирал автомобила, но следващият нотариус няма ли да види, че вече е изповядвана сделка по това МПС и кой е новият собственик, съответно да откаже нова сделка?

Новият собственик е трябвало да направи едно просто пълномощно (струва 18 лв!), за да може старият собственик „да се оправи”. Много ми е съмнително това плащане на данъци със задна дата за МПС, което не се води на отчет в данъчното.

И друго ми е чудно - как КАТ не са разбрали за покупко-продажбата, при положение че новият собственик има 1 месец да пререгистрира автомобила, а след още 1 месец последният бива служебно дерегистриран. :?:
'The best way to predict the future is to invent it!'
Аватар
doondie
Потребител

Мнениеот guest1 » 04 Ное 2023, 14:10

doondie написа:Любопитно как една и съща движима вещ може да бъде продадена два пъти последователно от едно и също лице.
    1. Разбирам КАТ да не знаят за покупко-продажбата, понеже новият собственик не е пререгистрирал автомобила, но
    2. следващият нотариус няма ли да види, че вече е изповядвана сделка по това МПС и кой е новият собственик, съответно да откаже нова сделка?
    3. Новият собственик е трябвало да направи едно просто пълномощно (струва 18 лв!), за да може старият собственик „да се оправи”. Много ми е съмнително това плащане на данъци със задна дата за МПС, което не се води на отчет в данъчното.
    4. И друго ми е чудно - как КАТ не са разбрали за покупко-продажбата, при положение че новият собственик има 1 месец да пререгистрира автомобила, а след още 1 месец последният бива служебно дерегистриран. :?:

И на мен ми е любопитно - още ли мислиш „по британски“?
1. В Пътна полиция - КАТ ще знаят само толкова, колкото им се каже. Двамата са си спретнали договор, но дари е ходено при нотариус ...
2. Дали „следващия“ нотариус проверява за текущи сделки? Които са в процес и все още не са вписани - за МПС вписването е в КАТ.
3. Новият собственик ... отсъства. Не може нищо да прави.
4. Виж т. 1.

Пак ще питам - „Как този автомобил е отчислен от стария и зачислен на новия собственик, без пререгистрация в КАТ?“

guest1
Активен потребител

Назад към Взаимопомощ