начало

Имуществените последици по чл. 125, ал. 3 от Търговския закон Имуществените последици по чл. 125, ал. 3 от Търговския закон

Лична карта

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Лична карта

Мнениеот REVOLUTION » 15 Ное 2013, 17:45

portokal написа:
Странно е, че в закона го има цитирания от Революцията текст (чл. 31, ал. 2) и отделно на други места е отбелязано, че се л.к. се сменя при промяна на данните от нея (име, пост. адрес, пол и пр.) или повреда, докато правилникът наистина като да възприема чл. 31, ал. 2 само като обобщение на случаите на промени на данни/повреда, без да дава възможност личната карта да се смени по желание на лицето. Примерно защото заминава в някой далечен район на света за дълъг период и не иска срокът на личната му карта да изтече, докато е там.

Когато искаш да си подмениш картата по чл.31 ал.3 не е нобходимо нищо допълнително да представяш освен старата л.к. и затова в правилника нищо не казва.Тази хипотеза е частен случай на подмяна поради изтекъл срок на валидност.
Закона казва....л.к се подменя "В случаите, когато личната карта е с изтекъл срок."-Процедурата за това е разписана в правилника-заявление и т.н.+ връщане на картата.
И като изключение ....."По искане на лицето нова лична карта може да се издаде и преди изтичане срока й на валидност." Следователно редът е същият като при подмяна на л.к. с изтекъл срок , но в случая гражданина иска и плаща за нова л.к. , макар че все още е валидна старата и не е длъжен да я сменя.Заявлението е същото , процедурата и пак връща старата л.к.
Точно защото гражданина не е длъжен да я смени закона казва може.Ако той прецени да плати без да се възползва от максималния срок на валидност на старата си л.к.
Никаква сложност няма.
Обаче в МВР не искат да тълкуват.Те гледат правилника и си казват-ама тука нищо не пише как става подмяна по 31 ал.3 от Закона , :arrow: :mrgreen: значи няма такова нещо.Просто ей така си е написано.Не знаем как да го направим.
И вместо да приемат едно според мен съвсем резонно обяснение , те създават "отъпкания път" на "реалния живот".Ще помогнат на гражданина като му съставят акт.Така хем ще е лесно да се разбере как да се издаде л.к.-пише го в правилника, хем и дейност - 2 в 1.Всеки постови както казаха ще ти помогне.Стига да не му били свършили актовете.
По-горе писаха , че било абсурдно да караш една овца да ходи доброволно на заколение.Не, това не е толкова абсурдно , всеки касапин ще се зарадва на доброволно дошла овчица.Абсурдно е овцата да моли касапина да й услужи като я заколи.А той от добрина ако не му се е затъпил ножа да и помогне да върви по отъпкания път на предопределението, а именно овцата все пак да стане на чеверме. :lol:
REVOLUTION
Активен потребител

Re: Лична карта

Мнениеот wqraa » 17 Ное 2013, 20:38

Здравейте..
За да не отварям нова тема,ще си задам въпроса тук,понеже е сходен.
Изгубих си личната карта.Бях в спешна помощ,пропускам момента с неплащането за изгубена лична карта по време на оказване на такава помощ и отивам да я обявя в полицията за изгубена,съответно да си извадя нова.Вечерта е..дежурен полицай ми казва,цитирам"ми най-много някое телевизорче до утре да си имаш на твое име".Вследващ ден подадох искане за нова л.к.,но останах без документ за самоличност,а имам дебитна карта в райфайзенбанк и не мога да я взема.От паспортен отдел ми издават валидено за деня удостоверение,за пред банката,за да мога да си взема картата...От банката ми отказаха да ми я дадат..Въпроса ми е: как банка работеща на територията на страната отказа да ми даде собствената ми карта въз основа на документ издаден от паспортен отдел??..банката над този отдел ли е??..Че останах без л.к. без дебитна карта,без пари,сега живея на заем докато чакам да ми излезе новата л.к.
п.с.
П0-горе прочетох,че Личната Карта не била лична/собственост/,което не се ли самоизключва?Плащаме за нея,това не я ли прави лична..Да се заплаща задграничен паспорт - добре....
wqraa
Нов потребител

Предишна

Назад към Взаимопомощ