начало

Започва търсенето на нов градски прокурор на София Започва търсенето на нов градски прокурор на София

лице на публична длъжност

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

лице на публична длъжност

Мнениеот rozablue » 13 Фев 2012, 23:36

Ръководител на катедра в държавен университет лице на публична длъжност ли е в смисъла на ЗПРКИ?
rozablue
Потребител

Re: лице на публична длъжност

Мнениеот rozablue » 14 Фев 2012, 00:17

Задавам въпроса си, защото от текста на закона изглежда,че само ректор на държавен университет е такова лице?
rozablue
Потребител

Мнениеот neutralen » 15 Фев 2012, 16:49

Какво е това ЗПКРИ и кой член от този закон имате предвид ?
neutralen
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 15 Фев 2012, 19:34

Гост.
Старши потребител

Мнениеот neutralen » 15 Фев 2012, 20:18

За да си отговорите на въпроса, според мен, следва да имате предвид разпоредбите на чл.3 т. 23 и 25 от ЗПРКИ, относими към случая. Това са обаче бланкетни разпоредби, препращащи към разпоредбите на други закони уреждащи органите на управление на държавните университети. В тези закони/неизвестни за мен/ следва да проверите дали Ръкъводител на катедра участва в управлението на университета. Там е отговорът.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 15 Фев 2012, 20:23

чл. 24 ЗВО
Гост.
Старши потребител

Мнениеот rozablue » 16 Фев 2012, 19:51

Много благодаря за отговорите.

В ЗПРКИ -чл.18 изрично се ръководители, т.е. се разбира "физически лица":
"18. ръководителите на бюджетни организации, създадени със закон, с решение на Народното събрание или с акт на Министерския съвет;"

а в чл.24 ЗВО се говори за Органи на управление. И понеже в ЗПРКИ се обяснява кои са лица на публична длъжност, няма как органите да се тълкуват като лица.

Може би трябва да се приеме, че за дейността на един ръководител на катедра отговорност носи Ректорът.
Но проблемът е, че Ректорът не се облагодетелства от дейността на някакъв ръководител на катедра - който пък се облагодетелства лично, нарушавайки ЗПРКИ.
Грешката на такъв ректор е,че той не е установил, нито пък е предотвратил наличието на такава ситуация, но санкцията на ЗПРКИ не го касае, тъй като той няма лична облага, нито роднински отношения с този ръководител на катедра.

А този ръководител на катедра ,тъй като не е изрично визирана неговата длъжност в ЗПРКИ, също не подлежи на санкция по този закон. Така излиза.
rozablue
Потребител

Мнениеот Гост. » 16 Фев 2012, 20:31

За да има конфликт на интереси нали все някой трябва да вземе решение определени средства да бъдат разходвани по някакъв начин ?- ако и да мислите, че академичния съвет е без такива правомощия, щото бил колективен орган.

Време ми е да се отдам трайно на по-полезни занимания. Извинете, че писах в темата ви.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот rozablue » 16 Фев 2012, 21:48

Благодаря за участието!

Сигурна съм ,че можете да бъдете прецизна, когато имате конкретния случай, а аз не съм Ви дала такъв.

Ще разгледам приложимостта на Вашия вариант именно в конкретен случай. Благодаря Ви. Приятна вечер!
rozablue
Потребител

Назад към Взаимопомощ