начало

Започва търсенето на нов градски прокурор на София Започва търсенето на нов градски прокурор на София

договор за заем към физически лица

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

договор за заем към физически лица

Мнениеот red_gendo » 14 Фев 2012, 09:02

Здравейте !

Молбата ми е за помощ по следният казус :

- Преди нова година, мой познат даде на заем пари на трето лице. Сумата до колкото помня е около 18 000 лева. Само че понеже е държавен служител се притесни и ме помоли договор за заем да се сключи на мое име ( т.е. че все едно аз съм дал заема ) Така и стана - при нотариус отидохме и заверихме подписите - аз като заемодател , и другия човек като заемополучател. Да обаче сега той не си го връща , което мен честно казано изобщо не ме касае, но лошото е че договора се води на мое име. И заемополучателя и реалният заемодател ( моят познат ) сега са в конфликт и през ден ми се оплакват. Да но това товари мен , защото и аз работя в обществена институция и това рефлектира върху моето реноме което съм си изградил , както и на институцията в която работя. Реално в мен нямам нито договор нито знам конкретно за какво съм се подписал .Та питанията ми са следните :

- Как мога да се отърва от този договор за заем ? Мога ли да го прехвърля ( продам, даря ) на трето лице - моят познат , който реално даде парите , като тогава свалят ли се от мен всички последици така да се каже - примерно да ме обвинят в лихварство ?
- Има ли давност този договор за заем - може ли той сам да изтече по давност ?
- Какви евентуално биха били последиците за мен ако ме обвинят в лихварство ?
- Поради това, че не виждам как този човек ще си изплати заема, явно всичко ще се проточи. Ако аз не искам да предивя иск по този договор за заем - т.е. да го дам на ЧСИ, но го прехвърля на трето лице договора за заем ( ако е възможно ) то ако това е моят познат и той го предяви към ЧСИ , за мен има ли последици - ще ме викат ли в съда най-малкото ?
red_gendo
Нов потребител

Re: договор за заем към физически лица

Мнениеот rozablue » 14 Фев 2012, 10:55

Опрощавате заема и се спасявате от всякакви главоболия. :D
rozablue
Потребител

Re: договор за заем към физически лица

Мнениеот ykovachev » 14 Фев 2012, 11:00

Ако реалният заемодател е съгласен - да, можете да му прехвърлите вземането с договор за цесия, като трябва и да уведомите длъжника за това, кой е новият му кредитор.
Ако не е съгласен - работата е друга.
Хм. Кой ли ще Ви обвини в лихварство?
Голям кеф е да млъкнеш, след като установиш, че не можеш да убедиш неубеждаемите.
ykovachev
Активен потребител

Назад към Взаимопомощ