начало

Юридическият факултет на УНСС стигна до полуфинал на международно състезание по медиация Юридическият факултет на УНСС стигна до полуфинал на международно състезание по медиация

Закон за църквата ?

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Закон за църквата ?

Мнениеот peter_ml » 29 Яну 2012, 13:05

Здравейте, това ми е първа тема във форума, извинявам се ако не е на място.

Имам нужда от "помощ". Има ли закон/наредба/правилник ... за църквата. Интересува ме по-конкретно следния казус. На повечето (да не кажа всички) църкви(храмове) има табели забраняващи снимането. Разбира се още щом те видят служителите с фотоапарат (дори и с капачка на обектива) веднага скачат и почват да ти се карат. Или искат да си платиш ??? Имат ли основание за това ? Някъде спомената ли е забрана за снимки?
Парадокса е в това, че ако си платиш ти разрешават да снимаш :!: Ако има някакво платено "събитие" - примерно сватба, кръщене ... може да се съдереш от снимане ...

Ето ви още едно мнение от интернет:

"Тези икони не са бащиния на една шайка попчета, те принадлежат на целия български народ. Те са културно наследство. Не принадлежат дори само на едно поколение.
Църквите са градени с даренията на светски люде, в много случаи са зографисвани от светски хора.

Никой няма право да налага табута и забрани над културното наследство на българите.
Какво като е облечен в расо.
Снимайки тези икони, културното наследство се размножава. Достига до повече хора.
Остава за поколенията.
Защото по начина по който поповете го стопанисват това наследство, утре няма да има и помен от него.
В повечето манастири от влагата и свещите вече нищо не се види по тавана.
И добре че са снимките на шепа ентусиасти, та да разберем какво е имало едно време там."

Разбира себлагоприличието "налага" ако снимаш да не притесняваш молещите се, да не снимаш по време на служба, да не използваш светкавица ...

И още нещо в допълнение - в "Европа" снимането в храмове е по-скоро изключение ...

Ще помоля за мнения как стои правно този въпрос
Благодаря.
peter_ml
Нов потребител

Re: Закон за църквата ?

Мнениеот disident » 30 Яну 2012, 12:52

Неведоми са пътищата Божии. Е те по този заКОН действат църквите.
disident
Потребител

Re: Закон за църквата ?

Мнениеот palimsest » 30 Яну 2012, 13:12

Според мен, когато един храм се съгради има правило да бъде дарен с нотариален акт на съответната митрополия; като цяло църквите и манастирите са собственост на съответните митрополии; изключение има за ставропигиалните имоти (Храм св. Ал. Невски,Рилски, Бачковски, Троянски, Преображенски и Поморийски и т н манастири), които по правило са собственост на св. синод; така си мисля, че правилата за фото и видео заснемане и т н се определят от митрополията, която е собственик на сградата.Така си мисля, поне.
[b]Може би не знаете, но вечер Боко Тиквата се прибира самотен от работа, сваля уморено костюма си и влиза в топла вана, с томче на Лилиев в ръка. И плаче, плаче… Така му се иска да разбира това, което чете![/b]
Аватар
palimsest
Активен потребител

Назад към Взаимопомощ