начало

Инструмент за законодателно експериментиране – как регулаторните лаборатории да станат реалност в България Инструмент за законодателно експериментиране – как регулаторните лаборатории да станат реалност в България

РАДВОД ПО ВИНА -БЕЗ ВИНА :)

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

РАДВОД ПО ВИНА -БЕЗ ВИНА :)

Мнениеот Jenya » 27 Апр 2005, 16:31

Най-напред да си кажа мнението колко тъжно ми става, когато хората се развеждат след дълги години съвместен живот и когато виждаш болката в очите им ...
но дааам - като адвокат няма как да избегна това ...

а сега да си кажа и казуса:

развод, аз съм на страната на ищцата - тоест на сърпугата

от брака има и деца и имущество ...

І. сложното е, че и съпруга и съпругата искат ДЕТЕТО - възможно ли е да не се присъди на майката детето - той си е свестен и се грижи за хлапето, такава е и майката ....
и двамата печелят добре и могат да се грижат за детето, но майката е на смени и понякога я няма нощем, докато бащата винаги е на редовна смяна и вечер си е у дома.
има ли възможност само по тази причина да го присъдят на него

ІІ. СЕМЕЙНОТО ЖИЛИЩЕ - СИО е - около него нещата стоят така: дадено им е от общината по държавни цени миналата година и за да го платят майката е изтеглила кредит от банка, който ще връща в продължение на 20 години - тоест още 19 години тя трябва да изплаща кредита
В жилището има подобрения - теракот, фаянс, мебели , в ремонта на апартамента е участвал и съпруга, който освен това изплаща мебелите - щото ги бил взел "на лизинг"

относно другите неща съм наясно и няма да питам ...
само тези два проблема ме интересуват ... детето и жилището
неясните моменти са ми следните :
Жилището е неподеляемо - какво ще стане в случая - знам, че ползването му ще се присъди на майката, ако й оставят детето ...поне до навършването на 18 години на детето ..
а въпроса със собствеността ? - тя може ли да изкупи делът на мъжа, но да започне изплащането му след навършването на 18 години на детето ... как в случая се процедира ....
ако съдът ни предостави ползването на жилището - що да плаща от сега делът на съпруга си - може и чак след навършването на 18-годишна възраст на детето - така ли е -или греша - помогнете ми , моля ...
освен това - относно мебелите - те ще останат за този, който притежава жилището , но нали мъжът ги изхплаща - ще трябва ли ние да му ги платим ...

ами това е май - моля дайте ми съвет ....
объркана съм, защото повечето ми разводи до сега бяха значително по-простички ...БЛАГОДАРЯ
Jenya

Re: РАДВОД ПО ВИНА -БЕЗ ВИНА :)

Мнениеот Jenya » 27 Апр 2005, 16:38

забравих да кажа - все пак кредита не е изплатен и съпругата ще го връща ....
в този случай съпруга ще придобие имота - тоест 1/2 от апартамента , пък целият ще го изплаща майката ....

може ли понеже апартамента е купен изцяло с лично имущество на майката - кредит от банка, който тя ще изплаща с пари , които ще печели след развода .. тоест с изцяло нейно лично имущество ще плаща апартамента -та може ли апартамента да да се присъди изцяло на нея - без тя да му дължи изплащане на делът й ...
или нещо такова ..........
оффф - съвсем се оплетох ...
Jenya

Мнениеот bateto » 27 Апр 2005, 16:41

Ще си бастисаш хонорара с тва оплитане:)
bateto

Мнениеот Jenya » 27 Апр 2005, 16:45

а ти какво предлагаш
Jenya

Мнениеот shveda » 27 Апр 2005, 20:08

Не е ли възможно постигане на споразумение между страните? Опитайте в името на детето и спестените нерви на съпрузите. Ако ли не, карайте си по общия ред, тогава съдът ще реши, а въпрос за собствеността въобще няма да се коментира в това производство.
shveda
Потребител

Мнениеот bateto » 27 Апр 2005, 20:10

Аз предлагам да го откажеш това дело:))
bateto

Мнениеот daris » 27 Апр 2005, 20:58

Групости - ще се спарвиш разбира се. За предоставяне упражняването на родителските права много определят е полът на детето, какво се кажат от Д "СП", а и можеш да поискаш изслушване на детето от съда, ако е навършило 10 години и е в твой е интерес.
И заемът е СОИ, както и жилището, и ако евентуално се споразумеете - не го пропускайте. Иначе ще трябва да водиш дело за по-голям принос.
Намери ли споразумението, което ти пратих, макар и късно. Само вечер влизам във фор,ума и то не всяка. Питай всичко което те интересува.
Ако ще се развеждат по вина, жилището ще е на онзи родител, на който са родителските права. Дори съда да постанови взаимна вина.
daris
Младши потребител

Мнениеот daris » 27 Апр 2005, 21:01

Пропуснах - в това производство собстевонстта няма да се решава, ако не се споразумеят, но той във всеки момент след влизане в сила на брачното решение може да поиска делба. След влизане на решението за възлагане - втората фаза - съпругата има право на възлагане по чл. 288, ал.2 от ГПК, в 6-месечен срок следва да заплати уравнението на дела на съпруга си. делбените дела както знаеш, продължават няколко години. Успех.
daris
Младши потребител

Мнениеот bateto » 28 Апр 2005, 07:19

Ама си напред в материята!!!!!!!

Само дето повече от 50% от това дето го казваш са теоретични постановки:)))
bateto

Мнениеот daris » 28 Апр 2005, 23:14

Защо ли ми се случавт всеки ден в съда, тези теории? Впрочем, дали ще ме послуша си е работа на Женя.
daris
Младши потребител

Мнениеот Jenya » 03 Май 2005, 17:04

бате -ти си голямо ............. с извинение ....... bateto написа:

> Аз предлагам да го откажеш това дело:))
Jenya

Назад към Взаимопомощ