начало

Някои бележки за поощрителните норми, освобождаващи от наказателна отговорност Някои бележки за поощрителните норми, освобождаващи от наказателна отговорност

Държавен служител - регистриран земеделски производител

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Държавен служител - регистриран земеделски производител

Мнениеот godzillata » 11 Апр 2007, 20:55

Привет.
Надявам се тук да намеря адекватен отговор на въпрос, който ме терзае и на който получавам различни отговори.

Ситуацията е следната:
Преди около месец ме съкратиха - бях държавен служител.
Отидох да се регистрирам в бюрото по труда, където им казах, че от миналата година имам регистрация като земеделски производител, за което си плащам осигуровки.
Те ме регистрираха като съкратен от държавната ми работа и ми казаха, че нямало значение, че в момента се водя като земеделски производител, НОИ щели да ми плащат обезщетение заради съкращението ми от основната ми работа.

Обаче! - В НОИ отказаха да ме регистрират като безработен и ми казаха, че докато имам регистрация като земеделски производител, няма да ми плащат.

Аз нямам доходи за миналата година, реализирани в качеството ми на земеделски производител, а и не е сигурно дали тази година ще реализирам такива.

Та въпросът ми е кой е крив (НОИ), кой е прав (Бюрото по труда) и дали трябва или не да получавам обезщетение за безработица от НОИ?

И още нещо - може ли държавен служител да е и регистриран земеделски производител, или не? - имайки предвид, че в ЗДСл изрично това не е посочено?
Аватар
godzillata
Младши потребител

Мнениеот AIN6TAIN » 12 Апр 2007, 11:57

Според мен може да си земеделски производител и пак да си безработен, след като не произвеждаш нищо ............мисля си,че НОИ не са прави, но ако е ...по някоя тяхна гадна и незаконосъобразна наредбичка...........защо не се отпишеш от зем.производител.........,за да се регистрираш???
AIN6TAIN
Потребител

Мнениеот portokal » 12 Апр 2007, 12:11

Щом не е забранено, значи може да бъде земеделски производител.
А ако си подал декларация за започване на дейност (и на осигуряване), след което не си подал за прекратяване на дейност, за НОИ това значи, че упражняваш дейност и не си безработен. Поне така мисля.
Аватар
portokal
Старши потребител

Назад към Взаимопомощ