начало

Някои бележки за поощрителните норми, освобождаващи от наказателна отговорност Някои бележки за поощрителните норми, освобождаващи от наказателна отговорност

Внесено МПС на починал инвалид ....преди ?

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Внесено МПС на починал инвалид ....преди ?

Мнениеот keli_j » 08 Апр 2007, 11:21

Въпроса ми е :
--Ако немога да регистрирам кола на мое име , поради проблем с наследниците на починалия инвалид , мога ли да съдя на някъкво основание посредника, който ме е "набутал" , за да ми върне парите или да я дам за скрап ..? :?
--Нося ли някъква наказателна отговорност при положение ,че никой не се интересува от колата в продължение на 6 години ?
--И знаете ли от кога започва да тече и колко е давностния срок (5 год. ли е ? ) при положение, че инвалида е починал 2 години и няколко месеца след внасяне на колата ( т.е. 3 год. срок не е истекъл ) ?
И изобщо някой знае ли какво трябва да стане с такива коли , говореше се нещо миналата година , но нищо не разбирам ?!?!? Какво да правя ???
keli_j
Нов потребител

Re: Внесено МПС на починал инвалид ....преди ?

Мнениеот kontrol » 08 Апр 2007, 23:53

keli_j написа:Въпросът ми е :
--Ако не мога да регистрирам кола на мое име , поради проблем с наследниците на починалия инвалид , мога ли да съдя на някъкво основание посредника, който ме е "набутал" , за да ми върне парите или да я дам за скрап ..?
Зависи какво сте се уговорили, примерно някакъв срок. Все пак той ви е "уредил с инвалид", а не отговаря за смъртта му, така че най-вероятно: не.
keli_j написа:Нося ли някъква наказателна отговорност при положение ,че никой не се интересува от колата в продължение на 6 години
Тъй като най-вероятно с инвалида сте сключили заем за послужване (оформян като пълномощно) и досега не е отправено към Вас искане от собствениците (наследници) за връщане, не би следвало да носите нак. отг. за кражба или обсебване.
keli_j написа:И знаете ли от кога започва да тече и колко е давностния срок (5 год. ли е ? ) при положение, че инвалида е починал 2 години и няколко месеца след внасяне на колата ( т.е. 3 год. срок не е истекъл )
Давностният срок за недобросъвестно владение на движими вещи наистина е 5 години, но Вие не упражнявате владение. Давността би могла да започне да тече от манифестирането при interversio possessionis.
Горното представлява потенциално грешно становище. Консултирайте адвокат, ако искате сигурност и юридическа отговорност при защитата на правата Ви.
kontrol
Активен потребител

Re: Внесено МПС на починал инвалид ....преди ?

Мнениеот keli_j » 09 Апр 2007, 14:30

Благодаря за компетентния отговор "kontrol" :)
Случката е доста заплетена -посредника- използва правата на инвалида(който не е бил в състояние да откаже), започва от лекър в старческия дом минава през два посрредника и после при нас ....
Нещо много популярно до края на 2006г. за което разбираме с мъжа ми след като се явява проблема с регистрирането ... и тн..подкупени нотариуси , фалшиви документи ..
Имам един последен уточнителен въпрос :
--Мога ли да претендирам някъде "арбитражен съд" или някъде другаде, за да си я пусна в движение тази кола, като е така да се каже под мое владение(образно казано) без явно да има други заинтересовани..?
Ако има такава законова регламентация и възможност много бих искала да се запозная с точния текст .
keli_j
Нов потребител

Назад към Взаимопомощ