начало

Някои бележки за поощрителните норми, освобождаващи от наказателна отговорност Някои бележки за поощрителните норми, освобождаващи от наказателна отговорност

Удостоверение за постоянен адрес и призоваване с ДВ по ИМ за

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Удостоверение за постоянен адрес и призоваване с ДВ по ИМ за

Мнениеот albenata » 05 Апр 2007, 21:04

ЩЕ БЪДА БЛАГОДАРНА ЗА ВСЯКАКВА ПОМОЩ! Подала съм ИМ за издръжка в Софийски градски. Грешка или не, но по чл. 72 - бързата процедура. В ИМ съм посочила адреса на ответника по лична карта - село във Врачанско, където живее майка му. Тя твърди, че никой не й е носил призовка за сина й, но предполагам, че лъже - просто е казала, че там няма такъв човек поради фалшива майчина грижа. Тъй като изминаха два месеца, обадих се в деловодствотоо на съда и от там грубо и с крясъци ми отговориха, че докато не се получи становище от ответника - няма дело. Ама аз откъде да му намеря адреса, питам. Те ми отговарят, че като имам пари да плащам на адвокати - да питам тях...Аз адвокат нямам, нито пък пари, казвам - нали затова търся издръжка? Затвориха ми. Направо съм в чудо. Моля за съвет как да накарам съда да призове мъжа ми с ДВ за да се даде ход на делото и да вземам някакви пари от общината - колкото и да са - все ще са от помощ...
И още нещо - трябва ли да подавам някаква молба до съда за да се изиска от МВР постоянният адрес на т.нар. мой съпруг и ответник по делото? И къде? В София или във Враца.
И накрая, моля, не ме смятайте за нахална, но дайте "сламки" за въпросните искови молби защото бебо е вече на 4 месеца и половина и като гледам, ако така върви, ще стане на годинка без баща му и за нещастие мой съпруг да прояви елементарна грижа за него.

Благодаря!
albenata
Младши потребител

Мнениеот kontrol » 05 Апр 2007, 21:23

Форумът е точно за това, за да поставяте там казусите си. Въпросът не е лично към мен не бих желал да ми го задавате на лични.

* За деловодителките в съда - оплачете се писмено пред председателя на съда
* за призоваването чрез ДВ, прочетете двата случая по чл. 50 ГПК (има го на сайта)
* по принцип молбата, за която питате, трябва да се подаде пред съда, пред който се води делото. Текстът е свободен (Г-н/жо съдия, моля да изискате от МВР Адресна служба данни за постоянният адрес на лицето или да ми издадете удостоверение, което да ми послужи, за да ми бъде издадено друго такова от МВР - МИСЛЯ, че е първият вариант, т.е. служебна справка.).
* майката на кой твърди, че никой не и е носил призовка? има значение отбелязването в призовката.
* а защо ИМ е подадена пред СГС? В София, ясно - з-то живеете тук, а може да не е по ответника при дела за издръжка. Но защо пред окръжен съд?
Горното представлява потенциално грешно становище. Консултирайте адвокат, ако искате сигурност и юридическа отговорност при защитата на правата Ви.
kontrol
Активен потребител

Мнениеот kontrol » 05 Апр 2007, 21:46

albenata написа:Майката на съпруга ми твърди, че не е получила никаква призовка защото "Пламен (мъжа ми) не живее тук и аз няма да получавам никаква призовка. Откакто се роди бебето (сина ни) той не се обажда". За последното съм напълно убедена, че лъже.Все пак живях с този човек 2 години и видях, че поддържа връзка с майка си при всякакви случаи.
Учудих се, че вече два месеца никой от съда не ми дава никаква информация - намерен ли е, не е ли и какво пише на призовката. С бебо се завлякохме до съда, деловодството, но и това не помогна - пак ругатни и "съвети" да се обърна към адвокат. Аз напълно разбирам, е никой адвокат няма дда си отдели от иначе платеното време за да се занимава с дело за издръжка, а и къде и как да го търся с бебето на ръце?
Сега по "работа". Аз наистина съм от София и тук живеем с детето. Тук се и оженихме (Уви!). Разбирам, че съдът борави с документи, но дори и да изиска съдът (служебно) адреса на ответника - пак ще му дадат този по лична карта (при майка му). Пак същото! И как да знам, че са ходили пак при нея? И как да ги накарам даго призоват служебно чрез държавен вестник за да взема, все пак, някакви пари от общината?
За развода не смея и да мисля! Аз с една издръжка не мога да се оправя! :(

Казах Ви вече, няма никакво значение, какво Ви е казала бабата, важно е какво пише на призовката, ако е пращана.
Справката с адреса е нужна, за да може съдът да приложи процедурата.
От съда са длъжни да Ви дадат информация, какво пише на призовката, но им е забранено да Ви дават правни съвети.
Отидете при адвокат, ако го поискате, разноските ще Ви бъдат възстановени.
Ако сте в затруднено финансово положение, обърнете се към Националното бюро за правна помощ (имат сайт)за съответната колегия.
Горното представлява потенциално грешно становище. Консултирайте адвокат, ако искате сигурност и юридическа отговорност при защитата на правата Ви.
kontrol
Активен потребител

Мнениеот albenata » 06 Апр 2007, 09:22

Благодаря, но ще си позволя да отбележа, че не са ми ясни елементарни неща, като например ОТ КОЯ СЛУЖБА да изискам това удостоверение за постоянен адрес (или помоля съда в ИМ за това) - във Враца (адресът по лична карта е в село във Врачанска обл.) или има централизирана информация? В първата си ИМ изрично съм отбелязала, че ответникът се укрива и пребивава постоянно в София.
Питам за тази "подробност" защото от отношението на деловодителките ми стана ясно, че като че ли ги улеснявам с грешките си - давам им основания да не дават ход на делото...Защо да си губят времето с бедни жени с деца, които нямат пари за адвокат...
albenata
Младши потребител

Мнениеот kontrol » 07 Апр 2007, 03:58

kontrol написа: [...]молбата, за която питате, трябва да се подаде пред съда, пред който се води делото [т.е. Софийския.... след това те ще направят] служебна справка.).
[...]
* а защо ИМ е подадена пред СГС? В София, ясно - з-то живеете тук, а може да не е по ответника при дела за издръжка. Но защо пред окръжен съд?
kontrol
Активен потребител

призоваване с ДВ

Мнениеот albenata » 07 Апр 2007, 11:47

Моя грешка! ИМ е подадена в Софийски градски съд – сградата на ГУСВ. Искам да попитам и още нещо. Може ли в новата молба за служебна справка (в смисъл дали е правно издържано) да напиша “ако от получената справка бъде установено, че постоянният адрес на ответника е идентичен с този , посочен на ИМ (номер, приложено копие), на който, както е видно от върнатата призовка, лицето не живее, моля да призовете ответника чрез ДВ и делото да бъде разгледано по чл. 50 от ГПК”?
И друго. Какво означава да чакам да получа становище от ответника и че “без становище – няма дело”? Че кой ответник е “луд” да дава становище тогава? Въпросният безотговорен баща, той и мой съпруг, ще продължава да живее с любовницата си на “неизвестен адрес” и няма никога да даде становище...За какво му е дело, което е предрешено? (за издръжката говорим)?
albenata
Младши потребител

Мнениеот kontrol » 08 Апр 2007, 03:05

Грешката Ви е в това, че в сградата на ГУСВ няма СГС, а е БК на СРС. И наистина там се подава ИМ.

Относно последващата молба, ако се установи, че адресът, на който не е открит, е постоянният, съдът няма как направо да се приложи чл. 50, т.к. в тази разпоредба и други изисквания, за които съдът може например да укаже в новата призовка.

За съжаление, имам усещането, че нещата не са съвсем така, както ги представяте.
kontrol
Активен потребител

нещо, което не било така

Мнениеот albenata » 08 Апр 2007, 10:35

За съжаление не мога да знам как точно стоят нещата от юридическа гледна точка - липсват ми такива познания. Засега разполагам само с информация, получена по телефона от майката на т.нар. ответник, която не била получила никаква призовка на единствения адрес (по лична карта), с който разполагам, както и от доста нелюбезната деловодителка, която ми крещеше да се обърна към адвоката, на който плащам. Планирам с бебето на ръце да отида на място за да видя наистина как стоят нещата. Естествено, пак рискувам да получа само грубо отношение....
albenata
Младши потребител

Мнениеот kontrol » 08 Апр 2007, 23:32

Няма никакъв смисъл да ходите да правите мили очички с детето.
Освен това - къде?
- С бабата няма какво да се занимавате! Не сте длъжностно лице. Процедурата е формална и Вашето присъствие няма да промени нищо.
- В деловодството? Просто си пускате молбата на регистратурата и не се занимавате повече.

И наистина се консултирайте с адвоката си.
kontrol
Активен потребител

Милите очички

Мнениеот albenata » 09 Апр 2007, 10:41

Това за милите очички на детето ми звучи като типична реакция на мъж. Работата е там, че, както казах, сама отглеждам детето си и няма на кого да го оставя за да си правя разходки насам-натам. Ако имах пари за гледачка, по подразбиране и за адвокат, нямаше нито да съм във форума, нито да се занимавам с човек, когото безкрайно презирам за егоизма му, като го съдя за издръжка, която е по-малка в пъти от дневната му надница.
albenata
Младши потребител

Назад към Взаимопомощ