начало

Някои бележки за поощрителните норми, освобождаващи от наказателна отговорност Някои бележки за поощрителните норми, освобождаващи от наказателна отговорност

Какво ще се случи ако не погасяваме зааемите?

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Какво ще се случи ако не погасяваме зааемите?

Мнениеот Dqvolicata » 03 Апр 2007, 12:19

Здравейте! Семейството ми се тормози вече 8 месеца. Сестра ми изтегли 2 заема - единия от Първа Инвестиционна Банка а другия от Джет Кредит. Първият заем е от преди 2 години. Първо изтегли 3 хил. с поръчител майка ми. След това изтегли втори заем от същата банка от 7 хил. Поръчител на този заем стана съпругът и и дадоха нотариалния акт на неговото жилище. Преди 9 месеца изтегли 2 хил. от Джет Кредит за период от 2 години. Поръчител е отново съругът и. А преди 8 месеца сестра ми замина за Италия и не изпраща пари, а съпругът и не може да поеме заемите, защото се грижи за детето им. До сега със наши усилия погасявахме вноските, но вече няма от къде да намирим пари.
Въпросите ми са какво ще се случи ако спрем да плащаме вноските? Има ли вероятност да наложат запор на заплатата на майка ми и на апартамента ни след като първия заем на който е поръчител е погасен? Сестра ми не живееше в къщи, но адресната и регистрация е на нашия адрес. Може ли от Джет да потарсят нас заради нейния заем или цялата тежест пада върху съпругът и.
Моля ви, помогнете! Сестра ми вчера се върна за няколко дни и е решила да се развежда. Какво ще стане тогава? Може ли на границата да я спрат след като има парични задължения в страната? Помогнете ми, защото вече месеци страдаме заради нея!
Dqvolicata
Нов потребител

Мнениеот pamelanb » 03 Апр 2007, 13:55

tejestta pada varhu kreditopolu4atelia i varhu porachitelite. Vie makar i rodnini ne ste solidarni dlajnici s vashata sestra!
pamelanb
Нов потребител

Мнениеот julia_s » 03 Апр 2007, 16:18

Ами вие давате объркана и частична информация. Най-общо казано-зависи какви са обезпеченията. Ако спрете да плащате, ще се обърнат към тях.
Доколкото схванах, първият кредит, по който майка ви е поръчител, е вече изплатен? Ако това е така, няма никакво основание да се притеснявате за запор на заплатата й. По въпроса за апартамента - какво означава дадоха нотариалния акт на неговото жилище? Ако е ипотекирано неговото жилище, към него и ще се насочат за продажба. Няма никакво значение на кой адрес живее сестра ви.
julia_s
Младши потребител

Мнениеот Dqvolicata » 04 Апр 2007, 06:59

Благодаря ви! Наистина е объркваща информацията ми. Първият заем по който е гарант майка ми е погасен. А гарант на другите е съпругът и и предполагам, че при евентуален развод той отново остава отговорен. А когато тя отново замине никой няма да тръгне да търси нея извън България.Това никак не е добре, но май няма друг вариант. Отново ви благодаря за отговорите!
Dqvolicata
Нов потребител

Мнениеот JetFinance » 05 Апр 2007, 10:33

Здравейте,

Казвам се Владимир Вълканов, юрист съм в ДжетФайненс Интернешънъл АД.

Необходимо е да изясним някои неща по отношение на задълженията на сестра Ви към ДжетКредит. Кредитите, които отпуска Компанията са изцяло необезпечени, т.е. Зeт Ви не е поръчител по кредита. Сестра Ви носи цялата отговорност по изплащането на заема и последствията при неплащане в срок на задълженията са изцяло насочени лично към нея. Процедурите по събиране на заема са съобразени изцяло с действащото законодателство. В определен момент срещу длъжниците се завежда съдебно дело и се прилагат регламентираните процедури за принудително изпълнение по ГПК. Запор върху заплата на майка Ви или зет Ви, не можем да наложим. Разбира се винаги сме готови да търсим извънсъдебен вариант за погасяване на задълженията на Кредитополучателите. Ако желаете да обсъдим състояниято на заема на сестра Ви, моля свържете се с нас на телефон:

02 / 9154100 или 02 / 9154 154.

По отношение на кредита към Първа инвестиционна банка – бихме искали (добронамерено) да Ви дадем съвет: ако зет Ви в действителност е поръчител (това трябва да е посочено изрично в договора за кредит) ще трябва да изплаща кредита. Ако кредита е обезпечен с ипотека върху жилището на зет Ви е възможно да се стигне до реализация на обезпечението чрез публична продан от Съдебен изпълнител. Ако се свържете с банката е възможно да се стигне до някакво компромисно решение на проблема.

В изключитено краен случай, ако нито едно от тези задължения не бъде изплатено в течение на времето е възможно да бъде отнет паспорта на сестра Ви и да не може да напуска пределите на страната. Ако се стигне до съдебно събиране на вземанията и съдебните решения не бъдат изпълнени (т.е. не бъде платено) е възможно да бъде образувано и наказателно производство, тъй като това е престъпление по действащият Наказателен кодекс.

В заключение най – добре е сестра Ви да праща пари от чужбина и да бъдат правени плащания по заемите. Парите могат да бъдат превеждани по банков път и директно от чужбина.

Поздрави,

Владимир Вълканов

Старши инспектор съдебно събиране

ДжетФайненс Интернешънъл АД

Тел: +359 2 91 54 100

+359 2 91 54 154

Факс: + 359 2 489 98 66

e-mail: Vladimir.Valkanov@jet.bg

Contancts@jet.bg
JetFinance
Нов потребител

Назад към Взаимопомощ