начало

Почина проф. Симеон Тасев Почина проф. Симеон Тасев

Гражданско дружество

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Гражданско дружество

Мнениеот komita » 07 Фев 2007, 19:37

Здравейте,

къде мога да намеря повече информация за гражданските дружества? (книга, закон)

Въпросите, който ме интересуват са: как се учредяват граждански дружества и ще свършили ли работа такова дружество за обединение на фирми и физически лица с цел извършване на общ проект и поделяне на приходите от продажбите?

Благодаря предварително.
komita
Нов потребител

Мнениеот portokal » 07 Фев 2007, 19:58

Ти комитата от Дира ли си? :oops: :D
Закон - ЗЗД, договор за дружество. Но отделни разпоредби има и в данъчните закони и на други места. Там можеш да ги срещнеш под името "неперсонифицирани дружества". Също и в Търговския закон е споменато - там, където пише за консорциума, той е обединение на търговци, което може да вземе и формата на гражданско дружество. Характерно е това, че гр. дружества се облагат данъчно като юридически лица, без да са такива. И водят счетоводство. Относно осигуряването на работещите съдружници има доста спорни неща, а напоследък има и промени, с които не съм в час, но можеш да потърсиш тук с търсачката.
Учредяване - просто се сключва договорът за дружество. После се регистрира в регистъра Булстат.
Тъй като не е юридическо лице обаче, сделките му следва да се сключват от името на съдружниците (всички или някои), а не от негово име: щом не е лице, то не може да бъде и страна по сделка.
Ако има касов апарат обаче, го регистрират на самото дружество: той служи все пак на данъчното облагане.
Според мен ще свърши идеална работа за проекта и разпределянето на приходите. Гражданското дружество по определение служи именно за постигането на обща стопанска цел. Не знам за какъв проект става дума, но ми звучи точно като обща стопанска цел.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот komita » 07 Фев 2007, 20:25

Не съм, но явно имаме сходни интереси. :D

Благодаря за информацията.

Не ми харесва вариантът, че сделките се сключват от името на съдружниците. Как става това? Какво ще пише примерно в договорите? "Сключи се между Фирма Х и ...?" Дали само ще се изброяват имената на съдружниците, или ще се води като "Съдружниците в гр.здр. Y"?

И последен въпрос - такова гражданско сдружение може ли е представител на друга фирма (от чужбина)? Или вариантът трябва да бъде "всички или някои от съдружниците" стават представители.
komita
Нов потребител

Мнениеот portokal » 08 Фев 2007, 16:30

Да стане представител (търговски представител по ТЗ, предполагам?) - не, не мисля, че е възможно. Гражданското дружество не е субект на търговското, гражданското и т.н. право, не може да бъде страна по такива отношения. Някой (някои) от съдружниците ще стане представител, пък ще е ясно, че е поел тази дейност с оглед съдружието.
На първия въпрос: според мен би следвало да се посочи кои точно от съдружниците сключват сделката (а може например един от тях да е упълномощен да представлява някои от останалите), защото тези, които я сключват (лично или чрез пълномощник), те се задължават пряко по нея към другата страна. Е, според мен е за препоръчване освен това да се посочи изрично, че заради дружеството я сключват.

Това е моето мнение, а вероятно тук има колеги с опит, които ще се включат също да обяснят.

Забележка. ЗЗД е Закон за задълженията и договорите. :D
Аватар
portokal
Старши потребител

Назад към Взаимопомощ