начало

Почина проф. Симеон Тасев Почина проф. Симеон Тасев

отнемане на задграничен паспорт

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

отнемане на задграничен паспорт

Мнениеот pitasht » 04 Дек 2006, 15:01

Колеги,
Имам един не много труден въпрос. Ако едно лице дължи на мой клиент повече от 5 000 лева и попада под хипотезата на Закона за българските документи, т.е. може да му бъде отнет паспорта за задгранични пътувания, то това следва да стане по искане на кредитора до МВР със съответните доказателства от съдебно-изпълнителното дело или с молба до самия съдия-изпълнител той да поиска налагане на такава мярка?
Интересно ми е как смятате, че ще е по-добре да се поиска. Първо реших да искам от МВР направо отнемане на паспорта, но после се замислих дали не мога да ползвам авторитета на съдия-изпълнител и той да поиска това.
Всъщност се опитвам да преценя кое би било с по-голяма тежест и доколко съдията ще уважи такова мое искане.
pitasht
Активен потребител

Мнениеот uvella » 04 Дек 2006, 18:11

Колега, прегледайте гл.ХХХIII на ГПК - обезпечително производство. Надявам да ви се изясни на какво основание можете да сезирате органите на полицията за отнемане на издаден паспорт/забрана за напускане пределите на РБ. Няма законова пречка/забрана да искате от това от съда, с оглед обезпечаване вземането на клиента ви(тъй като без това обезпечение за ищеца/взискател ще бъде невъзможно/ще се затрудни осъществяването на законовите му права). Мярката е по чл. 316, ал.1, б."в",пр.I
"Говори кратко, искай малко, тръгни си бързо"
Петър І
uvella
Потребител

Мнениеот pitasht » 05 Дек 2006, 13:52

Обезпечителното производство ми е ясно, но понеже вече сме във фазата при съдия-изпълнител трябва да го поискам отделно. Аз се чудех дали не мога с удостоверение от съдия-изпълнител, че има заведено дело за сума над 5000 лева да поискам по чл. 76 Закона за българските документи да се наложи принудителна мярка отнемане на задграничен паспорт, но може би сте прав и ще започна отделно обезпечително производство, за да съм по-сигурен в резултата.
pitasht
Активен потребител

Назад към Взаимопомощ