начало

Почина проф. Симеон Тасев Почина проф. Симеон Тасев

спешна помощ топлинната мафия пак настъпва

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

спешна помощ топлинната мафия пак настъпва

Мнениеот stoianivanov » 04 Ное 2006, 23:22

Тези които се занимават с топлофикация знаят, че Закона за енергетиката е изменен и фирмите за топлинно счетоводство няма да сключват договори с етажната собственост, а с топлофикация и то ако бъдат регистрирани в публичния регистър на МИЕ. Закона е в сила но нищо не е направено. Входа ни няма договор с тази фирма онзи ден идваха и искаха да ми засекат уредите и да вземат по 6 лв. на радиатор (това също е отменено в закона), поисках договор - нямат, след малко се върнаха с подписан от домоуправителя анекс към договор изтекъл още 2004 год. Направо ме шашнаха, защото входа не е правил събрание да избере такава фирма но нашия прост домоуправител сключил анекса. Това че същият е нищожен е ясно. Днес пак идваха и ме заплашиха че като не ги пускам да засекат уредите ще ми се случи нещо. Пак не ги пуснах. Онзи ден пуснах жалба до топлофикация за този проблем, но знаейки как реагират на жалбите съм сигурен че нищо няма да се получи, имам горчив опит, пък и те са в процес на приватизация и няма кьорав началник да се оплачеш. При тази ситуация ще ми начислят служебно макар и да не ползвам парно. Аз считам тези действия за самоуправство извън всякакви граници.
Та по какъв начин най бързо мога да сезирам съответните органи да се прекрати това нагло нашествие на тези пиявици. Нямам думи да ви опиша колко нагло се държат. Ако е по съдебен ред какво е правното основание, не става ли с 109 от ЗС по реда на бързото производство, или полицията или прокуратурата ?
В тази държава стават невероятни неща.
Изглежда законите нямат никакво значение.
stoianivanov
Нов потребител

Мнениеот jgv » 05 Ное 2006, 21:19

Топлофикация няма нищо общо с твоя случай.Топлофикация е до аботатната станция и това което отчете общия топломер те си го вземат.Общата отоплителна инсталация касае фирмата за т.счетоводство , собствениците и управлението на ет.собственост.Отидете до вашата фирма и изяснете проблема.А за недопускането в жилището вината си е ваша. Жилището е ваше,но отоплителната инсталация е на всички собственици и ако не се осигури достъп до отопл.инсталация може да ви се начисли енергия за пълния обем на жилището.В края на краищата след като живеем заедно трябва да спазваме общите правила. Успех!
jgv
Нов потребител

Мнениеот stoianivanov » 05 Ное 2006, 22:43

JGV както написах Закона за енергетиката е променен и е добре да го прочетете преди да давате мнение. Напълно ми е ясно какво е това фирма за дялово разпределение и какво и как отчита. Това което казвате е по Закона преди промените, сега е коренно различно. Става въпрос за правомощията на тази фирма да извършва дялово разпределение и факта че те вече не сключват договор с етажната собственост, а тази дейност се ВЪЗЛАГА от топлофикационното дружество след като етажната собственост на общо събрание реши коя фирма ИЗБИРА. Така че напълно съм в час какво може и не може тази фирма. Но определено не може да извършва каквато и да е дейност след като договора както посочих е НИЩОЖЕН и аз не считам да се съобразявам с тях. Ами по Вашата логика ако дойдат във вашето жилище и Ви извършат далово разпределение и Ви начислят топлоенергия без да имат договорни правомощия нима ще ги платите (предполагам не ползвате това "крепостно благо").
Въпросът ми беше обаче по какъв ред мога да искам защита, не че не мога да се оправя, но този форум е за мнения и съвети и ако някой не иска да ги дава просто не е необходимо да пише.
А точно топлофикация има общо с моя случай. И като живеем заедно в етажната собственост, не означава че сме безропотно стадо. Потреблението е индивидуално и всеки има право на защита срещу неправомерни действия.
stoianivanov
Нов потребител

Назад към Взаимопомощ