От нотариус по законния ред се сдобих с протест за неплащане на Запис на заповед. Платецът ме помоли да изчакам един месец, след който ще ми се изплати. Притеснявам се да не изпусна сроковете в който да искам издаването на Изпълнителен лист.
Въпросът ми е: Какъв е срока в който мога да поискам издаването на Изпълнителен лист - (3 г.?) и съгласно кой член на кой закон.
Предварително благодаря.
- Дата и час: 10 Фев 2025, 18:37 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Срок за издаване на изпълнителен лист въз осн.на ЗЗ
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Адвокатът ми говореше за обратни искове и съвсем ме обърка. Бихте ли ми обяснили какво е различното между ЗЗ и обратен иск или самата ЗЗ е обратен иск
- kavkaz_
- Младши потребител
По смисъла на Търговския закон записа на заповед е ценна книга,с която едно лице /издател/ поема безусловно обещание и задължение да плати на друго лице /поемател/ или на негова заповед определена сума пари.Записа на заповед следва да съдържа реквизитите,определени в чл.535 от ТЗ.
За неуредените въпроси в ТЗ относно записа на заповед субсидиарно се прилагат разпоредбите за менителницата.И в тази насока Вашия адвокат правилно Ви е разяснил ,че при неплащане на сумата по записа на заповед имате право на предявяване на обратен иск спрямо издателя и по смисъла на чл.505,ал.1 от ТЗ.
Въз основа на предявения с молба до районния съд от Вас запис на заповед ,който по своята същност се явява несъдебно изпълнително основание по смисъла на чл.237,буква "д" от ГПК съдът ще Ви издаде изпълнителен лист без да е необходимо предварително осъждане на длъжника по процедурата на осъдителния процес.
С молба за образуване на изпълнително производство по чл.323 от ГПК следва да се обърнете към държавен или частен съдебен изпълнител,като към молбата ще приложите издадения Ви изпълнителен лист.
За повече подробности се консултирайте с Вашия адвокат.
За неуредените въпроси в ТЗ относно записа на заповед субсидиарно се прилагат разпоредбите за менителницата.И в тази насока Вашия адвокат правилно Ви е разяснил ,че при неплащане на сумата по записа на заповед имате право на предявяване на обратен иск спрямо издателя и по смисъла на чл.505,ал.1 от ТЗ.
Въз основа на предявения с молба до районния съд от Вас запис на заповед ,който по своята същност се явява несъдебно изпълнително основание по смисъла на чл.237,буква "д" от ГПК съдът ще Ви издаде изпълнителен лист без да е необходимо предварително осъждане на длъжника по процедурата на осъдителния процес.
С молба за образуване на изпълнително производство по чл.323 от ГПК следва да се обърнете към държавен или частен съдебен изпълнител,като към молбата ще приложите издадения Ви изпълнителен лист.
За повече подробности се консултирайте с Вашия адвокат.
- gosho72
- Потребител
Само искам да попитам какъв е срока в който мога да поискам издаването на Изпълнителен лист - (3 г.?) и съгласно кой член на кой закон.
- kavkaz_
- Младши потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|