начало

Почина проф. Симеон Тасев Почина проф. Симеон Тасев

Пенсионер има ли право на правна помощ?

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Пенсионер има ли право на правна помощ?

Мнениеот scila » 29 Сеп 2006, 08:54

Здравейте.Можете ли да дадете съвет как пенсионер може да се възползва от Закона за правна помощ и има ли прово на такава при следните обстоятелства: Човекът е завел дело по чл.14 от ЗСПЗЗ за имот за който си има нот.акт,но е възстановен на друг.Той е пенсионер с 130лв. пенсия,жена му е безработна и е регистрирана в бюрото по туда без парични помощи и здравни осигуровки.Недвижимите имоти които притежава са:дворно място с кирпичена къща около 40 кв.м. в която живеят,съсобственост със сестра му дворно място/неделимо/ и къща от около 35-40 кв.м.,в която всеки има по една стая,но къщата е напукана цялата и е неизползваема,три броя ниви,възстановени от ОСЗГ,но и те са непродаваеми.Само имотът за който е завел дело има някъква финансова стойност.Делото е заведено от него и сестра му,но тя не се явява на делата им,не е изпращала представител,не е поемала никакви финансови разходи за вещо лице,просто му е казала,че като се спечели ще плати,но сега да не я занимава.Тя има добри финансови възможности,но чака той да спечели делото и от нейна страна.В селото няма адвокати,жена му не е добре здравословно и трябва да плаща за лекар, и двамата живеят с неговата пенсия.Преди няколко дни е бил на дело и съдията му е дал срок за да си уточни исканията иначе делото му щяло да бъде прекратено.Като ми казваше всичко това,съседът ми плачеше и е много неприятно и неудобно да видиш възрастен човек,да плаче от безизходица.Ние също водихме такова дело,но нямахме такива проблеми и аз не мога и не знам как да му помогна.Ако имате желание,моля ви помогнете му.
scila
Младши потребител

Мнениеот rama » 29 Сеп 2006, 09:19

да направи искане за правна помощ за процесуално представителство пред съда по делото, като към искането приложи документи за семейно положение, доходи, имуществено състояние/с декларация/, здравословно съст.
rama
Потребител

Мнениеот scila » 30 Сеп 2006, 07:47

Много Ви благодаря за съвета.
scila
Младши потребител

Назад към Взаимопомощ