начало

Почина проф. Симеон Тасев Почина проф. Симеон Тасев

Преминаване през кръстовище на жълт светофар

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Преминаване през кръстовище на жълт светофар

Мнениеот MacTeP » 27 Сеп 2006, 00:06

Здравейте,

Случи ми се следната случка:

Бях навлязъл в едно кръстовище и по средата свента жълто на светофара. Преминах но докато преминавах на пешеходците им светна зелено. 5 метра след това ме спряха полицаи и ми казаха че съм отнел предимството на пешеходеца. Обясних им ситуацията и казаха че не спорят че съм преминал на жълто, но понеже на пешеходците им било зелено трябвало да ги изчакам. Ако бях спрял щях да се намирам в средата на кръстовището.

Търсих в закона за движение по пътищата, но не намерих никъде да се споменава кой е с предимство при тази ситуация. Интересно ми е как според закона трябва да се постъпи в такава ситуация.

Предварително ви благодаря за помощта.
MacTeP
Нов потребител

Мнениеот mm222 » 27 Сеп 2006, 09:30

Добро утро ! Полицаите са били прави, би следвало да изчакате пешеходците.А на другите автомобили после дори и да им светне зелено пък трябва да ви изчакат да освободите кръстовището и тогава да навлязат.Съвсем друг разбира се е въпроса че ситуацията така както я описвате е невъзможна.Просто сте навлезли в кръстовището на жълто. :wink:
mm222
Потребител

Мнениеот roshkovip » 28 Сеп 2006, 16:30

Както става ясно от разказа Ви зеления сигнал за пешеходците е последващ Вашият жълт сигнал. От това следва, че пешеходците /дори в случай на разрешаващ злен сигнал/ нямат право да пресичат неосвбоденото кръстовище.
УСПЕХ!
roshkovip
Младши потребител

Мнениеот MacTeP » 28 Сеп 2006, 21:06

mm222 написа:Съвсем друг разбира се е въпроса че ситуацията така както я описвате е невъзможна.Просто сте навлезли в кръстовището на жълто. :wink:

Благодаря за отговора, защо да е невъзможна ситуацията? Преминавали ли сте през кръстовището на бул. Цар Борис III и ул. Мъглен. Аз преминавам от там почти всеки ден и мога да ви кажа, че е съвсем нормално да влезеш на зелено и да преминеш на жълто, а дори и на червено. Ако не ми врявате проверете :)
MacTeP
Нов потребител

Мнениеот MacTeP » 28 Сеп 2006, 21:12

roshkovip написа:Както става ясно от разказа Ви зеления сигнал за пешеходците е последващ Вашият жълт сигнал. От това следва, че пешеходците /дори в случай на разрешаващ злен сигнал/ нямат право да пресичат неосвбоденото кръстовище.
УСПЕХ!

В кой закон мога да прочета какво би следвало да се направи, за да знам занапред, защото както съм написал в горния ми пост, на това кръстовище често се случва да ти отнеме повече от нормалното време за преминаване.
MacTeP
Нов потребител

Мнениеот karanedeff » 28 Сеп 2006, 21:52

В кой закон мога да прочета какво би следвало да се направи, за да знам занапред, защото както съм написал в горния ми пост, на това кръстовище често се случва да ти отнеме повече от нормалното време за преминаване.

В Закона за движение по пътищата и Правилника за прилагането му
Колегата mm222 е прав - дори и да имате разрешаващ сигнал не се навлиза в кръстовище ако то не е освободено
Последна промяна karanedeff на 26 Авг 2008, 09:59, променена общо 1 път
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
Аватар
karanedeff
Активен потребител

Мнениеот MacTeP » 29 Сеп 2006, 10:13

Много ви благодаря за отговорите. Може ли само да ми кажете в кой член го пише понеже нещо не можах да го намеря.
MacTeP
Нов потребител

Мнениеот roshkovip » 29 Сеп 2006, 10:44

Колегата mm222 е прав - дори и да имате разрешаващ сигнал не се навлиза в кръстовище ако то не е освободено[/quote]

mm222 е прав за всичко, с изключение на това, щото пешеходците са навлезли в неосвободеното от МасТеР кръстовище, ако се вярва на написаното тук от него ;)
roshkovip
Младши потребител

Назад към Взаимопомощ