начало

Почина проф. Симеон Тасев Почина проф. Симеон Тасев

ПОМОЩ - наистина е сериозно - ГПК

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ПОМОЩ - наистина е сериозно - ГПК

Мнениеот milenche » 26 Сеп 2006, 10:43

Колегирмдля ако някой знае кой е най - правилният вариант да ме насочи- днес представих в съдебно заседание болничен лист на колега и копие от паспорта на клиента му, от което е видно, че същият е в чужбина. Вместо на основание чл.107, ал.2 от ГПК съдията да отложи заседанието за друга дата, той му даде ход по същество!!!!Има ли начин за обезсилване на решението по делото и ако да-какъв? Няма ли начин да изпреварим събитията по някакъв друг начин?Който ми отговори нещо смислено, ще спаси колега от инфаркт! :cry:
milenche
Младши потребител

Мнениеот maria01 » 26 Сеп 2006, 11:38

Чак пък инфаркт, има и въззивна инстанция, ако решението не Ви удовлетворява и там ще можете да си представите доказателствата, като ще посочите незаконосъобразното даване на ход на делото във Ваше отсъствие като уважителна причина, за да Ви ги допуснат и не Ви санкционират по чл. 65. Виж, ако е била въззивна инстанция - тогава ще искате ВКС да върне делото за ново разглеждане поради съществено процесуално нарушение .
maria01
Потребител

Мнениеот mishi_83 » 26 Сеп 2006, 11:42

Колега, не съм много наясно.. Все пак ще си позволя да изкажа мнение :oops:

На първо място - ход на делото по същество не се ли дава с определение? В смисъл такъв - какво решение иската да обжалвате?
Според мен трябва да подадете молба до същия съд на основание чл.195, ал.2 ГПК и да поискате отмяна на въпросното определение поради процесуално нарушение (чл.107, ал.2 ГПК).

Въззивната жалба мисля, че в случая е недопустима.

Успех!!!
Присъдите на съдбата не подлежат на обжалване!!!

В. Коняхин
mishi_83
Потребител

Мнениеот daris » 27 Сеп 2006, 23:03

Аз пък мисля, че съдията е действувал правилно. Не сте представили молба за отлагане на делото. Сами по себе си болничният лист и копието от паспорта не сезират съда с някакво искане. Съгласна съм, че може да поискате въозбновяване по чл. 195, ал.2 от ГПК, но ако съда откаже, просто ще си ангажирате доказателства във въззивната инстанция.
daris
Младши потребител

Назад към Взаимопомощ