начало

Почина проф. Симеон Тасев Почина проф. Симеон Тасев

Иск за парното в София, а за другите градове ?

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Иск за парното в София, а за другите градове ?

Мнениеот tankovbg » 22 Авг 2006, 13:45

3700 в колективен иск за 110 млн. лв. от парното
22 август 2006 / News.dir.bg
Колективен граждански иск на обща стойност 110 млн. лв. ще подаде в съда Федерацията на потребителите заради надвзетите от софиянци пари за парно, съобщи председателят на организацията Павел Кърлев пред Дарик. Вече 3700 души са се присъединили към иска.
Делото ще е срещу държавата, общината и “Топлофикация-София“. Федерацията е изчислила, че тези суми са надвзети от абонатите в периода 2002-2006 г. и с въвеждането на дяловото разпределение. Начинът, по който могат да бъдат компенсирани потребителите и да не се налага всеки да си изчислява конкретната щета, е те да се присъединят към колективен иск във Федерацията на потребителите. В него може да се включи всеки потърпевш като за пенсионери и безработни се попълва декларация, с която се освобождават от всякакви плащания, обясни Кърлев. Той допълни, че финансовата ревизия в дружеството е установила, че гражданите са надплатили около 33 млн. лв. Но според Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) гражданите няма да могат да си върнат парите.
tankovbg
Потребител

Мнениеот nezret » 22 Авг 2006, 13:56

Така е тепърва мониторинговия доклад от експерти на ФПБ и външни експрети ще се обсъжда. исковата молба вече е готова и за исковете по чл.186 ЗЗП и по чл.188 и по чл.189 ЗЗП 36 страници без да включвам имената на хората.Експертите са много добри ,но в детайли още не мога да говоря. готове и искът и по чл.1 ЗОДОВ. Ще се направи само последно доуточняване с всички експерти на въпросите и задачите на тройната техническа експертиза която ще бъде поискана. Когато през септември пуснем иска ще публикувам исковата молба.
Желая ви успех.
nezret
Потребител

Мнениеот nezret » 22 Авг 2006, 14:09

Няма проблем ФПБ да предяви на тези правни основания и други групови искове в други градове. Но поне на мен не ми е известно да са правени съвместни проверки на абонатни станции в провинцията , т.е няма мониторингов доклад, но няма пречка да се направи. А все пак смея да твърдя че "съм в кухнята". Хубавото на новия закон за защита на потребителите че §1 от ДР на Закона за разлика от §2 на стария ЗЗППТ, е в интерес на потребителя при колизия на норми а тук имаме такава между ЗЗП и ЗЕ. така че правилото специалния закон дерогира общия не важи при тази изрична разпоредба, този §1 от ДР на ЗЗП е ЗЛАТЕН.
nezret
Потребител

Мнениеот tankovbg » 22 Авг 2006, 17:09

nezret, задавам въпроса защото аз самият съм потърпевш от топлофикация и от тези фирми за дялово разпределение, разпределят ми се безумно високи МВтч (за 5 месеца 18 МВтч, за два и кусур апартамента като моя) и ми се начисляват огромни суми които отказах да плащам, писах жалби даже до МИЕ без отзвук. Вече са ме дали на съд и чакам СИ, но ще се боря докрай защото имам безспорни доказателства че всичко е голямо фалшименто. Да не говорим, че вече 2 години фирмата за дялово разпределение е "разпределяла" без да има договор с етажната собственост (изтекъл срок през 2004 год.). Да си посипеш главата с пепел е малко.
tankovbg
Потребител

Мнениеот nezret » 01 Сеп 2006, 12:18

Така е разликата между фактурираното количество и изчисленията Само по проектни данни,на имота по методиката от МИЕ е от 33-37% , а като се прецизират и прибавят точните измервания от независимит експерти, а такива има и са констатирани в мониторинговия доклад, процента скача на над 50% анализ на 2000 фактури. прибави колега и факта че само 5 фирми имат сертификат и то Само по документи, без протоколи за изпитвания и измервания, прибави и изискванията на стандарт БДС 834 2000 год одобрен със Заповед А-350/11.07.2000г. където се изисква 60<85 нормален теметарурен режим за правилна работа на топломерите, прибави и показатели за качество при топлоснабдяванеодобрени от ДКЕВР където считат че 55С е Нормално. Така че купона е пълен. Нарушават се не само норми от ЗЗП, но и ЗЕ,ЗИ,БДС834 и наредби по тяхното прилагане. Колега наясно сте че без прецизна техническа експертиза и без авторитети по топлоснабдяване които да изготвят експертното заключение, само с фактури и изравнителни сметки искът ще се отхвърли. За щастие има , авторитети които са на страна на ФПБ и са изготвили мониторинговия доклад ще изготвят и експертизата и точно по време на отоплителния сезон. Имаме договореност и с лицензирана японска лаборатория коятода извършва измерванията и точното калибриране на топломерите. Всичко това като труд и усилия е непосилно за един потребител ,защото само за експертизи ще му струва много повече отколкото е ощетен. Затова в САЩ се предявяват групови искове , и в България вече има такава възможност.
За да спечели Топлофикация трябва да докаже че спазва БДС 834 и доставя температура на топлоносителя над 60 и под 85 С, че всички фирми са със сертификати, че са извършени от ДАМТН ,изпитвателни протоколи при различни температурни режими, че изчисленията им са под проектните данни по формулите за изчисление на самото МИЕ и ДКЕВР, че не включват в сметкит загубите по пренос и прочие. и най големия шах цената на 1 кват час топлоенергия е 3 пъти по ниска от цената кват час топлоенергия , ?!? Но сметките за отопление с парно не са три пъти по евтини от сметките за отопление с ток!?!? а са равни дори с ток е по ефтино!? Да докажат че за един и същи обем ,цената е една и съща за потребителите!?? А тя не е , на практика имаме различни цени за една и съща стока доставяна от един и същ търговец??! Освен да извършат фалшификация на фактурите, което е престъпление, няма друг начин да се отърват. А и най хубавото §1 от ДР на ЗЗП, при колизия а има такава между ЗЗП и ЗЕ, се прилага ЗЗП :D . Номерът със стария §2 от ПЗР на ЗЗППТ вече няма да минава, че този закон не бил приложим, до тук с увъртанията, приложим си е и още как.
nezret
Потребител

Мнениеот bulgar » 01 Сеп 2006, 15:22

nezret, доколкото разбирам от ФЗП предявяват няколко обективно съединени иска. Мен ме интересува специално искът по чл. 188 ЗЗП. Това е нещо съвсем ново не само за БГ но и за Европа. Запознах се с изследване по тези въпроси от преди две-три години за правното положение в страните членки за това дали при тях има възможност за предявяване на искове за защита на публични интереси (public interest litigation), като иска по този член, и дали с тези искове може да се претендират вреди или може да се иска само преустановяване на нарушението. Та не можах да открия държава от ЕС, която да допуска претендиране на вреди с иск за защита на публични интереси.
Понеже в чл.188 ЗЗП размерът на вредите се установява по справедливост, интересно ми е как ФЗП определя размера на вредите от нарушаването на интереса на потребителите. Доколкото разбирам са се насочили към изчисляване на незаконната печалба (приход) като ще се обосновава, че размерът на вредите е равен на незаконната печалба. Ако имаш повече инфо, ще ми е много интересно да споделиш!
bulgar
Потребител

Мнениеот nezret » 08 Сеп 2006, 10:54

Прав си колега. По искът по чл.188 ЗЗП , е в размер на 10001 лева, което мисля че не е прекомерно с оглед действителния размер на вредите. мисля че по справедливост съдът ще го уважи. Така или иначе тези пари съгласно ал.5 от чл.188 ще се разходват за защита на интересите на потребителите. Но много точна и много ми харесва ал.2 от чл.188 ЗЗП, където имаме презумпция за причнени вреди, доказвайки само нарушаване на нормативни разпоредби за защита на потребителите, и то не само на ЗЗП, но и на ЗИ и наредби и стандарти.
Другото е новия §1 от ДР на ЗЗП, при колизия се прилага този закон който по добре защитава интересите на потребителите. а колизия на норми от закони има колеги, поне аз открих между ЗПП,ЗИ и ЗЕ. ако липсва това правило, съдът ще приложи основното правило че специалния закон дерогира общия и те отсвирват.
Вече и от Топлофикация , си признават че някои ФДР не отчитат правилно и че ще пректратяват отношенията си с тях. Ще има и комисия. и това от зам.шеха та Топлофикация, вижте вестник Монитор броя от понеделник. Е това не е признание на иска, но си е обстоятелство което при всички положения влияе на общественото мнение. А то е важно за такива битки. Виждам че груповият иск има бъдеще и в България.
Ще бъде голям шах съдът уважавайки иска по чл.186 ЗЗП и да постанови в диспозитива забрана на тези действия и търговски практики, вместо това да го направи МИЕ или ДКЕВР. определено това ще вдигне имиджа на съда като институция в обществото и също ще бъде фактор и играч с който да се съобразяват и корпорации и министерства. А и властта не е единна и има условия за "свободна игра". Ще става интересно а аз обичам интересните казуси, времето ще покаже. Тъй като по пъвият ми групов иск преди 2 години по стария ЗЗППТ, срещу Мобилтел ,се вдъхнових от Гришам, си спомням монолога на Патън Френч, който напълно го споделям:
Има невероятна тръпка да пипнеш голяма,богата,надменна корпорация за някоя мръсна,дребна гадна афера. Да пипнеш лошите как причиняват вреди на потребителите и да се падне честта на мен адвоката да ги накажа.Аз за това живея.
nezret
Потребител

Мнениеот bulgar » 08 Сеп 2006, 19:40

Мисълта ми беше, че не просто не е прекомерно, но е нищожно малко!!!!!!!
Аз търсех, както ти казах, съдебна практика по въпроса в европейските страни, където тези директиви (които са въведени чрез ЗЗП) се прилагат от десетилетия, но установих, че точно такъв иск в никоя страна не съществува.
Мисълта ми е да се установи критерий за справедливост, т.е. какво е справедливо обезщетение по смисъла на 188 ал. 3 ЗЗП - става въпрос за обективен критерий, а не прищявка на съдията. В крайна сметка не става въпрос за болки и страдания, а за икономика.
Ще ми е интересно да кажеш какво мислиш по въпроса.
Осен това не може да се каже съвсем, че българското право улеснява защитата на потребителите. Като един много голям проблем, който се явява спирачка по пътя към търсене на правосъдие и защита на обществения интерес, е въпросът за държавните такси. Интересно ми е как федерацията решава този въпрос. Ще искате ли освобождаване от държавна такса по чл.63 ал.1 б.Б. Само в БГ могат да ти искат предварително 4% от цената на иска. Особено, когато искът е в обществен интерес. Та нали 4% от 100млн. е 4млн. Кой (кое гражданско сдружение) мооже да внесе такава такса?
Въобще, ще се радвам да си поговорим по темата!
bulgar
Потребител

Мнениеот nezret » 08 Сеп 2006, 21:26

Колега, бесен съм. Даже е много слабо казано. За пореден път се убеждавам в субективността на отразяването и лишаането от възможност да изразя макар и кратко, нарушенията на кои разпоредби от ЗЗП,ЗЕ,Наредба №2 за топлоснабдяването, ЗИ, Нардбата за средствата за измерване. за мониторинговия доклад направен на база на 2000 фактури и измервания по домове на потребители извършени съвместно с външни екперти и представители на Топлофикация. За липсата на изпитвателни протоколи на топломерите от ФДР, а са длъжни по закон и наредби. За доказателствата и анализите. Не защо тогава от Канал 1 ме канят?!?!? Аз съм отишъл с нагласа да обясня тези неща, а не ми дадоха възможност да кажа нищо!?!? Е простотията е навсякъде но и в ефир ли трябва да бъдем нагли.Не не съм. Министъра на енергетиката не дойде да се "сборим", общинският съветник Тасев, говори че парното ще става с 46% по скъпо, че няма надписване на сметки въпреки докладите на финансовата агенция и мониторинговия доклад, че всичко си е нормално и че гражданите трябва да си плащат. Да ще си плащат ,но за вредите от неправомерното отчитане , за неспазването на императвни разпоредби, за неспазване на стнандарти за измерване, да не говорим за процедури, които не са изпълнявани, протоколи за изпитвания и измервания, при различни температурни режими, подробно описани в Наредбата за измерванията. Нищо подобно. аз не съм кукла да се пъча там, защото съм красив защото знам че съм грозен и не искам да съм красив. Ако не се реваншират, с повече ефирно време и възможност поне 5 минути , да си кажа приказката и въпросите , но в присъствие на представители на МИЕ ДКЕВР и Топлофикация. Само на въпроса Как са допуснали на пазара ФДР, които нямат сертификати и изпитвателни протоколи за измерване и изпитване на тези средства за търговско измерване, в нарушение на една дузина разпоредби? Само на този въпрос да ми отговорят. Целта днес на предаването и на БНТ е да се тушира справедливото обществено недоволство от некачественото доставяне на топлоенергия и грубите неточности и липсата на метрологичен контрол при отчитането. Дали ще постигнат тази цел времето ще покаже. Очаквах сбъсък и бях подготвен с аргументи и факти но водещият не ми даде възможност да защитя позицията си. Ако не се реваншират, не ми е приятно да поглеждам отново към закона като оръжие но щом се налага на война като на война. Ще погледна ЗРТ и ЗЗДискриминацията и ще помисля но другата седмица. Сега съм бесен и ще ударя нещо твърдо.
Моля за извинение ако съм допуснал грешка, но това което трябваше да го кажа, поне го написах и частично съм изпълнил гражданският си дълг. Играта започва да става от мръсна по мръсна, няма да ме учуди ако започнат и обвнинения срещу мен в какво ли не включително и че съм член на ал Каида или Хамаз.
nezret
Потребител

Назад към Взаимопомощ