Колеги, моля ви да споделите мнението си по следния въпрос:
Признава ли се за юридически стаж по чл. 127 от ЗСВл времето, прослужено на длъжността "младши експерт" в държавната администрация, ако за кокнкурса за тази длъжност се е искало юридическо образование?
Благодаря предварително.
- Дата и час: 05 Фев 2025, 02:53 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Моля за мнение по юридическия стаж
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
Юридически стаж" е времето, през което лицето е работило на длъжност или упражнявало професия, за която се изискват юридическо образование и правоспособност, включително стаж на лицата с висше юридическо образование, които работят като дознатели в системата на Министерството на вътрешните работи. Изискванията за заемане на определена длъжност се предвиждат в законовите или другите нормативни актове, в длъжностните характеристики или следват от тях. Длъжностната характеристика се изготвя и утвърждава от работодателя. Тя следва да съдържа отделен раздел, свързан с образователните и квалификационните изисквания за заемане на длъжността, както и изисквания за стаж по специалността
- titylina
- Младши потребител
poiasnenie
Благодаря ти, titylina. Длъжностната ми характеристика включва контрол за законосъобразност и изготвяне на различни административни актове, даване на становища по юридически въпроси и т.н., но проблемът е, че длъжността мл. експерт може да се заеме и с икономическо, техническо или друго образование. Какво мислиш по този въпрос?
- ivanishevich
- Нов потребител
А конкретно твоята длъжност? Младши експерт с еди-какви си функции в еди-кой си отдел и сектор? Тя с какво образование може да се заеме?
-
portokal - Старши потребител
Казваш, че си младши експерт в администрация. Според Единния класификатор на длъжностите в администрацията, за младши експерт се изисква минимална образователна степен "бакалавър", което според мен ще рече, че за заеманата длъжност младши експерт не е необходима да имаш юридическо образование. И независимо, че в длъжностната характеристика е залегнало извъшването на дейности, които по принцип се извършват от юристи, считам ,че не би следвало да ти тече юридически стаж. В единния класификатор, като длъжност заемана от лице с юридическо образование е определена младши юрисконсулт. Но това е моето скромно мнение.
- titylina
- Младши потребител
по въпроса за юридическия стаж!!!
За юридически стаж се зачита прослуженото време като съдия, прокурор, следовател, адвокат, младши съдия, младши прокурор, съдия-изпълнител, нотариус, научен работник по правни науки, съдебен инспектор, експерт по законодателството, юрисконсулт и правен съветник в държавно и общинско управление. С изменения в ЗСВ бе изрично предвидено, че за юридически стаж се зачита стажът на лицата с висше юридическо образование, които работят като дознатели в системата на Министерството на вътрешните работи. Т.е. това са всички длъжности за които прослуженото време се явява т.нар.'юридически стаж'. Вашата длъжност е експертна и за нея не се изисква задължително и само юридическо образование нито провоспособност.
Ето и малко съдебна практика по въпроса:Решение № 5206 от 8.06.2004 г. на ВАС по адм. д. № 879/2004 г.,Решение № 1842 от 28.02.2003 г. на ВАС по адм. д. № 9827/2002 г., Решение № 8282 от 14.10.2004 г. на ВАС по адм. д. № 11352/2003 г., Решение № 8080 от 8.10.2004 г. на ВАС по адм. д. № 269/2004 г.,
Ето и малко съдебна практика по въпроса:Решение № 5206 от 8.06.2004 г. на ВАС по адм. д. № 879/2004 г.,Решение № 1842 от 28.02.2003 г. на ВАС по адм. д. № 9827/2002 г., Решение № 8282 от 14.10.2004 г. на ВАС по адм. д. № 11352/2003 г., Решение № 8080 от 8.10.2004 г. на ВАС по адм. д. № 269/2004 г.,
- akokoev
- Младши потребител
напълно съм съгласна с колегата. Иначе можем да стигнем до абсурда на секретарка с юридическо образование, която в длъжностната й характеристика пише че ще изготвя договори да й тече юридически стаж
- titylina
- Младши потребител
titylina написа:напълно съм съгласна с колегата. Иначе можем да стигнем до абсурда на секретарка с юридическо образование, която в длъжностната й характеристика пише че ще изготвя договори да й тече юридически стаж
За секретарса незнам.......но знам за деловодител в една държавна администрация няма да споменавам коя ....се изисква юридическо образование е тече ли юридически стаж ................
- donna
- Старши потребител
Благодаря на всички, които си казаха мнението. И аз мисля по подобен начин, но просто исках да съм сигурен. Успехи на всички!
- ivanishevich
- Нов потребител
9 мнения
• Страница 1 от 1
|
|