Здравей те.Казвам се Силвия Филипова,на 21години съм и бих изкала да знам дали мога да заведа дело срещу комисията за защита на потребителите.
ще ви напиша накратко за моя случай.
Преди 2-3седмици подадох сигнал в комисията за защита на потребителите за нарушение в един хранителен магазин в непосредствена близост до дома ми.Сигнала пуснах по Интернет.За да пусна сигнала първо трябваше да посоча имената си,точен адрес и имел/полетата бяха обозначени като задължителни/На другият ден получих обаждане от КЗНП за потвърждаване на сигнала който подадох по Интернет.Помолих да остана анонимна,защото всеки ден пазарувам от този магазин и не искам да си образувам неприятности,беше ми казано че ще остана анонимна
След около седмица получих по пощата писмо с което ме уведомиха за направената проверка и че на собствениците на хр.магазин е съставен констативен протокол за установено нарушение.
Седмица по късно започнаха заплахи от неизвестен човек по Интернет.Някои от заплахите ме накараха да ги свържа с хората срещу които подадох сигнал в КЗНП.Два дни по късно докато пазарувах в същият магазин,собственичката дойде при мен и ми каза че иска да поговори с мен .Отидох ме в офиса и тя ми каза че знае че аз съм подала сигнала,наясно е къде живея и как се казвам и знаела/по нейни думи/всичко за мен.каза "защо трябва с връзки да разбирам кои е пуснал сигнала".Същата тази жена се държа изключително грубо и остро с мен.Обвиняваше ме че съм и създала големи главоболия и че друг път ако открия нарушение в техният магазин да не подавам сигнал в КЗНП а да отида при нея.Разговора беше доста неприятен за мен и всичко това нямаше да се случи ако личните ми данни не бяха и предоставени.
Ако прецените че са ми нарушени психически те,морални те права и правото за защита на личните данни Моля Ви уведомете ме,тъй като ако има нарушение и мога да заведа дело срещу тях трябва да спазя 14 дневният срок от установяване на нарушението
С Уважение Силвия Филипова
- Дата и час: 05 Фев 2025, 03:01 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
достъп до лични данни
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
И аз писах по едно време оплакване до тази комисия, но дадох мобилен тел. да ме търсят и като адрес посочих само квартала, без повече детайли.
Както чуваш по новините, инфо изтича от полицията към престъпници, та няма да изтече от Комисията...
По твоя случай, смятам, че ще имаш проблем с доказателствата, че си заплашвана от управителката - нямаш свидетел, а и мейлите не са годни доказателства в съда, мися, както и СМС от мобилни тел. например. Много е трудно да се докаже кой стои зад това. Трудно е да се докаже и причинната връзка между заплахите в мейлите и това, че именно от Комисията е изтекла инфо и затова те заплашват...
Нека и други кажат все пак... Който не е в отпуска...
Както чуваш по новините, инфо изтича от полицията към престъпници, та няма да изтече от Комисията...
По твоя случай, смятам, че ще имаш проблем с доказателствата, че си заплашвана от управителката - нямаш свидетел, а и мейлите не са годни доказателства в съда, мися, както и СМС от мобилни тел. например. Много е трудно да се докаже кой стои зад това. Трудно е да се докаже и причинната връзка между заплахите в мейлите и това, че именно от Комисията е изтекла инфо и затова те заплашват...
Нека и други кажат все пак... Който не е в отпуска...
- lat67
- Младши потребител
благодаря ти за отговора,в момента всяко мнение ми е много ценно,но искам само да оточна че КЗП нямат право да ми разпростаняват личните данни.И още веднъж ти благодаря!
Последна промяна silviamont на 23 Авг 2006, 17:38, променена общо 1 път
- silviamont
- Младши потребител
Глава шеста / Закон за защита на личните данни/
ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ЛИЧНИ ДАННИ НА ТРЕТИ ЛИЦА
Чл. 35. (Доп. - ДВ, бр. 43 от 2005 г., изм., бр. 103 от 2005 г.) (1) Предоставянето на лични данни от администратора на трети лица се допуска, ако:
1. е налице някое от основанията по чл. 4;
2. източниците на данни са публични регистри или документи, съдържащи обществена информация, за която е осигурен достъп по ред, определен в закон.
(2) В случаите по ал. 1, т. 1 се отправя писмено искане, в което се посочва основанието за предоставяне на лични данни.
3) Администраторът се произнася с решение по искането в 14-дневен срок, като предоставя исканите данни или мотивирано отказва предоставянето им.
(4) Администраторът писмено уведомява третото лице за решението си по ал. 3.
(5) Предоставянето на лични данни или отказът може да се обжалва от заинтересованите лица по реда на глава седма.
Глава седма
ОБЖАЛВАНЕ НА ДЕЙСТВИЯ НА АДМИНИСТРАТОРА НА ЛИЧНИ ДАННИ
Чл. 38. (1) (Изм. - ДВ, бр. 103 от 2005 г.) При нарушаване на правата му по този закон всяко физическо лице има право да сезира Комисията за защита на личните данни в 30-дневен срок от узнаване на нарушението, но не по-късно от една година от извършването му.
Глава осма
АДМИНИСТРАТИВНОНАКАЗАТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ
чл.42 (7) За други нарушения по този закон виновните лица се наказват с глоба или с имуществена санкция от 500 до 5000 лв.
Освен горната правна възможност можете да подадете жалба до съответното РПУ срещу собственика с искане за издаване на предупредителен протокол по чл.56 ЗМВР.
УСПЕХ !
ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ЛИЧНИ ДАННИ НА ТРЕТИ ЛИЦА
Чл. 35. (Доп. - ДВ, бр. 43 от 2005 г., изм., бр. 103 от 2005 г.) (1) Предоставянето на лични данни от администратора на трети лица се допуска, ако:
1. е налице някое от основанията по чл. 4;
2. източниците на данни са публични регистри или документи, съдържащи обществена информация, за която е осигурен достъп по ред, определен в закон.
(2) В случаите по ал. 1, т. 1 се отправя писмено искане, в което се посочва основанието за предоставяне на лични данни.
3) Администраторът се произнася с решение по искането в 14-дневен срок, като предоставя исканите данни или мотивирано отказва предоставянето им.
(4) Администраторът писмено уведомява третото лице за решението си по ал. 3.
(5) Предоставянето на лични данни или отказът може да се обжалва от заинтересованите лица по реда на глава седма.
Глава седма
ОБЖАЛВАНЕ НА ДЕЙСТВИЯ НА АДМИНИСТРАТОРА НА ЛИЧНИ ДАННИ
Чл. 38. (1) (Изм. - ДВ, бр. 103 от 2005 г.) При нарушаване на правата му по този закон всяко физическо лице има право да сезира Комисията за защита на личните данни в 30-дневен срок от узнаване на нарушението, но не по-късно от една година от извършването му.
Глава осма
АДМИНИСТРАТИВНОНАКАЗАТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ
чл.42 (7) За други нарушения по този закон виновните лица се наказват с глоба или с имуществена санкция от 500 до 5000 лв.
Освен горната правна възможност можете да подадете жалба до съответното РПУ срещу собственика с искане за издаване на предупредителен протокол по чл.56 ЗМВР.
УСПЕХ !
"Divide еt impera" !
- monteskio
- Активен потребител
Благодаря ти,за отговора.надявам се повече хора да си дадът мнението като вас.очаквам с нетърпение още хора да ми пишат.НАИСТИНА МНОГО ВИ БЛАГОДАРЯ!
- silviamont
- Младши потребител
Първо пробвай това, което Монтескьо ти каза. Ако производството пред комисията за защита на личните данни завърши с влязло в сила наказателно постановление, то тогава ще можеш това постановление да го използваш като доказателство в един процес за вреди срещу комисията за защита на потребителите. В противен случай действително ще имаш трудности при доказването на иснованието на иска си срещу комисията за защита на потребителите. За цялата работа обаче ще ти трябва адвокат, за да може добре сда се изпипат нещата. Та в крайна сметка ти си решаваш дали ще го преглътнеш или ще си търсиш правата
- bulgar
- Потребител
Много съм щастлива че някои проявява интерес към моя проблем.Подала съм жалба в Комисията за защита на лични данни и се надявам че те ще направят нещо,и не само там,оведомила съм за моя случай почти всички организации който биха могли да ми помогнат.Правя всичко това защото неискам да прекланям глава пред никого,искам тези които си мислят че могат да злоупотрбяват с хората, да си понесат отговорноста.На 21год. съм и тепърва навлизам в истинският живот и ако започна още от сега да позволявам и да преглащам злоупотреби като тези,мисля че ще ми стане навик.
Дори да немога да постигна нищо срещу КЗП,пак ще съм доволна от себе си,защото ще знам че съм се борила.
Дори да немога да постигна нищо срещу КЗП,пак ще съм доволна от себе си,защото ще знам че съм се борила.
- silviamont
- Младши потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|