начало

Почина проф. Симеон Тасев Почина проф. Симеон Тасев

Прекратяване на ДЗЗД - спешно!

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Прекратяване на ДЗЗД - спешно!

Мнениеот el » 19 Юли 2006, 10:55

Моля да ми помогнете със следния казус:

Образувано е дружество по ЗЗД, като е изготвен дружествен договор с нотариална заверка на подписите, но в рамките на 7-дневния, в който трябва да се регистрира в БУЛСТАТ, съдружниците се отказват от извършването на съответната дейност и искат да прекратят дружеството!

Възможно ли е въобще да НЕ се извърши регистрацията в БУЛСТАТ в този случай? И как става прекратяването на дружеството - пред нотариус ли?

Предварително ви благодаря, ако решите да отговорите на въпросите ми! Опитах се да ориентирам сама в отново променената ни правна уредба, но в ЗЗД и ЗРБ не открих нищо по този казус.
el
Нов потребител

:)

Мнениеот el » 19 Юли 2006, 14:56

Стигнах до решението, че службите по вписвания не получават обратна информация от нотариусите за заверените при тях дружествени догодори, така че не виждам проблем, ако въобще не започна процедура по регистрация по БУЛСТАТ :)

Може ли все пак някой да ми отговори - дали самото прекратяване на дружеството трябва да стане пред нотариус?

Предварително благодаря! :)
el
Нов потребител

Мнениеот poul » 19 Юли 2006, 15:06

Здравейте.
Какво вече Ви е извество,създаването/учредяването / на тъй нареченото гражданско дружество, се извършва с договор.
Страните по него биха могли да го развалят по взаимно съгласие....
Разбира се при условие,че същите са възприели една форма на договора,то всички последващи негови изменения ,в т.ч. и прекратяването му , следва да бъдат във формата на първоначалния договор-нотариална заверка на подписите.
poul
Младши потребител

Мнениеот el » 19 Юли 2006, 15:22

Благодаря Ви poul,

Наистина това НЕ ми беше известно, за съжаление нямам правно образование - благодаря, че споделихте опита си с мен!

Пожелавам Ви успешен ден!

:)
el
Нов потребител

Мнениеот portokal » 19 Юли 2006, 17:56

Разбира се при условие,че същите са възприели една форма на договора,то всички последващи негови изменения ,в т.ч. и прекратяването му, следва да бъдат във формата на първоначалния договор-нотариална заверка на подписите.

Откъде се разбира?!
Според чл. 133 от ГПК изменения и прекратяване на писмено съглашение не могат да се доказват пред съда със свидетелски показания, ако в тях е участвала страната по делото, която се стреми да ги докаже, т.е. нужен е също писмен документ.
Това е единственото ограничение, което на мен ми е известно, относно формата, която страните са възприели. Не знам норма в някой закон, която забранява договор, сключен с нотариално заверени подписи, да се прекрати в обикновена писмена форма, освен ако не става дума за форма за действителност на дадения вид договор.
Аватар
portokal
Старши потребител

Назад към Взаимопомощ