начало

Почина проф. Симеон Тасев Почина проф. Симеон Тасев

ИСК 254 ГПК

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ИСК 254 ГПК

Мнениеот miho » 29 Май 2006, 15:47

Ще предявявам иск с правно основание 254 гпк.Ако можете помогнете със съвет: Забърках се с лихвари.Направих ипотека и не мога да плащам.Искам да продам апартамента си и да се издължа с лихвите както сме се разбрали и да ми остане разликата,но лихварят не е съгласен и иска да ми вземе доста повече пари тъй като имаме клауза,че цялата сума трябва да се издължи наведнаж и че ако не бъде издалжена на падежа се дължи и лихва в размер на 10% на месец(върху 9000лв).Кредиторът се снабди с изп. лист и сега има насрочен опис на апартамента ми.Лихвата за забава вече нахвърля 2-3 пъти главницата.Какъв е шансът ми съдът да спре изп.дело като предявя искът по 254 гпк с който да искам нищожност на лихвите или поне съдът да ги намали като прекомерни.Един адвокат ми каза да предложа и гаранция независимо,че вземането е обезпечено с ипотеката.Каза ми също,че изпълнение трудно се спира.Притеснявам се,че ако съдът да спре изпълнението даже и да спечеля делото само ще имам да вземам пари....Това възможно ли е?
miho
Нов потребител

Мнениеот lawhope » 29 Май 2006, 18:19

Адвокатът Ви сигурно е предложил да направите обезпечение съгласно чл.180 и 181 от ЗЗД-т.е. да заложите сума пари или ценни книжа за допълнително обезпечение на кредитора Ви,каквито суми явно Вие нямате-в този случай бихте могли да спрете принудителното изпълнение....От това което пишете не ми стана ясно точно какво е записано в договора за ипотека,но не виждам проблем да продадете апартамента си и да получите разликата в цената и дължимото към кредитора Ви.Можете да сключите и нов договор за ипотека с някоя банка,която да Ви отпусне достатъчно пари ,за да се разплатите с кредитора,но това ще Ви отнеме време.По-добрия вариант е ако уважат иска по чл.254 и спрат изпълнението ,да използвате времето ,да намерите купувач,и-ако апартаментът Ви е достатъчно скъп,за да покрие задълженията Ви и да Ви останат пари-да го продадете и така да си решите проблема!В противен случай с тези лихви ,след още някое време няма да има и какво да вземете,но в края на краищата -това е Ваша грешка.
lawhope
Потребител

Мнениеот miho » 30 Май 2006, 12:28

За да спре съдът изпълнението до делото(254 гпк)гаранцията,която трябва да се внесе трябва ли да е равна на сумата която дължа или може да е много по малка(казаха ми,че е възможно да е около 500-1000лв).А тези лихви(10% върху 9000 лв между физ. лица)съдът ще ги обяви ли за нищожни?Дори и да ги обяви ако докато делото мине 3 инстанции няма ли съдия-изп. да ми продаде апартамента.Това ли е единственият начин да се спася и да опитам да забавя изпълнението-254 гпк ли?Моля помогнете.
miho
Нов потребител

Мнениеот miho » 02 Юни 2006, 13:26

miho написа:За да спре съдът изпълнението до делото(254 гпк)гаранцията,която трябва да се внесе трябва ли да е равна на сумата която дължа или може да е много по малка(казаха ми,че е възможно да е около 500-1000лв).А тези лихви(10% върху 9000 лв между физ. лица)съдът ще ги обяви ли за нищожни?Дори и да ги обяви ако докато делото мине 3 инстанции няма ли съдия-изп. да ми продаде апартамента.Това ли е единственият начин да се спася и да опитам да забавя изпълнението-254 гпк ли?Моля помогнете.
:?:
miho
Нов потребител

Мнениеот coreli » 02 Юни 2006, 14:13

Има поне дузина съдебни решения, в които клузите за подобни лихви са обявени за нищожни, тъй като противоречат на морала и добрите нрави. По този начин договорената от вас лихва от 10% на месец се замества със законната такава - либор на БНБ+ 10.
coreli
Младши потребител

Мнениеот oho_boho » 02 Юни 2006, 15:12

Не се замества, тъй като законната лихва по чл. 86 ЗЗД е мораторна, а не възнаградителна. "Понимаеш", както казваше Миташки от "Оркестър без име" :D Поради тази причина не може да се приложи чл. 26, ал. 4 ЗЗД - за частичната недействителност, дето тази недействителна клауза се заменя с повелителни правила. Такива повелителни правила за възнаградителната лихва няма от 1991 г.
oho_boho
Потребител

Мнениеот vega » 02 Юни 2006, 16:14

Ако ще предявявате иск с правно основание чл.254 ТПК можете да направите следното:

1. С исковата молба молите налагане на обезпечителна мярка по чл.316/1/ б."в" ГПК - ".......спиране на изпълнението.", като искате да бъде спряно изпълнителното дело, по което Вие сте длъжник.
2. Предлагате имотът по договора Ви за заем / ипотекирания апартамент/ като обезпечение. В този случай съдът би трябвало да приложи чл.318 ГПК - "Ако искът се основава на договор, в който е посочен имотът, който ще служи за обезпечение, обезпечението се налага само върху този имот, освен ако той не е налице, или ако междувременно не е обременен с други тежести, които правят обезпечението недостатъчно".

Т.е в исковото производство заведено от Вас ще има две обезпечителни мерки. Обезпечаващи Вашето вземане - спиране на изпълнението, а обезпечаващи вземането на ответника/заемодателя Ви/ - възбрана върху имота Ви.
vega
Потребител

Re: ИСК 254 ГПК

Мнениеот coreli » 02 Юни 2006, 17:10

oho_boho, miho пише: ако не бъде издължена на падежа се дължи и лихва в размер на 10% на месец - според мен не става дума за възнаградителна лихва!?
coreli
Младши потребител

Re: ИСК 254 ГПК

Мнениеот nqgol » 02 Юни 2006, 22:44

coreli написа:oho_boho, miho пише: ако не бъде издължена на падежа се дължи и лихва в размер на 10% на месец - според мен не става дума за възнаградителна лихва!?

Обикновенно се пише "неустойка" и не може да се обжалва.Ама и Михо,като е вземал заема се е съгласил на тази лихва,а сега се дърпа...Ами ако кредитора си беше купил зем. земя край морето за тези пари...нали сега щеше да си умножи парите по 100-1000
Трябва да видим и другата страна.
nqgol
Потребител

Мнениеот tessa » 02 Юни 2006, 22:49

По въпроса за неустойката... Не се обжалва между търговци, иначе се намалява като прекомерна. Само това исках да вмъкна.
Аватар
tessa
Потребител

Мнениеот miho » 08 Юни 2006, 16:22

vega написа:Ако ще предявявате иск с правно основание чл.254 ТПК можете да направите следното:

1. С исковата молба молите налагане на обезпечителна мярка по чл.316/1/ б."в" ГПК - ".......спиране на изпълнението.", като искате да бъде спряно изпълнителното дело, по което Вие сте длъжник.
2. Предлагате имотът по договора Ви за заем / ипотекирания апартамент/ като обезпечение. В този случай съдът би трябвало да приложи чл.318 ГПК - "Ако искът се основава на договор, в който е посочен имотът, който ще служи за обезпечение, обезпечението се налага само върху този имот, освен ако той не е налице, или ако междувременно не е обременен с други тежести, които правят обезпечението недостатъчно". Kaк мислите: ще спре ли съдът цялото изпъл. дело или само за лихвите?Да предложа ли и гаранция съгласно чл.180 и 181ЗЗД.Ако съдът поиска и гаранция освен ипотеката при положение,че сумата до момента е 30000 лв с лихвите в какъв размер ще е горе-долу гаранцията?Благодаря на всички отговорили!

Т.е в исковото производство заведено от Вас ще има две обезпечителни мерки. Обезпечаващи Вашето вземане - спиране на изпълнението, а обезпечаващи вземането на ответника/заемодателя Ви/ - възбрана върху имота Ви.
miho
Нов потребител

Мнениеот klod » 12 Юни 2006, 12:14

Ще спре ли съдът цялото изп. дело при иск 254 гпк или само лихвите.Защото при такива лихви ако се проточи процесът имотът вече може да не стига за обезпечение.Михо пита ако съдът определи и гаранция в какъв размер ще е тя при положение,че борчът му вече е 30000.Какво е вашето мнение?
klod
Младши потребител

Мнениеот klod » 16 Юни 2006, 10:16

klod написа:Ще спре ли съдът цялото изп. дело при иск 254 гпк или само лихвите.Защото при такива лихви ако се проточи процесът имотът вече може да не стига за обезпечение.Михо пита ако съдът определи и гаранция в какъв размер ще е тя при положение,че борчът му вече е 30000.Какво е вашето мнение?
:?:
klod
Младши потребител

Мнениеот mishi_83 » 19 Юни 2006, 12:48

Клаузата с която сте договорили лихвата за забава е нищожна.. Мораторната лихва се определя съобразно основния лихвен процент + 10 пункта и не може да бъде по-висока. Тя се дължи по закон, дори да не е договорена.

Същото се отнася и за възнаградителната лихва - и тя не може да надвишава този размер. Но нейното уговаряне трябва да се извърши писмено!
Присъдите на съдбата не подлежат на обжалване!!!

В. Коняхин
mishi_83
Потребител

Назад към Взаимопомощ