начало

Почина проф. Симеон Тасев Почина проф. Симеон Тасев

отказ за обезпечение на бъдещ иск!спешно!

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

отказ за обезпечение на бъдещ иск!спешно!

Мнениеот magi76 » 16 Юни 2006, 21:47

здравейте колеги! Скоро ми се случи районния съдия да ми откаже обезпечение на бъдещ иск, защото същия бил недопустим, тъй като липсвал ясен петитум.
Казусът е следния:
Първи вариант: разаляне на предварителен договор за продажба на недвижим имот по вина на продавачите, тъй като:1. в договора липсва подпис на съпругата на единия от продавачите; 2. по първични документи имота се оказва значително по-малък от описания в предварителния договор;3.имота все още е на груб строеж, а по договор , за да сключа окончателната сделка трябва да има разрешение за ползуване. Искам връщане на капарото в двоен размер на горепосочените основания и налагане на възбрана на същия имот. Смятате ли, че иска ми е допустим и евентуално основателен?

Втори вариант: да искам само връщане на платеното капаро, тъй като договора има за предмет един имот, който е с различна квадратура от площта посочена в документите за собственост?

Тъй като капарото, което е платено не е малко, а искаме да си върнем поне него, моля Ви спешно за идеи и съвети. Благодаря!
magi76
Младши потребител

Мнениеот gudio » 16 Юни 2006, 22:31

Искът може да се приеме, че е недопустим, защото предварителни договори не се развалят по съдебен ред, а извънсъдебно. Ако сте представили доказателства, че договорът вече е развален, не виждам причини за отказ да се допусне обезпечение.
Χαῖρε, Ανδρέςκω, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ !
http://www.youtube.com/watch?v=hJMUewVpB5Y
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот magi76 » 16 Юни 2006, 22:50

Здравей Гъдьо,
Аз представих доказателства, че договорът е развален . Това е констативния опротокол на нотариуса. Аз изразих становището на моята доверителка защо не желае сключване на окончателен договор. Причините съм ги изложила по-горе.
Според теб първия вариант на молбата ли да подам отново?
magi76
Младши потребител

Мнениеот gudio » 17 Юни 2006, 07:31

Да, мисля, че е по-добър. За разликата в квадратурата виж "особени правила за някои продажби" в ЗЗД, освен това, нали знаеш, предприемачите често "включват" като "квадратура" и идеалните части от общите части на сградата, т.е. нещата са по-размити и неясни.
Χαῖρε, Ανδρέςκω, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ !
http://www.youtube.com/watch?v=hJMUewVpB5Y
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот magi76 » 17 Юни 2006, 08:17

Здравейте,
Относно грешката в квадратурата положението е следното: записано е,че се продават реалните квадрати на обекта и квадратите на общите части на сградата сумирано. Отделно от това са записали, че продават и общи части....% ид.ч. , т.е:
"магазин с площ от 22,62кв.м., както и съответните % ид.ч. от общите части на сградата- 2,27.записано в предварителния договор.
По пръвични документи положението е различно: площ на магазина от 19,90кв.м. заедно с 1,2180% ид.ч. от общите части на сградата.
Дали тази разлика в квадратурата е съществено основание за да си получим обратно капарото?
magi76
Младши потребител

Мнениеот magi76 » 17 Юни 2006, 22:38

mi_lena, разликата в квадратурата е около 3кв.м. Цената на 1квм. е около 2000евро. Продавачите ни написаха по-голямата квадратура в договора. Как това би могло да се санира с нот.акт, след като аз не съм съгласна да закупя по-малък имот. По кой член от ЗЗД бих могла да си искам обратно капарото? Как да докажа , че аз съм изправната страна след като се отказах от договора на посочените основания. В деня на сделката не носех парите, защото просто този имот за тази квадратура и все още на груб строеж идва много скъп. Имам ли въобще шанс да си върна парите?
magi76
Младши потребител

Мнениеот gega » 18 Юни 2006, 16:49

Тъй като служебна е ралята на предварителния договор, трябва да се приложат правилата за окончателния - виж чл. 210 ЗЗД

210. При продажба на недвижим имот с посочване на пространството и на цената за всяка единица мярка, когато действителното пространство се окаже по-голямо или по-малко от посоченото в договора, цената на имота се увеличава или намалява съответно. Купувачът обаче може да се откаже от договора, ако пространството е с 1/10 по-голямо или по-малко от показаното в договора.
Когато цената е определена общо за целия имот, ако пространството на имота е посочено в договора и то се окаже с повече от 1/10 по-малко от действителното пространство, купувачът има право да иска разваляне на договора или намаление на цената; но ако то се окаже по-голямо с повече от 1/10, продавачът има право да иска увеличение на цената, но в такъв случай купувачът може да се откаже от договора.
gega
Потребител

Мнениеот magi76 » 18 Юни 2006, 17:17

Благодария на всички колеги, които ми помогнаха относно казуса. Дано този път съдията да допусне възбрана на имота и моята позната да си върне парите, че те никак не са малко.Утре ще подам нова молба за връщане само на капарото на осн.чл210 ЗЗД. В случая има разлика в квадратурата повече от 1/10.
magi76
Младши потребител

Назад към Взаимопомощ