начало

ВАС: Придобиването на ранг е акт за стимулиране на магистратите, неповишени в длъжност ВАС: Придобиването на ранг е акт за стимулиране на магистратите, неповишени в длъжност

Как се променя мнение на ВАС

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Как се променя мнение на ВАС

Мнениеот Ваня » 27 Яну 2006, 17:19

Имам едно питане към вас, уважаеми юристи. 5 членен състав на ВАС излиза с решение. В мотивите има определение, което те считат за законно. Хипотетично да приемем, че определението всъщност противоречи на закона. Каква е процедурата по която ВАС променя становището си по него? Отново ли е 5 членен състава? Решението тълкувателно ли е? Кой може да сезира в случая ВАС? Може ли да е ответната страна по първоначалното дело? А трета страна?
Благодаря за вниманието.
Ваня

Мнениеот Гост » 27 Яну 2006, 18:07

Само по извънредната процедура - искането за отмяна трябва да изхожда от председателя на ВАС или от гл.прокурор, или замлгл.прокурор. Вижте чл.41, ЗВАС. Основанията са в тези от ГПК- чл.231.
Гост

Мнениеот Гост » 27 Яну 2006, 18:09

да допълня- и страните по приключилото адм.дело могат да искат отмяна.
Гост

Мнениеот g_jordanova » 27 Яну 2006, 18:25

Но това при полужение, че решението не може да се обжалва.
И тогава ли ответните страни могат да искат въпросното "законно" определение да се счита за незаконно. Ако ВАС излезе с тълкувателно решение, в което счита определението за незаконно, то от това следват ли последствия за вече влязлото в сила решение?
Може ли то да бъде отменено и разгледано отново?
g_jordanova
Младши потребител

Мнениеот nezret » 27 Яну 2006, 20:02

Не оже да има определение в мотивите на решение. Това ако е истина е пълен абсурд. Имам до тук пет дела във ВАС включително 5члене състав , и по всички съдът се прознася или с решение или с определение. В мотивите може да се позове , но какво е това с определение може да се прекрати делото и имам такова успешно дело защото атакуваният от мен нормативен административен акт бе отменен след съдебното заседание но преди постановяването на решението от самият издател чл.15ал6 Н4 изд. от МФ, с което вече липсва правен интерес от обжалване и правлно съдът с определение прекрати делото.
nezret
Потребител

Мнениеот nezret » 27 Яну 2006, 20:02

Не оже да има определение в мотивите на решение. Това ако е истина е пълен абсурд. Имам до тук пет дела във ВАС включително 5члене състав , и по всички съдът се прознася или с решение или с определение. В мотивите може да се позове , но какво е това с определение може да се прекрати делото и имам такова успешно дело защото атакуваният от мен нормативен административен акт бе отменен след съдебното заседание но преди постановяването на решението от самият издател чл.15ал6 Н4 изд. от МФ, с което вече липсва правен интерес от обжалване и правлно съдът с определение прекрати делото.
nezret
Потребител

Мнениеот Ваня » 28 Яну 2006, 10:08

Неточно се изразих - не става въпрос за определение в мотивите на решението. В решението ВАС е стигнал до извода, че дадено действие не противоречи на закона. На база на този извод е постановил и решението. Решението не подлежи на обжалване. Въпроса ми е: кой може да иска тълкуване на това действие?
Ваня

Назад към Взаимопомощ