Здравейте,
има следния проблем , който се опитвам да разреша сама.
Разведена съм от 2008г. като бившия ми съпруг беше задължен да плаща издръжка от 2007г. съответно не я плащаше, тогава имах пари и нямаше проблем, към настоящия момент нещата се промениха.
Детето ми навърши пълнолетие тази година , но догодина завършва, размера на издръжката е в размер на 80,00 лв.
Четох по форумите, че трябва да го осъдя за неплащане на издръжка, т.е то да подаде молба до РС и ако прокурора реши да заведе дело.
Въпроса ми е такъв ли е реда или мога директно да искам изпълнителен лист?
Бившия ми съпруг се мотае по чужбина и реално работи някъде там.
Има част от апартамент, защото четох за откази да се заведат дела на базата на липса на доходи и едно жилище.
Другия ми въпрос е дали като подам молбата да искам издръжката да се плати една година назад , защото знам , че детето има право на това?
- Дата и час: 06 Фев 2025, 22:08 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
неизплащана издръжка
|
|
13 мнения
• Страница 1 от 1
Re: неизплащана издръжка
sirena-elena написа:Здравейте,
има следния проблем , който се опитвам да разреша сама.
Разведена съм от 2008г. като бившия ми съпруг беше задължен да плаща издръжка от 2007г. съответно не я плащаше, тогава имах пари и нямаше проблем, към настоящия момент нещата се промениха.
Детето ми навърши пълнолетие тази година , но догодина завършва, размера на издръжката е в размер на 80,00 лв.
Четох по форумите, че трябва да го осъдя за неплащане на издръжка, т.е то да подаде молба до РС и ако прокурора реши да заведе дело.
Въпроса ми е такъв ли е реда или мога директно да искам изпълнителен лист?
Бившия ми съпруг се мотае по чужбина и реално работи някъде там.
Има част от апартамент, защото четох за откази да се заведат дела на базата на липса на доходи и едно жилище.
Другия ми въпрос е дали като подам молбата да искам издръжката да се плати една година назад , защото знам , че детето има право на това?
Защо една година назад, а не пет? Давността е пет години.
Извадете изп. лист и отделно може да го дадете на прокурор, който да му образува нак. дело и да го осъдят на пробация.
Може да му изкарате апартамента (дела му) за продан, дори да му е единствено жилище, тъй като е осъден за издръжка.
Разликата между тайфуна и бившата съпруга е, че последната взима всичко.
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
- ilian_todorov
- Активен потребител
т. е. на базата на съдебното решение само мога да заведа наказателно дело за неплащане на издръжката.... с давността е 5 годишна.... добре.....като подам искова молба до районния съд с необходимите документи.....така ли да разбирам нещата..?
а иначе като подадеш ръка и вземат ,че я налапат....... детето ще бъде абитуриент догодина и какво ще правя.....????????
по отношение на изпълнителното дело то е след евентуалното решение на съда така ли да разбирам?
а иначе като подадеш ръка и вземат ,че я налапат....... детето ще бъде абитуриент догодина и какво ще правя.....????????
по отношение на изпълнителното дело то е след евентуалното решение на съда така ли да разбирам?
- sirena-elena
- Нов потребител
sirena-elena написа:т. е. на базата на съдебното решение само мога да заведа наказателно дело за неплащане на издръжката.... с давността е 5 годишна.... добре.....като подам искова молба до районния съд с необходимите документи.....така ли да разбирам нещата..?
Не Вие, а Районна прокуратура може да заведе нак. дело след като напишете тъжба срещу бившия си мъж. Тъжбата се дава в деловодството на прокуратурата.
Вадите изпълнителен лист и отивате при ЧСИ да си съберете дължимата сума. Това обаче е съвсем друго производство.
- ilian_todorov
- Активен потребител
само да питам,
Последна промяна leto15 на 12 Авг 2015, 16:39, променена общо 1 път
- leto15
- Младши потребител
leto15 написа:само да питам, с кой документ се отива при чси, тоест с кой документ се вади изпълнителния лист за чси
Изпълнително дело се образува на базата на изпълнителен лист, издаден от съда, постановил решението за издръжката.
- ilian_todorov
- Активен потребител
sirena-elena,
спрете да четете тези небивалици, моля!
Вземете едни стотина лева, и ги инвестирайте с питане при адвокат.
За доброто на детето!
За доброто на детето!
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb
Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
-
doc03 - Активен потребител
Имайте предвид, че българските родители са патриархални, тежко преживяват моментите на самота с децата и обичат семейството.
Събитията следват естествен ход - обикновено самотният родител се поболява и изпитва някакво чувство към детето, колкото и да е странно за узурпиралият властта друг родител.
В повечето случаи се стига до вътрешен дисонанс и така нататък - но това е психологичен въпрос. Не трябва да форсирате много нещата. Ще останете още един път парясана. Щото имотите не заместват родителския глас.
Събитията следват естествен ход - обикновено самотният родител се поболява и изпитва някакво чувство към детето, колкото и да е странно за узурпиралият властта друг родител.
В повечето случаи се стига до вътрешен дисонанс и така нататък - но това е психологичен въпрос. Не трябва да форсирате много нещата. Ще останете още един път парясана. Щото имотите не заместват родителския глас.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
ivan_lawyer написа:Имайте предвид, че българските родители са патриархални, тежко преживяват моментите на самота с децата и обичат семейството.
Парясано ми е детето в този случай, защото и 18-я рожден ден не можа да си празнува..........и в случая аз съм за бой защото досега не му защитавах интересите ...........а не да се опитвам да хвана последния влак......със 650 лв заплата в момента малко трудно се гледаме двамата, а и то яде вече много.......
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
- sirena-elena
- Нов потребител
doc03 написа:sirena-elena,
За доброто на детето!
Убеден съм, че това което съм написал по темата е вярно. Адвокатът наистина е неизбежен, но защо да не получи предварителна информация как стоят нещата?
- ilian_todorov
- Активен потребител
жената може и да няма тия "100-тина" лева за адвокат,
Последна промяна leto15 на 12 Авг 2015, 16:40, променена общо 1 път
- leto15
- Младши потребител
leto15 написа:жената може и да няма тия "100-тина" лева за адвокат, а и бъдете "човеци" преди всичко, успех госпожо,
![Rolling Eyes :roll:](./images/smilies/icon_rolleyes.gif)
Не разбрам защо, всеки регистрирал се тук мисли, че самата регистрация му дава право да размахва малките си пръстчета?! Скрити под имагинерна съпричастност да измъкнете нещо, за което е писано, че писано тук ( е, нА- Тодоров от къде мислите се е просветлил) , ама голям зор да го намериш сам. Мързелив народ!
Не ми пука, какво ще ми напишете - да е ясно, не се вълнувам от мързеливите ви мисли.
Търсачката работи! Като се пусне "неплащане на издръжка", "издаване на изпълнителен лист", "чл. 183 НК" ще върне внушителен обем информация написана от ЧОВЕЦИ, а за тези които не могат да четат- има закон за правната помощ( и за това е писано многократно), ама не- всеки е специЯлен, латерни налЕ има.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
- bird_of_paradise
- Активен потребител
bird_of_paradise написа:leto15 написа:жената може и да няма тия "100-тина" лева за адвокат, а и бъдете "човеци" преди всичко, успех госпожо,
, че писано тук ( е, нА- Тодоров от къде мислите се е просветлил) , ама .... .
Благодаря за добрите думи!
П.П. И от теб съм научил доста.
- ilian_todorov
- Активен потребител
13 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Изпълнително и обезпечително производство
|
|