- Дата и час: 12 Фев 2025, 14:04 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Запазване на действащ ПУП и издадено Р.Стр. при делба
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
Re: Запазване на действащ ПУП и издадено Р.Стр. при делба
Правя си проверка, emilgrigorov, правя си. Точността на кадастралната карта не е постоянна величина, а може да се повишава.
Ето ти наредба 3:
Чл. 59. (1) Измененията в кадастралната карта и кадастралните регистри се извършват, както следва:
1. (доп. - ДВ, бр. 82 от 2011 г.) собственикът означава границите на имота си с трайни знаци в случаите, когато те не са означени; за означените граници се съставя протокол по чл. 60, ал. 3;
2. в случаите по чл. 57, т. 1, 3, 4, 6 и 9, когато данните за имота в кадастралната карта са получени от графичен план или карта, всички точки от границите на поземления имот и от очертанията на сградите в имота се заснемат и координират чрез геодезически измервания; данните от кадастралната карта и от геодезическите измервания се съпоставят, като:
а) при разлики, по-големи от допустимите по чл. 18, производството по исканото изменение на кадастралната карта се спира до отстраняването им по реда за отстраняване на непълноти и грешки;
б) при разлики, по-малки от допустимите по чл. 18, данните от геодезическите измервания и изчисления се отразяват в кадастралната карта, без да се издава заповед по чл. 54, ал. 1 ЗКИР;
3. (изм. - ДВ, бр. 82 от 2011 г.) въз основа на предоставените изходни материали и данни и/или на извършените геодезически измервания в случаите по чл. 57, т. 1, 3, 4, 9 и 10 се изработва скица-проект за изменение в кадастралната карта;
Ето ти наредба 3:
Чл. 59. (1) Измененията в кадастралната карта и кадастралните регистри се извършват, както следва:
1. (доп. - ДВ, бр. 82 от 2011 г.) собственикът означава границите на имота си с трайни знаци в случаите, когато те не са означени; за означените граници се съставя протокол по чл. 60, ал. 3;
2. в случаите по чл. 57, т. 1, 3, 4, 6 и 9, когато данните за имота в кадастралната карта са получени от графичен план или карта, всички точки от границите на поземления имот и от очертанията на сградите в имота се заснемат и координират чрез геодезически измервания; данните от кадастралната карта и от геодезическите измервания се съпоставят, като:
а) при разлики, по-големи от допустимите по чл. 18, производството по исканото изменение на кадастралната карта се спира до отстраняването им по реда за отстраняване на непълноти и грешки;
б) при разлики, по-малки от допустимите по чл. 18, данните от геодезическите измервания и изчисления се отразяват в кадастралната карта, без да се издава заповед по чл. 54, ал. 1 ЗКИР;
3. (изм. - ДВ, бр. 82 от 2011 г.) въз основа на предоставените изходни материали и данни и/или на извършените геодезически измервания в случаите по чл. 57, т. 1, 3, 4, 9 и 10 се изработва скица-проект за изменение в кадастралната карта;
- petko_a
- Потребител
вЕрвам ти, petko_a, вЕрвам ти. И за протоколите по чл.60 (в присъствието на свички комшии, вкл. общината по отношение улицата) ти вЕрвам, и за изследване влиянието на граничните състояния по отношение чл.210 - ЗЗД, и за това ти вЕрвам
Въпросът е, че при делба може много осезателно да рефлектира, затова![Laughing :lol:](./images/smilies/icon_lol.gif)
![Wink :wink:](./images/smilies/icon_wink.gif)
Въпросът е, че при делба може много осезателно да рефлектира, затова
![Laughing :lol:](./images/smilies/icon_lol.gif)
Последна промяна emilgrigorov на 11 Яну 2013, 14:33, променена общо 1 път
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
Супер! Доволен съм, че те убедих! ![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Ако ти си склонен да прескачаш някои нещица и после възникват проблеми, защо това да е всеобщ проблем?
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Ако ти си склонен да прескачаш някои нещица и после възникват проблеми, защо това да е всеобщ проблем?
- petko_a
- Потребител
В интерес на истината, май съм единствен (и скромен при това), дето държи сметка за тия работи ![Laughing :lol:](./images/smilies/icon_lol.gif)
Може и да бъркам, но наистина ли си позволяваш лукса да делиш теоретичната площ на границите на площта на имота, и после същата да разделиш и на новообразуваните площи, и да гледаш да си в рамките на 10%![Question :?:](./images/smilies/icon_question.gif)
И, ако не излиза, да повишаваш точността на достатъчно количество граници
Може и да бъркам, но наистина ли си позволяваш лукса да делиш теоретичната площ на границите на площта на имота, и после същата да разделиш и на новообразуваните площи, и да гледаш да си в рамките на 10%
![Question :?:](./images/smilies/icon_question.gif)
И, ако не излиза, да повишаваш точността на достатъчно количество граници
![Question :?:](./images/smilies/icon_question.gif)
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
emilgrigorov написа:Бе не бе, petko_a, стихотворението се отнасяше за
Чисто теоретично, при новообразуваните малки имоти може да стане голям проблем. Освен това, по коя логика определяш с точност 30см. точка от права с правна дебелина 60 см.
Препоръчвам ти да си правиш проверка на граничните състояния.
petko_a обърни внимание че чл.210 ЗЗД визира продажба т.е. сделка, а не делба!
emilgrgorov Не мой тъй! petko_a е приятелче все пак.
Последна промяна julyanvonemona на 11 Яну 2013, 15:36, променена общо 1 път
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
Ама аз не нападам, той що се отбранява
petko_a, това, което съм писал по-горе, си е от набора шегички, не ми се връзвай.
petko_a, това, което съм писал по-горе, си е от набора шегички, не ми се връзвай.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
emilgrigorov написа:Ама аз не нападам, той що се отбранява![]()
това като преговорите за стратегическо разоръжаване salt-1
Шегички, шегички, ама мама ми е казала че ...(мъжки полов орган) рамене нема!
-
Нищо не си позволявам. Нищо не деля. Коя е теоретичната площ на имота? И защо да е мой проблем, когато при сключване на договора страните не знаят коя е действителната площ на имота? Ама хич не ти се връзвам emilgrigorov. Тези дискусии са си направо полезни за мен.
- petko_a
- Потребител
И защо да е мой проблем, когато при сключване на договора страните не знаят коя е действителната площ на имота
Когато става въпрос за продажба и ако вече сделката е сключена се приема че страните винаги знаят каква е и теоритечната и практически територията на имота! Но нека обаче се върнем към геодезията че и аз искам да си изясня нещо.
При положение че в ЗКИР и основаните на него подзаконови нормативни актове точността е 60 см., а ти благодарение на собствено замерване и изчистване на грешките, намериш че имота е с различни площ и размери от посоченото в КК но съответства по площ на даденото в нотариалния акт к'во праим тогава?
-
Значи, че ще правиш процедура по отстраняване на непълноти и грешки.
- petko_a
- Потребител
Да ама аз съм един калпав съсед който отказва да подпише протокола.petko_a написа:Значи, че ще правиш процедура по отстраняване на непълноти и грешки.
-
Тогава ще отидете в съда да отсъди кой крив, кой прав.
- petko_a
- Потребител
И вече в съда си се представи в ролята на вещо лице к'во праим тогава
-
Не съм вещо лице и никога не съм се явявал пред съд, но предполагам, че адвокатите и съдията ще ме питат нещо конкретно.
- petko_a
- Потребител
Аз съм калпавия съсед и моя адвокат те пита или аз лично питам "как приехте че липсващите квадратни метри в КК са за сметка на моето дворно място а не от това на другия съсед."
-
julyanvonemona написа:Аз съм калпавия съсед и моя адвокат те пита или аз лично питам "как приехте че липсващите квадратни метри в КК са за сметка на моето дворно място а не от това на другия съсед."
Май ще трябва да си смениш адвоката.
Последна промяна Melly на 11 Яну 2013, 18:15, променена общо 1 път
-
Melly - Старши потребител
Melly написа:[size=85]
Не мисля! Задавам въпроса към технически специалист и би следвало той да ми отговори защото - Да! Имота на този с който имаме спор заснет от място отговаря като количество на нотариалния му акт, но нали знаеш че имотите обикновенно са фигури различни от триъгълника и има възможност границите на имота да не са идентични с това за което се претендира и пак квадратурата да излиза.
Експертът требе да посочи убедителна геометрия, а моят адвокат или аз да преценим дали тази убедителна геометрия съответства на правото на собственост, с оглед на това да изискваме от съдът да присъди по закон!
Пояснителна забележка: Правоъгълник със страни 50/40 е еднакъв по площ с трапец с основи 30 и 50 и височина 50 но фигурите не са идентични.
-
julyanvonemona написа:Melly написа:[size=85]
Не мисля! Задавам въпроса към технически специалист и би следвало той да ми отговори защото - Да! Имота на този с който имаме спор заснет от място отговаря като количество на нотариалния му акт, но нали знаеш че имотите обикновенно са фигури различни от триъгълника и има възможност границите на имота да не са идентични с това за което се претендира и пак квадратурата да излиза.
Експертът требе да посочи убедителна геометрия, а моят адвокат или аз да преценим дали тази убедителна геометрия съответства на правото на собственост, с оглед на това да изискваме от съдът да присъди по закон!
Махнах усмивката, защото приех, че въпросът ти е конкретен.
По същество:
Ищецът/ответникът в едно исково производство по спор за собственост (чл.124 ГПК или такъв по специалния ред по чл.53 ЗКИР- непълнота или грешка в КК) трябва да докаже твърденията си, от които черпи благоприятни за себе си последици. Тъй като това са специални знания, с които съдът не разполага за да установи истината в спора, за тази цел се назначава СТЕ. И ако някоя от страните не е "в час" да зададе задачи и относими въпроси към в.л., то искът ще бъде отхвърлен като недоказан. Петко май ти го каза - "сигурно трябва да ме питат нещо".
-
Пояснителна забележка: Правоъгълник със страни 50/40 е еднакъв по площ с трапец с основи 30 и 50 и височина 50 но фигурите не са идентични.
Това е въпрос на градоустройствено решение и прилагане на регулацията. Не е изолиран случай вътрешните регулационни линии да не съвпадат с кадастралните граници на съседните имоти. `Те това се изследва в един такъв спор с помощта на съдебно техническа експертиза.
-
Melly написа:Пояснителна забележка: Правоъгълник със страни 50/40 е еднакъв по площ с трапец с основи 30 и 50 и височина 50 но фигурите не са идентични.
Това е въпрос на градоустройствено решение и прилагане на регулацията. Не е изолиран случай вътрешните регулационни линии да не съвпадат с кадастралните граници на съседните имоти. `Те това се изследва в един такъв спор с помощта на съдебно техническа експертиза.
Не това имам предвид. Представи си че става въпрос за неурегулеран имот извън регулация (примерно - нива) и просто по някаква причина - грешка в КК и заснетото от място отговаря като количесто.
Последна промяна julyanvonemona на 11 Яну 2013, 20:59, променена общо 1 път
-
Назад към Строителство и регулация
|
|