начало

Парламентът не успя и при шестия опит да си избере председател Парламентът не успя и при шестия опит да си избере председател

Конкурс за младши съдии и младши прокурори 2014

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Re: Конкурс за младши съдии и младши прокурори 2013, vol. 3

Мнениеот chandra » 05 Фев 2014, 00:35

Лично за мен има смисъл от допускане на обезпечение по бъдещ иск, доколкото от момента на подаване на исковата молба до вписването и може да мине повече от месец. Най-малкото ще има едно без движение за скица (схема) и данъчна оценка, а в този период може да се извърши разпоредителна сделка. В този смисъл обезпечителната мярка по един бъдещ иск за мен не само е допустима, но и нужна! Бобатинов е прав, но само когато обезпечението се иска при вече висящ процес, тогава няма правен интерес! Не очаквам обаче ВКС да съобрази, че от подаване на иска до вписването има месец... в който месец, ако продавача има достатъчно съвестен адвокат може да си се разпореди спокойно с имота!
chandra
Потребител

Мнениеот vaniaoz » 05 Фев 2014, 12:59

Здравейте,

Ще изразя лично мнение.Мисля, че не е допустимо обезпечение по бъдещ иск по отношение на предварителен договор, защото с него не се прехвърля собственост, ако се допусне обезпечаване, то купувача ще се сдобие с повече права ,за сметка на собственика.С голяма част от предварителните договори се предава владение.Иначе казано, като евентуален купувач, ще владееш имота ми, аз няма да имам право да го продам /нарушават се правото ми на собственост, да ползвам вещите си , както сметна за добре и да се разпореждам с тях/ и ,ако договорът е дългосрочен /до 5 години да се изплати имота и да се прехвърли собствеността/, като продавач и собственик ще ми бъдат завързани ръцете.
vaniaoz
Потребител

Мнениеот mi_lena » 05 Фев 2014, 13:28

amarant написа:Според Марио Бобатинов - съдия във ВКС- не съществува правен интерес да се вписва възбрана за обезпечаване на иск, след като исковата молба за същия подлежи на вписване и има оповестително-защитно действие. Интересно какво становище ще заеме ВКС :roll:

Марио Бобатинов се пенсионира преди 2 години, а и не си спомням да е писал нещо специално по обезпечителното производство.
Аватар
mi_lena
Потребител

Мнениеот Melly » 05 Фев 2014, 14:04

Аз също ще изразя лично мнение,като предварително уточнявам, че не съм изследвала застъпените становища на съставите на ВКС по този въпрос, по който явно по реда на чл.290 ГПК е формирана различна съдебна практика.
Процесуалният закон допуска обезпечение на бъдещ иск. Ако допуснем, че е налице правен интерес от обезпечаване на бъдещ иск по чл.19, ал.3 ЗЗД, то с оглед облигационния характер на предварителния договор, дори и да бъде установено в исковия процес,че е валиден, бихме ограничили правната сфера на обещателя-продавач свободно да се разпорежда с имущественото си право към трети лица, което е недопустимо - арг. чл.363 ГПК.
В случай, че договорът по чл.19, ал.1 ЗЗД не може да бъде обявен за окончателен по съдебен ред поради обстоятелството, че обещателят-продавач не е вече собственик на вещта, то купувачът по този договор има друг ред за защита в хипотезата на конкуренция на права.
В този ред на мисли считам, че отговорът на поставения за разглеждане въпрос по ТД №6/2013 следва да е отрицателен. Лично мнение, което съвсем не означава, че ще е в съзвучие със становището на Върховните съдии.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот amarant » 05 Фев 2014, 14:26

mi_lena написа:
amarant написа:Според Марио Бобатинов - съдия във ВКС- не съществува правен интерес да се вписва възбрана за обезпечаване на иск, след като исковата молба за същия подлежи на вписване и има оповестително-защитно действие. Интересно какво становище ще заеме ВКС :roll:

Марио Бобатинов се пенсионира преди 2 години, а и не си спомням да е писал нещо специално по обезпечителното производство.

Всъщност в книгата "Вещно право - практически проблеми" на Бобатинов и Влахов, макар и издание от 2007 г. са изложени доста разсъждения, базирани на съдебната практика, като с много малки изключения тези разсъждения шест години по-късно са част от мотивите на по-новите тълкувателните решения. И да, Бобатинов може и да не е писал нещо специално за обезпечителното производство, но е писал доста за вписването на исковите молби, а това че е пенсионер от 2 години не виждам каква връзка има с въпроса по който разсъждаваме????
amarant
Младши потребител

Мнениеот vaniaoz » 05 Фев 2014, 15:34

Напълно споделям мнението на Melly , но да видим, какво ще е решението на магистрартите.
vaniaoz
Потребител

Мнениеот chandra » 05 Фев 2014, 16:28

Аз смятам, че е допустимо. Мели, позволи ми да не се съглася с теб. Моите аргументи в полза на допускане на обезпечението са, че налагането на възбрана, като обезпечителна мярка, няма да лиши собственика от възможност да се разпоредиш с имота, а само ще има вписване на възбраната! Отделно от това, ако съдът прецени, може за допускане на обезпечението да определи и гаранция, т.е. ако искът бъде отхвърлен, ответника ще има от какво да се удовлетвори. А и ГПК казва убедителни писмени доказателства, както и, че обезпечението се допуска, когато без него за ищеца ще бъде невъзможно или без него ще се затрудни осъществяването на правото, т.е. ако нямаме обезпечение може на практика да е безсмислено да се води иск по чл.19, ал.3 от ЗЗД същевременно да се окаже, че няма и от къде да се "върнат" сумите платени на предварителен договор, но тук вече иде ред за друго...
chandra
Потребител

Мнениеот shany83 » 05 Фев 2014, 17:13

по въпроса за вписването на възбраната - и аз си мисля, че няма правен интерес този, който е подал икса по чл.19, ал.3(и вече вписал исковата си молба), то по тази логика, дайте за да спрем продавача по предварителния договор изобщо да може да прави каквото си иска, всяка възбрана да си следва едновременно със сключването на предварителния договор....а тази въбрана точно какво ли възпрепятства изобщо, това е вече друго....цитирайки chandra се съгласявам с нея относно това - "налагането на възбрана, като обезпечителна мярка, няма да лиши собственика от възможност да се разпоредиш с имота, а само ще има вписване на възбраната!"
да изчакаме да видим какво ще приемат от ВКС....
shany83
Потребител

Мнениеот vaniaoz » 05 Фев 2014, 20:46

Здравейте,

Не съм съглаасна ,че не се ограничават правата на собственика с вписването на възбрана, поради простичката причина, че никой не би си купил имот с вписана възбрана.
vaniaoz
Потребител

Мнениеот happiness » 05 Фев 2014, 21:55

vaniaoz написа:Здравейте,

Не съм съглаасна ,че не се ограничават правата на собственика с вписването на възбрана, поради простичката причина, че никой не би си купил имот с вписана възбрана.

Ами защо искаш да го продадеш на друг, след като си го обещал вече? Или както се казва, Pacta sunt servanda. И защо интересите на неизправния продавач следва да бъдат по-защитени от интересите на купувача, които се изчерпват в стремежа му да придобие правото на собственост върху този имот? Не знам, аз си мисля, че следва да се допусне възбрана.
happiness
Младши потребител

Мнениеот mi4onka » 06 Фев 2014, 00:18

Колеги,по кои автори ще се готвите по наказателен процес?Някой може ли да ми каже кои са най-актуалните издания?Имам едни подробни лекции на Чинова,книгата и за "новите положения в ДП" ,,които вече поостаряха, както и книга с практика по НПК,но не ми е достатьчно...
mi4onka
Младши потребител

Мнениеот eggospodinov » 06 Фев 2014, 11:10

Колеги, давайте да си разменяме казуси, както и да проверяваме, сравняваме решенията си. При нужда да си помагаме и разясняваме относно решенията им. Темата все пак е за конкурса за младши магистрати. Който има въпроси нека да си ги задава из другите теми, а тук да не се отклоняваме от темата. Аз вчера започнах с казусите и имам един решен, който ще постна по-късно и ще се радвам, ако някой намери грешки и ми ги каже. Аз лично, не се имам за голям капацитет, така че е във възможностите ми да допусна грешки.
eggospodinov
Нов потребител

Мнениеот trainoneznaesht » 06 Фев 2014, 11:42

Голям зор да се решават казуси! Е, хайде решавай де, eggospodinov ! Не мисля,че има съществена разлика между това, дали един въпрос е поставен тук в този форум във връзка с конкретен казус или е зададен, за да се чуят мненията на едни бъдещи младши магистрати по въпрос, които разбира се, може да бъде зададен в един бъдещ устен етап на този конкурс. Е, ако съм в грешка, веднага коригирам поведението си! Може би аз не разбирам правилно идеята на форума. Затова, хайде нека започнем все пак коментиране на казуси! :D
trainoneznaesht
Младши потребител

Мнениеот chandra » 06 Фев 2014, 23:46

:mrgreen: Аз чакам казусите! :mrgreen:
chandra
Потребител

Мнениеот jivko1 » 07 Фев 2014, 10:10

mi4onka написа:Колеги,по кои автори ще се готвите по наказателен процес?Някой може ли да ми каже кои са най-актуалните издания?Имам едни подробни лекции на Чинова,книгата и за "новите положения в ДП" ,,които вече поостаряха, както и книга с практика по НПК,но не ми е достатьчно...

Като не ви стига отваряте Сиела или Апис и четете. Тогава може и да не ви стигне времето, а не материала.
jivko1
Потребител

Мнениеот bludniq_sin » 07 Фев 2014, 10:28

чинова има и едно ново книжле за досъдебното. Практиката ти е най-добрия приятел според мен (ако се чувстваш сравнително сигурен в другото).
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
bludniq_sin
Потребител

Мнениеот tiesto » 07 Фев 2014, 11:47

Изображение

Новите принципи на Наказателния процес

Обвиняем

Защитник и повереник

Мерките за процесуална принуда

Доказването

Новите идеи на организация на досъдебната дейност

Образуване на досъдебното производство

Привличане на обвиняем

Предявяване на постановлението за привличане на обвиняем

Действия преди предявяване на разследването

Предявяване на разследването

Заключението на разследващите органи

Действия на прокурора след завършване на разследването

Завършване на разследването. Обвинителен акт

Връщане на делото за доразследване

Прекратяване на наказателното производство

Спиране на наказателното производство

Сроковете на досъдебното производство
Similia similibus curantur.
Аватар
tiesto
Потребител

Мнениеот jivko1 » 07 Фев 2014, 16:19

Публикуваха го в Държавен вестник.
jivko1
Потребител

Мнениеот eli_h » 10 Фев 2014, 12:00

Ако броя правилно крайният срок за подаване на документи е 24.02?! :?:
eli_h
Нов потребител

Мнениеот kitaikataaa » 10 Фев 2014, 17:50

Да и аз така ги смятах до 24,02,2014
Колеги искам да попитам тъй като виждам миналата година някой предлагат разработени теми ако са му останали такива за прокурорския изпит може да ми изпрати на е-майл
Искам да попитам и дали някой от Вас знае някъде да се продава вид сборник или помагало с казуси .
Благодаря предварително
Тъй като се явявам за пъври път за разлика от повечето от Вас :)
kitaikataaa
Младши потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Конкурси, изпити