начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Конкурс за младши съдии и младши прокурори 2014

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Re: Конкурс за младши съдии и младши прокурори 2013, vol. 3

Мнениеот ivanov77 » 06 Апр 2014, 20:29

tiesto написа:
ivanov77 написа:
roshka написа:Цитираното решение не е тълкувателно

Да, цитираното решение не е тълкувателно и съдилищата не са длъжни да се съобразяват с него. Казано на чист любим български език - аман от глупости ако проверяващите са решили, че има престъпление по чл. 290, ал. 1 НК и дори по чл. 293, ал. 1 от НК

Много ми е интересно, ако допуснем, че квалификацията не е по чл.293 във вр. с чл.290 от НК, кой ще да е състава на престъплението?
А още по-чудно ми е, ако свидетелите не по чл.290 ал.1 от НК, то как е отпадала наказателната им отговорност.

И за да бъде още по-въпросителен : Нотариусът, пред който се е развило цитираното производство и е издал съответния акт, като орган на охранителното производство, фактически е осъществил функции, сходни с тези на органите на съдебната власт. Законът, който възлага на нотариуса правомощието да осъществява действия със съдебен характер е Закона за нотариусите и нотариалната дейност и по силата на чл. 2, ал.1 от този Закон именно на нотариуса държавата е възложила да извършва нотариални действия със съдебен характер.

А сега драги ми смехурковци, които има АПИС или СИЕЛА нека да си отвори практика на ВКС на болднатият член,да видим как точно пада същото, което цитирах по-горе.
Честито на печелившите!

Апис или Сиела? Ами който не може да си ги позволи? Значи това е конкурс за заможни или дори богати. Нямаш ли финансова възможност няма да си образован, това стана в държавата ни. Изводът с който едва ли не ВКС определя нотариусите като особена юрисдикция ( ЗАБРАНЕНА ОТ КОНСТИТУЦИЯТА ) с функция на съдия или пък ги определя като орган на власт не е посочен в нито един учебник.
ivanov77
Младши потребител

Мнениеот roshka » 06 Апр 2014, 20:42

Да , колега ivanov77 , според някои сигурно наистина ние-дето нямаме АПИС или СИЕЛА сме "смехурковци", щом сме чели само от учебниците...Така излиза :D
roshka
Младши потребител

Мнениеот tiesto » 06 Апр 2014, 20:48

Достъп до съдебна практика има и без да имате правно-информационна система.
Но, за да го знаете се иска желание да се поразровите - http://legalacts.justice.bg/Default.aspx

Колкото до това, че не сте квалифицирали правилно престъплението, тук във форума виновни няма. По-добре сега да разберете, че сте сгрешили, отколкото да остане в "трайно заблуждение", разбира се не по смисъла на НК.
Не виждам обща полезност от това да се конфронтираме и да реализираме конфликти.
Последна промяна tiesto на 06 Апр 2014, 20:49, променена общо 1 път
Similia similibus curantur.
Аватар
tiesto
Потребител

Мнениеот crossbike » 06 Апр 2014, 20:48

vaniaoz написа:Здравейте колега,
след като смятате , че ГП казуса е елементарен, от чисто любопитство, без да се впускате в подробности, как бихте го решили?

Кой въпрос те затруднява?
crossbike
Потребител

Мнениеот tiesto » 06 Апр 2014, 20:53

ivanov77 написа:
ivanov77 написа:
roshka написа:Цитираното решение не е тълкувателно

Да, цитираното решение не е тълкувателно и съдилищата не са длъжни да се съобразяват с него. Казано на чист любим български език - аман от глупости ако проверяващите са решили, че има престъпление по чл. 290, ал. 1 НК и дори по чл. 293, ал. 1 от НК

Много ми е интересно, ако допуснем, че квалификацията не е по чл.293 във вр. с чл.290 от НК, кой ще да е състава на престъплението?
А още по-чудно ми е, ако свидетелите не по чл.290 ал.1 от НК, то как е отпадала наказателната им отговорност.

И за да бъде още по-въпросителен : Нотариусът, пред който се е развило цитираното производство и е издал съответния акт, като орган на охранителното производство, фактически е осъществил функции, сходни с тези на органите на съдебната власт. Законът, който възлага на нотариуса правомощието да осъществява действия със съдебен характер е Закона за нотариусите и нотариалната дейност и по силата на чл. 2, ал.1 от този Закон именно на нотариуса държавата е възложила да извършва нотариални действия със съдебен характер.

А сега драги ми смехурковци, които има АПИС или СИЕЛА нека да си отвори практика на ВКС на болднатият член,да видим как точно пада същото, което цитирах по-горе.
Честито на печелившите!

Апис или Сиела? Ами който не може да си ги позволи? Значи това е конкурс за заможни или дори богати. Нямаш ли финансова възможност няма да си образован, това стана в държавата ни. Изводът с който едва ли не ВКС определя нотариусите като особена юрисдикция ( ЗАБРАНЕНА ОТ КОНСТИТУЦИЯТА ) с функция на съдия или пък ги определя като орган на власт не е посочен в нито един учебник.[/quote]

Когато става въпрос за писмен акт, който се издава от съответното длъжностно лице при спазване на определен ред, след известни проверки и преценки, а не въз основа на декларация на граждани, тогава деянието не може да се разглежда на плоскостта на чл.314 от НК. Ако свидетел, разпитан като такъв по време на обстоятелствената проверка на нотариуса, потвърди неистина, отговаря за лъжесвидетелстване по чл.290 от НК, а не за някакво ставане причина да се внесат неверни обстоятелства в акта, с който завършва производството се и от тази гледна точка. В този смисъл и “Документните престъпления” Проф.д-р Иван Ненов, 2010г., Варна, стр.45. В този смисъл е и съдебната практика, според която деянието по чл.290 от НК е съставомерно и когато лъжесвидетелстването бъде осъществено пред нотариус – Р.461/2004г. по н.д.№27/2004г. на ІІн.о. и Р. №128/2009г. по н.д. №48/2009г. на ІІІ н.о.

Отново решение на ВКС.
Последна промяна tiesto на 07 Апр 2014, 14:00, променена общо 1 път
Аватар
tiesto
Потребител

Мнениеот roshka » 06 Апр 2014, 20:55

Колега, Вие май не разбирате , че е по-добре да изчакате малко с квалификациите и съветите си.Давайте само мнения, защото форумът е за мнения и дискусии.Нека излезнат резултатите, пък тогава ще давате съвети, като изкарате отлична оценка и станете младши съдия. :D
roshka
Младши потребител

Мнениеот taipan » 06 Апр 2014, 20:58

tiesto написа:Достъп до съдебна практика има и без да имате правно-информационна система.
Но, за да го знаете се иска желание да се поразровите - http://legalacts.justice.bg/Default.aspx

Колкото до това, че не сте квалифицирали правилно престъплението, тук във форума виновни няма. По-добре сега да разберете, че сте сгрешили, отколкото да остане в "трайно заблуждение", разбира се не по смисъла на НК.
Не виждам обща полезност от това да се конфронтираме и да реализираме конфликти.

готин, а според теб, каква е квалификацията? :mrgreen:
taipan
Потребител

Мнениеот velikova_ » 06 Апр 2014, 21:00

Тази година съм разочарована много от организацията на конкурса. Първо, че бяхме наблъскани като сардини в тази зала, то не можеш да мръднеш, няма къде да си сложиш законите, няма къде водата, абе един до друг без никакво място. Аз съм левичарка и ми е доста дискомфортно. От друга страна дори не можеш да станеш до тоалетна без да разбуташ една камара хора и е толкова трудно излизането, че просто се отказах. Отделно не вземаха телефоните на влизане и много колеги се отправиха към тоалетните не за друго, ами да попрочетат малко съдебна практика. Видях една колежка до мен как първо си провери телефона дали е на мястото, после го прикри да не се вижда след което се запъти към тоалетната. Както и да е. Казусите- аз уж бях решила да решавам наказателния, но се отказах, предпочетох гражданския, ама то пък там 90% нямахме кодекс на застраховането и така здраво се омазах, че изобщо нямам надежди дори до устен да стигна.
velikova_
Потребител

Мнениеот vmladenov » 06 Апр 2014, 21:04

Колеги, имам малък въпрос по процедурата на конкурса. Възможно ли е да се кандидатства с уверение от ВУЗ за завършено образование - нот. заверено, вместо с диплома. :roll:
vmladenov
Нов потребител

Мнениеот crossbike » 06 Апр 2014, 21:08

съдиите, пък макар и младшите не могат да дават съвети
crossbike
Потребител

Мнениеот roshka » 06 Апр 2014, 21:09

Значи на другия изпит да си ползвам телефона?!?Благодаря Ви за информацията!!! :D :D :D
roshka
Младши потребител

Мнениеот roshka » 06 Апр 2014, 21:11

Да , именно , защото не правят правни консултации.Но , колегата , който е много сигурен в правотата си ще даде малко съвети на нас -невежите, та и ние да "прозрем истината"...
roshka
Младши потребител

Мнениеот vaniaoz » 06 Апр 2014, 21:13

Здравей,
Ще се възползвам от мнението ти по въпросите:
Как ще квалифицираш исковете по ГП казус, и какво е отношението между исковете предявени срещу застрахователната компания и деликвента?
Дължи ли лихва застрахователната компания, и ако да от кой момент?Това което ме вълнува е , предвид чл.223, ал.2 от КЗ нужно ли е деликвента да е бил осъждан със съдебно решение и да е уведомил застр.компания или не?

Благодаря ти!
vaniaoz
Потребител

Мнениеот tiesto » 06 Апр 2014, 21:13

roshka написа:Колега, Вие май не разбирате , че е по-добре да изчакате малко с квалификациите и съветите си.Давайте само мнения, защото форумът е за мнения и дискусии.Нека излезнат резултатите, пък тогава ще давате съвети, като изкарате отлична оценка и станете младши съдия. :D

Между правилната правна квалификация и отличната оценка, разстоянието е точно толкова, колкото между правилен и справедлив съдебен акт. Субективността при поставянето на оценката НИКОГА не отговаря на знанията - нито в училище, нито в университета, а най-малко в живота. Така, това че имам или Вие имате, правилна правна квалификация, няма нищо общо с оценката, която и Вие и аз ще имаме.
Аватар
tiesto
Потребител

Мнениеот ivelinakoseva » 06 Апр 2014, 21:14

Някой ще публикува ли наказателно правния казус ?
ivelinakoseva
Нов потребител

Мнениеот tiesto » 06 Апр 2014, 21:15

taipan написа:
tiesto написа:Достъп до съдебна практика има и без да имате правно-информационна система.

готин, а според теб, каква е квалификацията? :mrgreen:

Убийство с гражеподобна кражба е поне според мен.
Аватар
tiesto
Потребител

Мнениеот tiesto » 06 Апр 2014, 21:18

velikova_ написа:Тази година съм разочарована много от организацията на конкурса. Първо, че бяхме наблъскани като сардини в тази зала, то не можеш да мръднеш, няма къде да си сложиш законите, няма къде водата, абе един до друг без никакво място. Аз съм левичарка и ми е доста дискомфортно. От друга страна дори не можеш да станеш до тоалетна без да разбуташ една камара хора и е толкова трудно излизането, че просто се отказах. Отделно не вземаха телефоните на влизане и много колеги се отправиха към тоалетните не за друго, ами да попрочетат малко съдебна практика. Видях една колежка до мен как първо си провери телефона дали е на мястото, после го прикри да не се вижда след което се запъти към тоалетната. Както и да е. Казусите- аз уж бях решила да решавам наказателния, но се отказах, предпочетох гражданския, ама то пък там 90% нямахме кодекс на застраховането и така здраво се омазах, че изобщо нямам надежди дори до устен да стигна.

Ох, все едно аз съм го писал. Размених се с колега, за да седна най-накрая на реда, за да не блъскам никого, като пиша, но това си беше курк-капан, защото когато някой му се "допишка", познайте кой винаги става. Симпатична веселба..
Аватар
tiesto
Потребител

Мнениеот roshka » 06 Апр 2014, 21:22

Ами , това се опитвам и аз да ви обясня, колега tiesto, поради субективността в оценяването , не бъдете толкова самоуверен!!!
roshka
Младши потребител

Мнениеот taipan » 06 Апр 2014, 21:23

Eййй а и остроумен :mrgreen:
taipan
Потребител

Мнениеот tiesto » 06 Апр 2014, 21:24

roshka написа:Ами , това се опитвам и аз да ви обясня, колега tiesto, поради субективността в оценяването , не бъдете толкова самоуверен!!!

Уверен съм в правната квалификация, а не в оценката. Дори напротив, скептично съм настроен като цяло, тъй като не ми е първото явяване.
Ако още се съмнявате в престъплението - приятел нотариус нямате ли? Звъннете му.
Аватар
tiesto
Потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Конкурси, изпити