- Дата и час: 23 Ное 2024, 08:41 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
КОНКУРС ЗА НОТАРИУСИ 2014-2015
|
|
Re: КОНКУРС ЗА НОТАРИУСИ 2014-2015
Здравейте колеги, които не сте допуснати, ако има такива, които пишат тук.
Аз ще обжалвам недопускането си до конкурса на основание "ненадлежно оформена осигурителна книжка, поради непосочване в нея на длъжност или професия за която лицето се е осигурявало". Жалбата е допустима и ще се разгледа по същество. Ако някой от вас, който не е допуснат на същото основание иска да обжалва, нека ми пише на лични.
Аз ще обжалвам недопускането си до конкурса на основание "ненадлежно оформена осигурителна книжка, поради непосочване в нея на длъжност или професия за която лицето се е осигурявало". Жалбата е допустима и ще се разгледа по същество. Ако някой от вас, който не е допуснат на същото основание иска да обжалва, нека ми пише на лични.
- rada_y
- Нов потребител
Колеги, надявам се да не се изложат чак толкова и да ни съберат нормативната база, която е под формата на сборници на "Сиби". Все пак това ще означава да останем без половината си закони. Предполагам, че се има предвид да не внасяме драсканици с химикал или литература, която може да мине за помагало.
Искам да пожелая успех на всички. Много ми се иска поне някой да успее със знания - това би било добро постижение за всички ни.
Успех и до утре
Искам да пожелая успех на всички. Много ми се иска поне някой да успее със знания - това би било добро постижение за всички ни.
Успех и до утре
- alina_
- Младши потребител
И на мен ми се иска някак само със знания и късмет да се случат нещата, но никога до сега не са се случвали, и този път няма да е изключение, но въпреки всичко пожелавам успех.
- vercheto
- Нов потребител
Тези дни някой някъде беше написал: "Много е важно да разбъркваш кашата в главата си от време на време, за да не загаря". Успех на всички утре.
- yanev1643
- Младши потребител
Аз я разбърках! Четох един час за морската ипотека и морския протест, гаче ли е възможно утре казусът да започне така: "През 1925 година И.П.В закупува с писмен договор корааааб ...."
Успех на всички! Ще се видим утре!
Успех на всички! Ще се видим утре!
- natalia_n
- Младши потребител
Разбъркахме се много яко! Важното е да не го приемаме на сериозно, пък каквото стане
- alina_
- Младши потребител
Така и не ровнахме за някой казусче, а и всеки си трае май, май...
- nescafe
- Младши потребител
Успех на форумците и а дано да е честен.
- barakuda
- Потребител
Бих съжалявал само за едно!Искам да се познавахме и да пием по едно!
- teodoor
- Младши потребител
И така... мина! Някой ще сподели ли мнение, впечатление, решение...?
- 123789
- Нов потребител
Казусът беше елементарен, но не и за решаване в такава обстановка и за толкова кратко време. Въпросите бяха подвеждащи, например - какви са наследствените дялове на преживял съпруг и на двама братя, и кой какво наследява като квоти при отказ от наследството на единия брат. При наличие на валидно завещание от съпруг в полза на другия съпруг, братята, нищо не наследяват. Казусът започва, че Х придобива по време на брака си чрез покупко - продажба двуетажна къща и 1/2 от парцела към нея. В последствие обещава, на Y срещу което получава сума за това, да му ги прехвърли. Въпросът беше кога Y може да придобие по давност обещаните имоти, в които се е настанил и живее със семейството си. Верният отговор е, че Y не може да ги придобие по давност поради забраната на ЗСГ, чл.29. Това разбира се го пропуснах, като прегледах закона. В последствие X завещава половината от имущестовто си на съпругата си, като след подписа на завещанието дописва, че същото е направено за грижите и издръжката, които тя ще му предоставя. Въпрос - действително ли е завещанието. Според мен е действително, защото текстът след подписа не го опорчава, и съпругата като наследник по завещание изключва братята от наследяване и изобщо въпросът, как наследяват братята, и при какви квоти не стои, при валидно завещание. Това е засега.
- a.lex
- Младши потребител
Организацията в зала "Армеец" беше на по-високо ниво от колкото аз лично очаквах. Започването на изпита с 57 минути закъснение беше пренебрежимо малко. Квесторите бяха приемливи, но комисията, която така и не разбрах как се казват всичките и членове, беше процедурно неподготвена. Решаваха всичко в последния момент и съвсем не по-най логичния начин, ама то няма пълно щастие.
Казусът за мен беше приемлив, но не и елементарен. Казус 1, който прочетоха беше много по-зле като възможност - одържавяване, ТКЗС, възстановяване и прочие глупости. Проблемът на подобни изпити е, че нямаш достъп до закони и практика, до които би имал достъп в нормални условия.
Няма да коментирам решения, защото в казуса имаше изречения, които поне на мен ми бяха несвързани с другия текст, а и по отношение на тях нямаше въпроси. Решил съм да изчакам отговорите на Комисията и да видим.
Казусът за мен беше приемлив, но не и елементарен. Казус 1, който прочетоха беше много по-зле като възможност - одържавяване, ТКЗС, възстановяване и прочие глупости. Проблемът на подобни изпити е, че нямаш достъп до закони и практика, до които би имал достъп в нормални условия.
Няма да коментирам решения, защото в казуса имаше изречения, които поне на мен ми бяха несвързани с другия текст, а и по отношение на тях нямаше въпроси. Решил съм да изчакам отговорите на Комисията и да видим.
- bobson
- Младши потребител
Здравейте! Отидохме, видяхме и пробвахме И аз мисля, че изпитния процес протече добре, пък и при толкова участници няма как да няма закъснения. Доволна съм от организаторите, с изключение на Председателя, който му се искаше да демонстрира голяма строгост Казуса мисля, че беше приличен. Аз лично не си прецених времето и се разтеглих в обосновки на неща, които можеше и по-кратко да се опишат, а други написах съвсем схематично. Ще изчакам да публикуват казуса и да видя как съм се омотала За мен беше важно да си сверя часовника, пък и подготовката за такъв изпит винаги те обогатява и ограмотява.
Между другото някой има ли представа дали казусът ще бъде публикуван сега или заедно с резултатите от изпита?
Между другото някой има ли представа дали казусът ще бъде публикуван сега или заедно с резултатите от изпита?
- alina_
- Младши потребител
[quote="a.lex"]. Според мен е действително, защото текстът след подписа не го опорчава
Недействително е, защото след подписа не трябва да има нищо друго. Дори и да приемем, че след подписа не е завещателно разпореждане, завещанието пак е недействително, защото има има трайна практика на ВКС по въпроса, че вменяването на задължение за бъдеща издръжка и гледане на лицето, което ще получи завещаното противоречи на неговата дарствена същност и прави завещанието нищожно.
Недействително е, защото след подписа не трябва да има нищо друго. Дори и да приемем, че след подписа не е завещателно разпореждане, завещанието пак е недействително, защото има има трайна практика на ВКС по въпроса, че вменяването на задължение за бъдеща издръжка и гледане на лицето, което ще получи завещаното противоречи на неговата дарствена същност и прави завещанието нищожно.
- michoni
- Потребител
Не искам да коментирам казуса нито верните отговори. Искам обаче да обсъдиме защо според вас в казуса имаше текст според който някой беше дал нотариално заверено съгласие за преустройство на таванския етаж, след това другия сменил предназначението на тавана, след това брачен договор и т.н. не помня точно какво беше. И за тази част от казуса видимо нямаше никакви въпроси. Мисля си да не би случайно при първото принтиране не са пропуснали да обърнат листа с казуса. От там казуса остава на една страница с 6 въпроса...
Незнам, все си мисля, че трябваше да има още въпроси. Дано да не съм прав...вие какво мислите?
Незнам, все си мисля, че трябваше да има още въпроси. Дано да не съм прав...вие какво мислите?
- yanev1643
- Младши потребител
Да, и аз няколко пъти обръщах листа да се уверя, че няма други въпроси В отговора на последния странен и мъгляв въпрос включих частта с брачния договор в смисъл, че щом брачния договор се сключва след брака, нотариусът следва да изисква от страните акт за брак - документ от така наречените особени изисквания на закона..това си изсмуках от пръстите, пък колко е на място, ще видим...
- michoni
- Потребител
yanev1643 написа:Не искам да коментирам казуса нито верните отговори. Искам обаче да обсъдиме защо според вас в казуса имаше текст според който някой беше дал нотариално заверено съгласие за преустройство на таванския етаж, след това другия сменил предназначението на тавана, след това брачен договор и т.н. не помня точно какво беше. И за тази част от казуса видимо нямаше никакви въпроси. Мисля си да не би случайно при първото принтиране не са пропуснали да обърнат листа с казуса. От там казуса остава на една страница с 6 въпроса...
И аз за това говоря, че имаше въпроси, само върху част от казуса, пък имаше доста текстове, върху които нямаше въпроси. И това с пишещата машина изби рибата. Сигирно манишописката, която го е набирала е с тендовагинит и вече е на клани бани
- bobson
- Младши потребител
по въпроса за действителността - май теорията е категорична - проф Цанкова в "Завещанието в българското наследствено право" - стр.86 - " Направените от завещателя след подписване на завещанието допълнения и поправки нямат правно значение, щом не са датирани и подписани"
- mackler
- Нов потребител
Здравейте, колеги! Казусът беше "лесен" само на пръв поглед! Кажете какво мислите по отношение на давността и някой писа ли относно забраната за придобиване по давност на основание чл.29 и чл.30 от ЗСГ (отм.)?
- destiny2015
- Младши потребител
Ето, че и други забелязаха, че въпросите свършиха, а историята продължава-преустройства на етажи, брачни договори и т.н. Дали забравиха да погледнат гърба на листа?
- teodoor
- Младши потребител
|
|