начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

НОТАРИАЛЕН КОНКУРС

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Re: НОТАРИАЛЕН КОНКУРС

Мнениеот рери » 12 Май 2004, 09:41

абе колеги че работата отече това е ясно. Дано всички да имаме по една тройка, та да не се заемат местата и да насрочат нов конкурс.
рери

Мнениеот участвал » 12 Май 2004, 10:37

Колеги, проследих форума за казуса. Искам да ви питам няколко неща:
1.Не мислите ли, че липсата на датиране на събитията е много объркващо? Никъде не се спомена кога и как Георги, Петър и общината са придобили собствеността, кога Иван е строил, от кого е подписана декларацията в негова полза, и т.н. Мисля, че датирането е от изключително значение с оглед определяне на приложимия закон. Ето защо казуса е много голяма гавра-все пак законите имат действие във времето, и то е първата отправна точка за правоприлагането.
Напр. ако се окаже, че Иван е строил през 1955г, и собственици са били други, а не Георги, Петър и общината? Може да се окаже, че е придобил по давност сградата. Тогава как така ще му я разрушават? И защо ще разрушават неговата и на Николай сграда? Не се спомена Иван и Николай дали са били съгласни, а се казва, че сградата е построена, и техните са разрушени. Били ли са те построени според действащите строителни правила и норми?
Четох решение на ВС, според което, ако е разрушена сграда, построена по силата на право на строеж, и на нейно място е построена нова, по-голяма, собственикът на старата сграда придобива съответни идеални части от новата. Е, казусът не е ли същият? Наистина само собственика на имота може да учредява право на строеж, но ако той е учредил вече това свое право на друго лице?

Въобще като цяло смятам, че неизвестните бяха повече от известните, а времето беше малко за мислене и писане. Можеше с категоричност да се отговори само на някои от въпросите.

2.Относно анонимността-
Може и да има друг механизъм за анонимност. Лично аз не се сещам за такъв. На кандидатстудентските изпити е същият. А анонимността май не може да бъде гарантирана в България по какъвто и да било начин. Разбира се, това не пречи наредбата за провеждане на конкурса да бъде оспорена пред ВАС на това основание-липса на гаранция за анонимност-в крайна сметка не се знае какво ще "роди" съда.
участвал

Мнениеот рери » 12 Май 2004, 11:32

другото което е много странно как така след като петър и георги са учредили пс на еоод и общината учредява на същото еоод, като се знае че става след търг
рери

Мнениеот elhovo » 12 Май 2004, 12:36

Искрените ми съчувствия на болшинството от колегите за предстоящите "блестящи резултати" в резултат на решаването на брилянтният казус.
elhovo

Мнениеот raddneww » 12 Май 2004, 12:45

Изцяло споделям съображенията на колегата "участвал" относно обстоятелството,
че липсваше датиране на събитията в казуса.Липсата на дати, е предпоставка на
част от въпросите да се отговаря не еднозначно.Тъй като ЗТСУ/отм/,ЗУТ,ЗКИР уреждат отношенията ,свързани с учредяване и реализиране правото на строеж;
урегулиране на имотите и прилагане на ДРП по различен начин от една страна,и
поради липса на датиране на събитията по време от друга,не дават възможнст да се определи приложимия закон.От друга липсата на данни относно: семейното положение на Петър и Георги;представлява ли имота СИО;колко сгради е имало в имота преди учредяване на правото на строеж на ЕООД;кога е учредена правото на строеж;кога е изграден четвъртия етаж;кога умира Петър;кога е разведен Георги и в какви взаимоотношения е с малолетното дете;детето има ли родители.
Например:Ако Георги е особен представител или настойник на детето,или ако трети лица са законни представители,настойници или особенни представители на детето,са все хипотези,които предполагат и различни отговори.Сигурно имогата да се посочат и други празноти във фактическата обстановка по казуса,но това не е най-важното. Всичко това дава възможност на "членовете на комисията" да дават оценка на отговорите ,в зависимост от фактическата обстановка,която те приемат за установена.От друга страна е налице възможност неудовлетворени от оценката
си кандидати,да обжалват заповедта на министъра за вписване на класиралите се кандидати,катосе поиска и спиране на заповедта.Евентуалното администра-тивно производство,ако мине през всичките инстанции и при спряна заповед би
наляло вода само в мелницата на действащите в момента .................,като в крайна сметка ще бъдем ощетени всички ние,които на 10.5.2004 год. видяха: гр.София; НДК/някои за първи път/;приятели и колеги от други населени места.
raddneww

Re: НОТАРИАЛЕН КОНКУРС за донна

Мнениеот млад и зелен » 12 Май 2004, 13:08

айде кажи как си отговорила ти на въпросите като започнеш вкл. от първия та да видим ние какво сме я оплескали pls
млад и зелен

Мнениеот abcd » 12 Май 2004, 13:12

Колеги,
знае ли някои дали Нотариалната камара е обжалвала определението на ВАС от 04.05.2004г. за прекратяване на делото за отмяна на Заповедта за конкурса
abcd

Мнениеот бях там » 12 Май 2004, 13:16

С липсата на датиране на събитията се пораждат безбрай хипотези, който следва да се рагледат, което от своя страна дава възможност на комисията винаги да излезе с обяснението, че отговора не е пълен и има и други хипотези. Това е търсено според мен при изработване на казуса. освен за тези които са го знаели предварително. Какво би казъл младежа по темата???????????????????
бях там

Мнениеот elhovo » 12 Май 2004, 13:21

Това не е казус а "наказус".
elhovo

Мнениеот boba » 12 Май 2004, 13:34

Още няма постъпила жалба.
boba

Мнениеот бях там » 12 Май 2004, 13:39

Следва да дадат и верните според тях /комисията/ отговори. Тогава да потекат спорове по съдебната практика и жалби съответно.
бях там

Мнениеот elhovo » 12 Май 2004, 13:42

Казуса е усложнен до такава степен, че според мен вероятността да се срещне в практиката е 1 на 10000. Но дори и да се срещне никой нотариус няма да го решава за 3 часа, а за много повече.
elhovo

Мнениеот участвал » 12 Май 2004, 14:19

Колеги, аз искрено се учудих, като проследих форума, че никой не постави въпроса ми за датирането преди мен, а също и на това, че никой всъщност не дава отговор или поне становище на трудните въпроси. След като поставих въпроса си за датирането, бях подкрепен от много от колегите. Усещам наличието на всеобща несигурност по решаването на казуса. Изцяло подкрепям "бях там" и раднев. Казуса наистина е отворен, и категорични отговори могат да се дадат само на някои по-конкретни въпроси-за наследяването, за заповедта по чл.100, за ипотеката и др.
участвал

Мнениеот donna2 » 12 Май 2004, 14:41

аз някъде из форума отговарях , не си спомням точно на кое провери , знам че съм оплескала чл.100 от ЗТСУ , я да ви питам , каква беше тая сграда в неья имаше жилищни помещения интересно нямаше мази , все пак има чл.40 от ЗУТ
donna2
Потребител

Мнениеот SKD » 12 Май 2004, 14:45

Давам отговори на казус №2

въпрос 1 от к.№2: Иван и Николай не учредяват право на строеж, тъй като не притежават собственост от терена.Петър и георги няма да бъдат изключителни собственици на обектите, защото общината не им е учредила право на строеж за нейния дял от съсобствеността върху терена.
въпрос 2 от к.№2: Иван е собственик , а Николай не е, защото няма суперфиция от всички съсобственици на терена.
въпрос 3, к.№2: Може да придобие след съгласие на етажната собственост за промяна на предназначението и одобрен арх. проект з априсъединяване на помощениета за портиер към офиса.
въпрос 4, к.№4:Право на строеж - чл.181 от ЗУТ,Съд.практика - пр.реш .№1131/95г. на ІV Г.О.
въпрос 5, к.№2: Да възможно е .
въпрос 6, к.№2: чл.35 от ЖСК. Може и преди издаване на разрешение за ползване на сградата с нарочно решение - чл.37 от ЖСК.
въпрос 7 от к.№2: Заповедтта по чл.100 се регистрира в общината чл.288 от ППЗТСУ.
въпрос 8 от к.№2: Васил получава цялото наследство.
въпрос 9 от к.№2: Да може тъй като сделката е безвъзмездна и няма противоречие между интересите на детето и дарителя.Съд практика: Реш.№296/92г. І г.о. /но ако става въпрос за собственото му малолетно дете/
въпрос 10 к.№2: по ТЗ
въпрос 11 от к.№2Неможе да се извърши частично заличаване, защото имота е само един. Частичното заличаване е по отношение на имота, не по отношение на вземанета.Вписват се актовете по чл.17 от ПВ - изброени в него.
въпрос 12 от к.№2 :Съд. практика реш.№1746/94г.

Така реши казуса един недопуснат до конкурса помощник нотариус!!!
SKD

Мнениеот abcd » 12 Май 2004, 15:01

Колегата,който е помощник нотариус ,за за три часа ли реши казуса и колко време преди това го е коментирал с нотариуса. Кога има време и се рови и цитира практика. Гении. Следващия път ще те допуснат до конкурса колега.
abcd

Мнениеот lubimec 13 » 12 Май 2004, 15:06

predsedately na komisiyta e vuzrastniy gospodin , koito perodi4eski ni se poskarva6e , kazva se nikolai xristov , biv6 sudiy vuv vurx. sud . a notariusa , koito poznax e dimitur tanev , tozi koito spisva6e otgovori na vuproci v 168 hasa i koito ima izdadena knijka s kazusi ot notarialnata deinost.
a 6to se otnasy do rezultatite , to kato si predavax rabotata , 4ux da kazvat , 4e sled nai-rano 2 sedmici 6te gi obyvyt .
a vidyxte li , 4e po naredba 36 trybva i dvata plika - golym i maluk da sa s ednakuv nomer .
lubimec 13

Мнениеот млад и зелен » 12 Май 2004, 15:59

а ти откъде ги имаш те4зи отговори а,май нещо ми понамирисва работата а ти участва ли в конкурса и на колко въпроса си отговорил като гледаш сета отговорите
млад и зелен

Мнениеот участник » 12 Май 2004, 16:04

погледна ли какви отговори е дал SKD ти така ли си отговорила или микслиш че отговорите са други;
участник

Ноу-хау за кандидат-нотариусчета

Мнениеот Тoshko » 12 Май 2004, 16:07

Всуе се морите по нагласени конкурси!
рецептата е следната - като натрупате нужния стаж се увъртате около някой нотариус(ка), сключвате неформален, устен договор за лизинг (духинг съответно) и после като го (я) хванете на пуснатата въдица, се цаните за помощник-нотариус срещу ПРИЛИЧНО възнаграждение.
Тoshko

ПредишнаСледваща

Назад към Конкурси, изпити