начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Какво да чета за теста?

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Какво да чета за теста?

Мнениеот Bubi » 07 Сеп 2004, 11:35

Аз...такова...имам проблем.
Тия дни ще се явявам на един конкурс за едно място в едно министерство и... ми там има един тест, който си нямам и понятие върху какво ще бъде. Казаха ми: "Нали си прочете длъжностната характеристика?!" Ми прочетох си я, ама нищо не схванах.
Прочетете я и вие. Ей я: " Провеждане на проверки на ефективността на дейността на административните звена на министерството и на второстепенните разпоредители с бюджетни кредити към министъра; • Изготвяне на предложения за подобряване на работата на администрацията и за отстраняване на пропуски и нарушения, констатирани в процеса на проверките. "
Прочетох всички нормативни актове, в които се говори за нещо административно :))). Това достатъчно ли е?
Моля, помагайте! Не ми пречи особено да се изложа, ама твърде не ми се ще :))
Благодаря предварително!

P.S. Конкуренцията да не опитва да ме въвежда в заблуждение. Може да не съм много умна, но все пак съм юрист :))))
Bubi

Re: Какво да чета за теста?

Мнениеот донна2 » 07 Сеп 2004, 12:12

не знам кое е министерството , но предполагам ЗАН ,ЗАП ,ЗОП ,ЗАОФЛ, примерно ако става дума за министерство на труда +КТ , подзаконовите, ЗЗБУТ и т.н., министерство на земеделието +закона за горите ,правилника за прилагането му и т.н.
донна2

Мнениеот Bubi » 07 Сеп 2004, 12:16

Благодаря ти!
Bubi

Мнениеот pipilotta » 07 Сеп 2004, 12:21

Здравей Bubi,
може би наистина са ти дали верния ориентир. Длъжностната характеристика ще ти подскаже кой е минимума от познания, който следва да имаш. Например: "Провеждане на проверки на ефективността на дейността на административните звена на министерството и на второстепенните разпоредители с бюджетни кредити към министъра...."/ ето, тази част от ДЛХ изисква да знаеш: 1.Що е то министерство; 2.Какви административни звена са формирани в съответното министерство; 3.Трябва да знаеш и с каква дейност се занимават съответните административни звена, за да можеш ти (в случай че бъдеш назначена на длъжността за която кандидатстваш) да "провеждаш проверки на ефективността на дейността на административните звена "; 4. Трябва да знаеш що е то второстепенен разпоредител с бюджетни кредити; 5. А как технически се изготвят "предложения за подобряване на работата на администрацията и за отстраняване на пропуски и нарушения, констатирани в процеса на проверките. ", ще научиш в процеса на работа.
Това, разбира се, са минималните познания, които трябва да имаш, за да се явиш на теста. Запознай се добре с цялата нормативна база и по възможност обърни особено внимание на подзаконовите нормативни актове.
Колкото повече знаеш, толкова по-добре!
Желая ти успех! :))
pipilotta

Мнениеот Bubi » 07 Сеп 2004, 12:26

Благодаря!
Тестът е скоро. Като ме назначат, ще се похваля! :)))
Bubi

Мнениеот случаен » 07 Сеп 2004, 12:29

Най-напред предлагам да назубкате устройствения правилник на самото министерство, после - наредбите и правилниците, издадени от министерството и евентуално спогодбите във връзка с евроинтеграцията.
случаен

Мнениеот Bubi » 07 Сеп 2004, 12:58

Благодаря!
Устройствения правилник вече го изядох, продължавам нататък.
Bubi

Мнениеот 100F » 07 Сеп 2004, 14:31

Привет Буби!Съветите,които са ти дали колегите са добри,но бих ти препоръчал първо да прочетеш наредбата за провеждане на конкурсите за държавни служители(ама внимателно!).След това сама ще се откажеш от участие в конкурса,разбира се ако нямаш някоя връзка в това министерство.Наредбата е направена така,че да се назначават само "наши" хора.Може би нямаш опит още в тези конкурси,но аз имам горчив опит.Последният куриоз беше в АДВ- ТП гр.Сливен.На теста изкарах мн.добър 5 (15 въпроса),най-високата оценка,останалите оценки бяха 3,50.Но на интервюто получих 57 точки и като краен резултат 196 точки(5Х 5 плюс 57Х3).Разбира се класиран съм чак на трето място,а така нареченият победител с оценка 3,50 има 212,5 точки(3,50х5 плюс 65х3).Имай предвид,че въпросите на интервюто са направо олигофренски(от типа на "Защо избрахте да учите право" и т.н.),но именно интервюто дава възможност на комисията да манипулира резултатите и то успешно!Иначе ти пожелавам успех и дано не съм пророк!Ще се радвам, ако след като получиш резултатите, ми съобщиш мнението си за конкурса.
100F

Мнениеот Bubi » 07 Сеп 2004, 18:13

Като мине всичко, ще обаждам как е минало.
Благодаря за споделения опит. Оправдаваш в общи линии очакванията ми за това какво ще се случи, но съм длъжна да опитам.
Bubi

Назад към Конкурси, изпити